Jump to content
PirateClub.hu

Először kaptak lencsevégre egy újszülött őshalat


bikas
 Share

Recommended Posts

Japán kutatóknak a világon elsőként sikerült lencsevégre kapniuk az élő kövületként számon tartott coelacantha őshal újszülöttjét.

 

A japán tengerkutatók keddi bejelentése szerint ez év október 6-án sikerült filmre venniük az őshalat a Manado-öbölben, Sulawesi (Celebesz) partjainál, ahol az indonéziai coelacantha valamivel több, mint egy évtizede "horogra" akadt.

 

A coelacanthabébit 161 méter mélységben filmezték le. A 20 perces felvételen egy 31,5 centiméter hosszúságú, kék színű, fehér pettyekkel tarkított hal látható, amely lassan úszkál a tengerfenék kövei között. A kutatók távirányításos tengeralattjárót használtak a felvételek készítésére.

 

"Ismereteink szerint ez az első videofelvétel, amely élő újszülött coelacantháról készült" - hangsúlyozta Ivata Maszamicu, a Tokiótól északkeletre található ivakai tengeri akvárium kutatója, hozzátéve, hogy ezekről a rejtélyes halakról mindmáig nagyon keveset tudnak. A tudósok reményei szerint a felvétel segít többet megtudni a coelacantha őshalak szaporodásáról és életmódjáról.

 

Korábban egy hasonló méretű "porontyra" vemhes coelacantha boncolásakor bukkantak. Feltételezések szerint még a nőstényhalak hasában bújnak ki a kicsinyek a tojásból, s születésük időpontjára teljesen kifejlődnek.

 

A Coelacantha a bojtosúszósok ősi rendje. Az idetartozó halak zömök testűek, farokúszójuk széles és háromkaréjos, pikkelyeik vékonyak, a koponyapáncél másodlagosan elcsontosodott. A 408 millió évvel ezelőtt kezdődött devon időszakban jelentek meg, ekkor, továbbá a karbonban és a perm időszakban az édesvizekben éltek, a triásztól pedig a tengerekben.

 

A Coelacantha a tudósok szerint alig változott a történelem előtti idők óta, A rendet egyébként kihaltnak vélték egészen 1938-ig, amikor az Indiai-óceánból, Dél-Afrika partjainál kifogták egyik jelenkori képviselőjét, a bojtosúszójú maradványhalat (Latimeria chalumnae) - olvasható a Physorg tudományos hírportálon.

 

1997-ben egy fura kinézetű halat, amelyet coelacanthaként azonosítottak, Indonéziában, Manado városának halpiacán fényképeztek le. Egy élő példányt egy évvel később sikerült a környéken kifogni a tengerből, s a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy az indonéziai coelacantha különbözik afrikai "társától", önálló faj.

 

(hvg)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...