Jump to content
PirateClub.hu

Marsi "fák" - Megdöbbentő fotók a vörös bolygóról!


bikas
 Share

Recommended Posts

A Marsról készített egyik legújabb felvételen egyesek fákat, mások szempillákat vélnek felfedezni, pedig csak egy érdekes tavaszi felszíni folyamat látványos megnyilvánulásáról van szó – írta az urvilag.hu.

 

A képen látható sötét csíkokat valójában a felszín alóli rétegekből előtörő por és homok rajzolja ki, amint a világos színű, még fagyos dűnék oldalán lerakódik. A kutatók elképzelése szerint a folyamatot a szén-dioxid-jégből (szárazjégből) álló felszín alatti réteg szublimációja hajtja. Ilyenkor szilárd halmazállapotúból közvetlenül légneművé alakul a szén-dioxid, miközben a helyi tavasz folyamán egyre intenzívebb napsugárzás éri. A hirtelen kitörő gáz magával ragadja a környezetében, mélyebben levő, sötétebb színű port is, ami aztán lerakódik és lecsúszik a domboldalakon. A felvétel érdekessége, hogy épp sikerült is „elkapni” egy ilyen működő porkifúvást, amelynek felhője még alig észrevehető árnyékot is vet. A felvételen látható marsfelszíni sötét csíkok tipikus hossza kb. 50 m lehet.

dep54j.jpg

 

A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda nagy felbontású felvétele a Mars mostanában felmelegedő északi pólusvidékének egy részletéről, a HiRISE kamerával. (Kép: NASA / JPL / Univ. of Arizona)

 

Fákról nyilván nem lehet szó, bármennyire is jó az illúzió a felvételen. Egyelőre – bár vannak erre vonatkozó elképzelések, elméletek – nincs perdöntő bizonyíték arra, hogy napjainkban lenne, illetve valaha is létezett bármiféle életforma a Marson. Egy magyar kutatócsoport, a Collegium Budapest munkatársai szerint a marsi sötét poláris dűnefoltok felvetik a biológiai eredet lehetőségét is.

 

am5lco.jpg

 

Forrás: 168óra

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...