Jump to content
PirateClub.hu

Szupervírusokat is létrehozhatnak a gyógyszerek


bikas
 Share

Recommended Posts

Az elmúlt időszakban elsősorban a H1N1-nek köszönhetően igen nagy publicitást kapott az influenza vírusok elleni küzdelem. Egyre másra jelentek meg az új oltóanyagok, és a vírusfertőzések kezelésére és megelőzésére szolgáló gyógyszerek, egy amerikai kutatócsoportnak azonban egyre erősebb kételyei vannak a fertőzések ilyen módon való megállításával kapcsolatban.

 

Az austini Texas Egyetem kutatása szerint azok a vírus elleni szerek, amik a kórokozókat nukelinsavjaik gyorsabb mutálódásra való kényszerítésével próbálják legyőzni, bizonyos esetekben ellentétes hatást érhetnek el, a vírusok legyengítése helyett erősebbé és még virulensebbé téve azokat. "Munkánk megkérdőjelezi a vírusok úgynevezett halálos mutagenezis gyakorlatának elvárt működését" - nyilatkozott a Genetics szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Jim Bull. "Nem tisztázott, hogy a megnövelt mutációs ráta, ami nem vezet gyors víruspusztuláshoz, elősegíti-e a kezelést, vagy pont megakadályozza a vírus evolúciójának fokozásával."

 

2rgjmhg.jpg

 

A kutatók magas mutációs rátákkal tesztelték a vírusfejlődési modellt egy mutagén ágens jelenlétében tenyésztett DNS-vírus alkalmazásával. A jelenleg elfogadott modell szerint a vírus nem lenne képes a magas mutációs ráták kezelésére, ami előbb-utóbb a pusztulásához vezet. Azonban ez a modell hibásnak bizonyult, mivel a magasabb mutációs ráta mellett a vírus tényleges viselkedése hatékonyságának fokozódásáról árulkodott.

 

A tudósok molekuláris bizonyítékai szerint a gyors mutációknak két hatása van. A legtöbb mutációnál az első, elvárt hatás jelentkezik, ami megöli vagy legyengíti a vírust. A második hatás, ami csak bizonyos mutációknál jelentkezett, azonban segíti a vírus alkalmazkodását és szaporodását. Bár a kutatók nem kérdőjelezik meg, hogy egy szélsőségesen magas mutáció végeredményben a vírus elhalását eredményezi, felfedezésük felveti a kérdést, hogy amennyiben a vírusokat gyors mutációra késztetjük, de a mutációs ráta nem elég magas, nem kreálunk-e sokkal ellenállóbb szupervírusokat?

 

"A tanulmány hatására sokan felvonhatják a szemöldöküket a vírusok megállításának ezen módszerén, mivel a legkevésbé sem kívánatos egy amúgy is rossz helyzet tovább súlyosbítása" - jegyezte meg Mark Johnston, a Genetics főszerkesztője. "További kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy mennyi a tényleges valószínűsége egy szupervírus kialakulásának ezeknek az eljárásoknak az alkalmazása mellett."

 

SG
Link to comment
Share on other sites

Ebben az egész dologban csak az érdekes, hogy évek óta adnak ki ilyen tanulmányokat.

Ettől függetlenül a gyógyszergyárak kis laborjaiban ugyanúgy fejlesztik a speciális vírustörzseket, és azok az ellenszereit. Ki tudja 2010-re vmi kutya, vagy macska influenza várható. Mert nagyon úgy tűnik ezzel a H1N1-el nem sikerült feltölteni a pénzraktárakat. Hogy sajnálom őket. :)

Komolyan kiváncsi vagyok idén milyen csemegét tartogatnak számunkra. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...