Jump to content
PirateClub.hu

Feltérképeztek egy 120 éve felfedezett matematikai objektumot


bunfi
 Share

Recommended Posts

Egy 19 tudósból álló nemzetközi kutatócsoportnak négy év alatt sikerült leírnia az E8 néven ismert, roppant bonyolult matematikai struktúrát. Az eredmény az elméleti fizikai egyes területein is hasznos lehet.

Az E8 az úgynevezett Lie-csoportok közé tartozik, azok közül is az egyik legbonyolultabb. A feltalálójuk, a 19. században élt norvég matematikus, Sophus Lie után elnevezett csoportok többdimenziós, folyamatosan szimmetrikus objektumokat segítenek leírni, jellemzően mátrixformában. Az 1887-ben felfedezett E8 hétköznapi halandó számára felfoghatatlan méretekkel bír: egy 57 dimenziós objektumot ír le 248 dimenziós struktúrában, a hozzá tartozó mátrix pedig 453060 * 453060 elemből áll.

 

"A legszebb matematikai struktúra, de az egyik legbonyolultabb is" – nyilatkozta Hermann Nicolai, a potsdami Max Planck Intézet munkatársa a Nature-nek. "Az a nagyszerű, hogy az E8 olyan bonyolult, amennyire csak a szimmetria engedi" – kontrázott kollégája, David Vogan a MIT-ről a BBC-nek. "A matematikusok majdnem mindig tudnak találni egy előzőnél is nehezebb problémát, de a Lie-csoportok terén az E8 leírása az egyik legbonyolultabb feladat."

Fizikusok is örülhetnek

 

A struktúra térképén 19 matematikus dolgozott négy évig a Marylandi Egyetem professzora, Jeffrey Adams vezetésével. A mátrix több mint 205 milliárd elemét nem egyszerű számok alkotják, hanem egyenletek, ezek és a köztük levő összefüggések együtt írják le az E8-at. A 60 gigabájtnyi leírás kb. hatvanszor annyi adatot tartalmaz, mint a Humán Genom Projekt által lejegyzett emberi géntérkép és egész Manhattant be lehetne teríteni vele. A térkép végső verzióját egy Sage szuperszámítógép alkotta meg 77 óra alatt.

 

e8.jpg

ez még csak egy 8 dimenziós objektum kétdimenziós leképezése

 

A felfedezés a matematikusok mellett az elméleti fizika egyes területein dolgozó tudósoknak is segíthet. Nicolai szerint leginkább a húrelmélet és a kvantumgravitáció kutatói profitálhatnak az E8 leírásából, ők ugyanis "minduntalan beleütköznek ". A struktúra a liegroups.org címen lesz elérhető, a MIT-en pedig Vogan professzor tart előadást a négy éves munkáról "Az E8 karaktertáblája, avagy hogyan írtunk le egy 453060 * 453060-as mátrixot és találtuk meg a boldogságot" címmel.

Link to comment
Share on other sites

mert ez nem egésszen "általános" szint.... :P

nari: attól hogy te nem vagy annyira inteligens, hogy felfogd attól még lehet belőle hasznod... pl. ha nem foglalkoztak volna annyit a matematikával a történelemben (merthát nagyon felesleges...) akkor most nem püfölnéd a billentyűzetedet sem....

Módosította Nietzsche
Kerüld a trágár kifejezéseket!
Link to comment
Share on other sites

Ez tulajdonképpen olyen mint a Sliders. Nemtom ki szokta nézni hasonló a dimenziók közti ugrabugrálásokhoz. Ők nem azt fejtették meg, hogy hogyan kell ezt csinálni, hanem hogy hány ilyen dimenzió lehet.

 

Mellesleg itt olvashattok a húrelméletről.

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BArelm%C3%A9let

Link to comment
Share on other sites

addig értem hogy az egyenletek eredményét egy grafikonon ábázolva azokat egymásra vetitve 2 dimenzióban ez a kép látszik ! ha ez igaz :)

 

de a többit nem nagyon ...

 

ha léteznek extra dimenziók akár feltekeredve akár ami 3 munkon kivül az idő dimenziójába ágyazva akkor azok többen is lesznek ! ez csak sejtés...

aszem a fö probléma az hoyg a matematika alapvetöen 2 dimeniós .. erre is jó lenne egy cáfolat vmi matekostol.... s igy a felfogásunk tulajdonképpen állandó egyeszerüsitése a 4 vagy több dimenziónak... ha igaz talán a mateket is gömölyübbé kéne tennünk :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...