Jump to content
PirateClub.hu

Alig két év alatt keletkezett a Földközi-tenger


hankock
 Share

Recommended Posts

Kevesebb mint két év alatt töltődött fel vízzel a Földközi-tenger medencéje egy drámai áradás nyomán 5,33 millió évvel ezelőtt, amikor az Atlanti-óceán vize elöntötte a térséget - írják spanyol kutatók a Nature című brit tudományos szaklapban.

 

Az Atlanti-óceán vize a Gibraltári-szoroson keresztül ömlött a térségbe, ezerszer olyan gyorsan, ahogyan az Amazonas folyik jelenleg Dél-Amerikában. A Földközi-tenger 5,6 millió évvel ezelőtt elkülönült a világ óceánjaitól, és a párolgás miatt majdnem kiszáradt. Az Atlanti-óceán vize azonban 5,33 millió évvel ezelőtt utat talált és újratöltötte a Mediterrán-medencét. Ez volt a zanclean-kori áradásként ismert jelenség. A folyamat lassú vízáramlással kezdődött, és több ezer évig tarthatott, tanulmányunk eredményei azt sugallják, hogy a víz 90 százaléka igen rövid idő, néhány hónap, legfeljebb két év alatt töltötte fel a medencét - írták a szakemberek.

 

Korábbi tanulmányok szerint a teljes átfolyás akár tízezer évet is igénybe vehetett a Gibraltári-szoros mélységét figyelembe véve. Daniel Garcia-Castellanos, a Barcelonai Földtani Intézet kutatója és társai szeizmikus adatokat és új technikákat használtak fel a szoros kétszáz kilométer hosszú csatornájának vizsgálatára. A geofizikai adatok azt mutatják, hogy egy óriási lejtőn, amely néhány kilométer széles lehetett, jutott át a víz az Atlanti-óceánból a földközi medencébe.

 

A csatorna több tíz kilométerre nyúlhatott be az Atlanti-óceánba, és egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódott. "Az adatokból azt is megállapítottuk, hogy a vízáramlás sebessége meghaladta az óránként háromszáz kilométert" - mondta Garcia-Castellanos. Az áradás hirtelensége, amelyet valószínűleg tektonikus süllyedés idézett elő, katasztrofális következményekkel járt a mediterrán térség élővilágára és klímájára. Az áramlás csúcspontján a medencét feltöltő víz szintje akár tíz métert is emelkedhetett egy nap alatt.

MTI

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...