Jump to content
PirateClub.hu

Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak Dél-Koreában


hankock
 Share

Recommended Posts

Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak dél-koreai tudósok, akik szerint módszerük révén genetikai megbetegedéseket is lehet majd gyógyítani.

Korábban amerikai, japán és európai tudósok már klónoztak fluoreszkáló egereket és sertéseket, ám ez az első eset, amikor "világító" ebeket hoztak volna létre a kutatók.

 

Négy beagle-ről van szó, "akik" mind a Ruppy névre hallgatnak. Nevük a ruby, azaz a rubinvörös és a puppy, vagyis kutyakölyök szavak ötvözetéből született, azaz rubinkutyát jelent.

 

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói Li Bjong Csun professzorral az élen egy beagle fajtájú kutya bőrsejtjeit használta, amelyekbe fluoreszkálást kiváltó géneket implantáltak, majd a genetikailag módosított sejtmagokat petesejtekbe ültették. A továbbiakban a petesejteket a "béranya", egy helyi keverékkutya méhébe ültették. 2007 decemberében látott napvilágot a hat beagle-szuka, amelyek szervezete vörösen fluoreszkáló fehérjét termelt. A hat kutyakölyökből kettő elpusztult, a megmaradó négy viszont jó egészségnek örvend.

 

A dél-koreai kutatók, akik DNS-vizsgálat segítségével bizonyították be, hogy a kutyák a sejtdonortól származnak, munkájukról a Genesis című tudományos folyóirat online kiadásában számoltak be.

 

A négy beagle napvilágnál teljesen úgy néz ki, mint "közönséges" fajtársai, ám ultraibolya fény hatására vörösen "parázslanak". A kutyák körme, valamint hasa, ahol igen vékony a bőr, még szabad szemmel is vörösnek látszik.

 

"Nem az a lényeges a munkánkban, hogy klónozott kutyáink vörösben fluoreszkálnak, hanem hogy géneket ültettünk be" - magyarázta Li professzor, aki az ebeket a világ első transzgénikus kutyáinak nevezte.

 

A tudós azt is bejelentette, hogy a kutyaklónozás során öröklődő betegségeket kiváltó humán géneket is beültetett. Reményei szerint e kísérletek révén új gyógymódok születnek olyan öröklött betegségek kezelésére, mint a Parkinson-kór. További részletekbe azonban nem bocsátkozott, mondván, hogy ezek a kísérletek folyamatban vannak jelenleg.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A kutyákat tudom sajnálni, de ha jó sok betegséget meggyógyítanak vele, hát valszeg megéri. Csak ne legyen helyette másik.

 

Egyébként Pupák95, nekem is fekete kutyám van és az egy életérzés amikor felbotlok benne, vagy nekem szalad és fellök :lol: (az enyém labrador, kissé nagyobb, mint a puli ;).)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...