Jump to content
PirateClub.hu

A Holdon található a naprendszerünk ismert leghidegebb helye


Dark Raven
 Share

Recommended Posts

A bolygók társaságából nemrég kizárt Plútót immár megfosztották naprendszerünk leghidegebb ismert helyének nimbuszától is: az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik űrszondája ugyanis a Hold déli pólusának közelében fekvő kráterekben még nagyobb hideget mért. A New Scientist című brit tudományos hetilap idézte Richard Vondrakot, a NASA kutatóját, aki szerint júniusban a Hold körüli pályára állított Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda a Celsius-skála szerinti -240 fokos állandó hőmérsékletet mért a Hold déli pólusainál fekvő kráterekben, ahová soha sem jut el fény. Ez 30 fokkal alacsonyabb hőmérséklet a Plútón négy évvel ezelőtt mért 230 foknál, és mindössze 33 fokkal "melegebb" az abszolút nulla foknál, amely a Celsius-skála szerint -273,15 fokot jelent.

 

A New Scientist szerint a felfedezést révén nőtt annak az esélye, hogy vizet találnak a déli pólus valamelyik kráterében. Korábbi számítások ugyanis azt mutatták, hogy a víz és más illékony gázok -220 fokos hőmérséklet felett szertefoszlanak az űrben.

 

A tudósok már régóta feltételezik, hogy a Hold sarkvidékei környékén a kráterek fenekén nagy mennyiségű vízjég fordul elő. Ennek a megfigyelésére küldte ez év nyarán a NASA a Holdra az LRO űrszondát, amelynek két egysége október 9-én csapódik be az egyik ilyen kráterbe. A robbanás során kirepülő törmelékben próbálják megfigyelni a vízjeget - amennyiben helyesek a feltételezések.

Link to comment
Share on other sites

szöveg értés nemjött össze, a plutó hőmérségletéről beszéltem. nemtudom, hogy ott változik-e a hőmérséglet, csak tippelek, mert nem értek ehhez, de ha igen, akkor erre mondtam, hogy bizonyos időszakokban - szerintem - hidegebb csúcspontot mértek mint máskor, viszont azt a 30 fok különbséget az állandóhoz viszonyítják.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...