Jump to content
PirateClub.hu

Interneten a második világháborús brit légifotók


bikas
 Share

Recommended Posts

A második világháború sokszor legnehezebb, és legveszélyesebb berepüléseit végezték azok a pilóták, akiknek korábban Skóciában őrzött légifotói pár napja egy különleges adatbázisban váltak kutathatóvá az interneten.

 

mku06u.jpg

 

A képek között igazi különlegességek is vannak, így az adatbázisba az 1944 szeptemberében Peenemündéről, vagy a colditzi hadifogolytáborról készített képek is bekerültek. A fotókat egész mostanáig zárt ajtók mögött őrizték, ám azok egy hosszas és igencsak komoly erőfeszítést igénylő folyamat után végre mindenki számára elérhetővé váltak az interneten.

 

A képeket 50 éven át a Keele Egyetemen, a Légi Felderítés Archívumában (Tara) tárolták, ám a kollekciót tavaly egyesítették a Légifotók Nemzeti Gyűjteményével. A Tara 10 millió képét folyamatosan digitalizálják, az ebből eddig elkészült 4000 darab mostantól az interneten is szabadon böngészhető az www.aerial.rcahms.gov.uk címen.

 

Évtizedekkel a Google Earth és a műholdak kora előtt a pilóták fegyvertelen Spitfire-jükre rögzített gépükkel sokszor 10-15 méter magasságból fotózták le a célpontokat. A repülőket a legtöbb esetben rózsaszínre festették, hiszen ezt a színt a felhőtakaróban nem lehetett észrevenni, míg a nagy magasságú bevetések esetében sötétkékek lettek. A legtöbb esetben ez sem volt elég, és több száz gép soha nem tért haza.

 

Akiknek viszont sikerült, azok a második világháborús szövetséges győzelemhez elengedhetetlen képeket vittek magukkal. Ezeket a fotókat aztán sztereoszkópokkal elemezték, és a kinyert információk alapján tervezték meg a hadműveleteket. A detektívmunkát a Brit Királyi Légierő medmenhami bázisán végezték: a csoportban földrajztudósok, régészek, de oxfordi akadémikusok is voltak.

 

(mult-kor)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...