Jump to content
PirateClub.hu

Gyógyszerrel törölnék szörnyű emlékeinket?


bunfi
 Share

Recommended Posts

Sokakat foglalkoztat, hogyan lehetne kitörölni egy adott emléket anélkül, hogy a többi emlékkép sértetlen maradjon. Egy készítmény segítségével úgy tűnik, megvalósult a dolog, legalábbis patkányoknál már működik.

Az eredményekről készült tanulmány a Nature Neuroscience-ben jelent meg, és készítői szerint segít megismerni, hogyan jönnek létre és hogyan módosulnak az agyban az emlékek. Siker esetén az eljárás nagy segítséget nyújthat a poszttraumatikus stresszben szenvedőknek (pl. Irakban szolgált katonák), akiknek életét tönkreteszik a nyomasztó emlékek. Az agy az emlékeket a rövid távúból a hosszú távú memóriába történő átvitellel rögzíti. Korábban már bebizonyították, hogy a megszilárdítási folyamat gyógyszerek alkalmazásával megszakítható.

Ezt vette alapul a New York Egyetem Idegtudományi Központjának kutatócsoportja, megvizsgálva, hogy a módszerrel meggátolható-e egy bizonyos emlék átvitele anélkül, hogy több másik is eltűnne. Ennek megállapításához patkányokat tanítottak be, hogy két különböző zenei részletre félelem alakuljon ki bennük, azaz a dallam elhangzásával egyidejűleg a patkányok áramütést kaptak. Ezután a kísérleti állatok fele egy olyan gyógyszert kapott, ami részleges amnéziát okoz, majd az összes állatot emlékeztették az egyik félelmetes emlékre a zenék egyikének lejátszásával. Egy nappal később újra tesztelték a patkányokat a két dallammal.

 

A gyógyszer nélküli példányok továbbra is ugyanúgy tartottak a hangoktól, mint korábban, amikor elszenvedték az áramütést, a kezelt patkányok azonban már nem mutattak semmilyen reakciót arra a dallamra, amit a gyógyszer hatása alatt visszajátszottak nekik. Az eredmény tehát arra utal, hogy az emlék felidézése a gyógyszer hatása alatt teljes egészében kitörölte önmagát, míg a másik emlék sértetlen maradt.

A kutatók azt az elméletet is megerősítették, hogy a folyamat központjául az amigdala agyterülete szolgál. Megfigyeléseik szerint a rossz emlékek kialakulásakor ezen a területen megnő a neuronok közötti kommunikáció intenzitása, a kezelt patkányoknál azonban csökkent, jelezve, hogy valójában a félelemmel teli emlék törlődött. A szakértők biztatónak tartják a kísérlet eredményeit a poszttraumatikus rendellenességekkel küzdők kezelésére vetítve, egyre nagyobb hangsúlyt helyezve a gyógyszeres kezelésekre. Ez persze egyelőre csak a jövő ígérete marad, mivel a mostani kísérletben részt vett U0126 jelű készítmény még nem kapta meg az engedélyt az embereken való alkalmazáshoz.

 

Link to comment
Share on other sites

Hát így lehetne a legjobban jellemzni tényleg...

Szerintem ez még igencsak a jövő zenéje: Honann tudják, hogy a patkányok mást nem felejtették el, illetve ki tudja, milyen mellékhatásai vannak... az biztos, hogy nekem bármilyen szörnyű emlékem lenne, nem használnék ilyen gyógyszert... bármilyen rossz is az az emlék, az is valamilyen tapasztalat, része az életemnek... (meg efféle amcsi filmes dumák :))

Link to comment
Share on other sites

vannak gondok .. ha féltik az emberekt a posztraumáktol mért nem foglalkoznak velük akkor mikor éri öket ? egyszerübb gyorsabb lenne kioktatni az embreket jónéhány sztessz oldo módszerre söt egy autobaleset után mindjárt beszélhetne a pszihologus velük... de ugye akkor nem vennének méreg drága gyógyszreket ...

 

másik ..ugytünik ez a szer a kisérlet szerint a tanult! az az a kondoicionált emlékröl veszi le az érzést szinte lehetetlen hogy valoban az emlék tünne el ,a hozzá társitott rossz érzés tünik el .. az az ha valakit idomitanak akkor beválik majd a szer... a következö idomitás ugyanugy elviseli majd mint az elsöt .. de egy háborus sérült hirtelen szok sokkot kapni nem eltanulja...

 

ujabb... a patkányok nagyon is jó memoriával rendelkeznek ha valamelyikük mérget eszik akár bele hal akár nem a többiek megszagolva öt el tudják dönteni évek mulva is hogy ehetö e az az anyag... bár lehet hogy csak a szag memoniájuk ilyen jó nem nagyon van modunkban megkérdezni hogy emlékszik e mit evett a mult héten és hogy hogy hivják a nagymamáját hogy eldöntjük sérült e a memoriája...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...