Jump to content
PirateClub.hu

Vulkáni naplementékben gyönyörködhetünk


T.Sz.v2
 Share

Recommended Posts

Megismétlődik a tavaly augusztus végi égi látványosság: a színpompás naplementéket most egy orosz vulkán okozza.

 

A Szaricsev-vulkán egy 1496 m magas, a Kuril-szigeteken lévő tűzhányó, ami 2009. június 12-én kezdődött kitörése során jelentős mennyiségű kén-dioxidot juttatott a sztratoszférába. A mintegy 16 kilométer magasságba lövellt por miatt az északi félteke lakói különös égi színeket láthatnak. A kitörési felhőről az ISS fedélzetéről megkapó szépségű fotót készített az űrállomás legénysége, amely bejárta a világsajtót – írja a hirek.csillagaszat.hu.

 

Képek:

http://galeria.index.hu/tudomany/2009/07/13/naplemente/

 

Az első észlelések a színes naplementékről június utolsó napjaiban érkeztek az USA és Kanada területéről, majd a műholdas megfigyelések sejtetni engedték, hogy hamarosan Európába is eljut a kén-dioxidos vulkáni anyag. Kontinensünk nyugati partjait még június legvégén érte el a kén-dioxid, július első napjaiban már sorra jelentek meg a nyugat-európai észlelések, hazánkat pedig 4-én érte el a látványosság. Ezen a napon már napnyugta előtt mintegy egy órával látni lehetett a szálas, sávos szerkezetű kén-dioxid felhőt, amely a nappali égen még fehéres színű volt, majd napnyugta után a sávok színesedni kezdtek. Sajnos az időjárás nem mindenhol engedte érvényesülni a sztratoszférikus színeket, ám ahol felhőmentes volt az égbolt, elsősorban az északi országrészeken, ott előjött a tavaly augusztus végihez hasonló látvány. A jelenségről több magyar amatőrcsillagász is remek felvételeket készített.

A vulkanikus eredetű kén-dioxid jellegzetes nyomai megfigyelhetők a naplementék során. Egy felhőtlen égboltot feltételezve mintegy egy órával napnyugta előtt a nyugati égrészen fehéres (szürkés fehér, sárgás fehér), némiképpen cirruszokra hasonlító felhőzet jelenhet meg. E felhőzet vékony, közel párhuzamos, kissé hullámos sávokból áll, amelyek színe fehér, ezüstfehér, a láthatár közelében sárgásfehér, rózsás fehér. Ahogy közeledik a Nap a horizonthoz, egyre sárgásabb árnyalatot öltenek a sávok, majd lassanként vörös színek is keverednek bele, a normál napnyugtához hasonlóan.

 

Amikor a Nap már lenyugodott, elkezdődik a sztratoszférában található anyag igazi színesedése. A vulkáni felhőzetet magas elhelyezkedése miatt később érik el az alkonyi fények, mint a normál, troposzférában lévő felhőket, így körülbelül 15 perccel napnyugta után kezd a kén-dioxidfelhő aranysárga színben izzani. Amint egyre mélyebbre jut a Nap, a felhő színei is percről percre mélyülnek: narancsvörös, rózsás narancs, mély piros árnyalatokat ölt, legtöbb esetben csak a horizont feletti néhány fok magasságáig. Ez a színes sáv mindig jól elkülöníthető az égbolt többi részétől, szinte neonosan világít, a sáv feletti terület pedig rózsaszínes-lilás színeket vesz fel. Időnként e színes sávból magasabbra törő, rendkívül látványos, rózsaszínű krepuszkuláris sugarak is megjelennek.

 

A nyugati égboltot betöltheti a lilás fény, ami néha csak egészen halványan látható, olykor viszont igen élénk színben tündökölhet. A jelenség mintegy 30-40 perccel napnyugta után ér véget, ekkor a sávozott felhők még látszanak, de már nincs jellegzetes színük. Hajnalban a látványosság fordított sorrendben játszódik le. A nyári időjárás nappali felhőképződésének maradványai sokszor elrontják az alkonyi eget, ám hajnalra ezek a maradványok legnagyobbrészt feloszlanak, így a reggeli égbolt sokszor tisztább az estinél, ennek köszönhetően a koránkelők a hajnali madárdal mellé látványosabb égi jelenségeket is kaphatnak. A vulkáni kén-dioxid csak lassan ürül ki a sztratoszférából, így az elkövetkező hetek, esetleg hónapok alkonyi, hajnali színeit még látványosabbá teheti egy ideig, érdemes lesz figyelnünk az eget.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Uh... asszem elég sűrűn vannak kitörések, ha ilyet csak kitörés után lehet látni :D ha nyáron figyeled az eget, akkor ez megszokott látvány :D ha valaki csak kitörés után nézi a eget, az az ő baja ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...