Jump to content
PirateClub.hu

Szuperszámítógép hagyományos PC-alkatrészekből


hankock
 Share

Recommended Posts

Az Antwerpeni Egyetem Vision Lab részlegének kutatói elkészítették a korábbi FASTRA számítógépük második változatát.

1216fastra1.jpg

 

A FASTRA II a hét Nvidia grafikus kártyán található összesen 13 grafikus magnak köszönhetően 12 Teraflops számítási teljesítményre képes és kifejezetten tomográfiai célokra hozták létre. "Egy olyan rendszer, mint a FASTRA II jól alkalmazható olyan feladatokra, amelyek elvégzése felosztható az egyes GPU-k között és ahol nincs szükség az egységek közötti további kommunikációra" - jelentette ki Joost Batenburg, a Vision Lab munkatársa. A FASTRA-hoz hasonló rendszerekre egyaránt igényt tartanának a meteorológusok, a csillagászok, a matematikusok vagy éppen az áramlásdinamikát vizsgáló tudósok.

 

A FASTRA II lelke nem a processzor, hanem hat kétmagos Nvidia GeForce GTX295 és egy egymagos Nvidia GeForce GTX275-ös videokártya. A holland szakemberek egyedül amiatt választották az Nvidia termékeit, mert jelenleg kizárólag ezek támogatják a CUDA-architektúrát. "Ezt a technológiát már széles körben alkalmazzák és támogatják világszerte. Az AMD-nek egész egyszerűen nincs egy ilyen élenjáró programozó-platformja" - tette hozzá a kutató.

 

A tudományos körökben egyre népszerűbbek a grafikus kártyákra épülő szuperszámítógépek, mivel jóval olcsóbbak a profi modelleknél, ugyanakkor a számítási teljesítményük így is számos feladat elvégzésére alkalmassá teszi őket. Batenburg példaként említette a részvételét a The Little GREEN Machine programban, amelynek keretében hagyományos hardverelemekből hoznának létre egy GPU-alapú clustert. A projektben számos holland egyetem vesz részt.

">" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355">

A 12 Teraflops elég kevésnek tűnhet, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy tavaly egy ekkora teljesítményű konfiguráció még simán felférhetett a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek 500-as toplistájára. Batenburg és kollégái már az Nvidia Fermi nevű új GPU-ját várják, mivel az még gyorsabb számítások elvégzését teszi majd lehetővé. Persze kérdéses, hogy az új grafikus chipre épülő kártyák mennyibe fognak kerülni, a FASTRA II-t ugyanis mindössze 6000 euróból építették. A FASTRA I tavaly készült el és négy MSI 9800GX2 típusú grafikus kártyára épült, a teljesítménye megegyezett 175 kétmagos processzorral ellátott átlagos PC teljesítményével.

 

SG
Link to comment
Share on other sites

Hehe, jó kid videó :lol: Elég meggyőzőek ezek az adatok. Először csak néztem, hogy "úr isten, mennyibe kerül egy ilyen rendszer??", de aztán a videó megmutatta, hogy apró töredéke csak egy hasonló szuperszámítógépnek. Ha tudományos munkákhoz keresnék költséghatékony szuperszámítógépeket, tuti, rendelnék ebből vagy egy tucattal, miután stabilizálják a működését :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ez nagyon tetszik. Használjuk a gazdaságosságra törekvés és a konkurraencia harc miatt abnormálisan félodalasan túlfejlesztett termékeket a mindennapi életben másra, de legalább forgassuk vissza a tényleges hasznos termékek támogatására a lehető legnagyobb hatásfokkal.

 

 

 

más..

Azt nagyon sajnálom, hogy amikor az nVidia a gazdaságilag tönkretett 3Dfx interactive bekebelezésekor ugyan hozzájutott olyan technológiákhoz, amihez képest csak másodhegedűs lehetett volna, az igazi fejlesztéseket veszni hagyták egyrészt mert hülyék voltak hozzá, másrészt az aktuális piac

i követelményeknek mindenáron meg akartak felelni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...