Jump to content
PirateClub.hu

Alpok kiterjedésű hegyvonulatot rejt az antarktiszi jégpáncél


hankock
 Share

Recommended Posts

Völgyekkel szabdalt, Alpok nagyságú hegyvonulatot rejt a 4 kilométer vastagságú antarktiszi jégpáncél. E réteg méretei alapján következtetni lehet, hogy mily mértékben emelkedik az óceánok vízszintje, ha a jég egy része elolvad a globális felmelegedés következtében.

 

Ausztrál, brit, kanadai, kínai, német, japán és amerikai kutatókból álló expedíció tagjai 120 ezer kilométert tettek meg kutatórepülőgéppel a Déli-sarkvidék felett, hogy radartechnikával térképezzék fel, mit is rejt a hatodik kontinenst borító jégréteg.

 

Az úgynevezett Gamburcev-hegyláncról tudomásuk volt a kutatóknak. Az antarktiszi "Alpokat" még 1958-ban fedezte fel egy szovjet expedíció, amely Grigorij Gamburcev geofizikus tiszteletére nevezte el a képződményt. A hegyláncról azonban csupán most készítették el az első részletes térképet.

anterktisz_hegy_kep.jpg

 

"Ami meglepő, hogy a Gamburcev-hegylánc nem csupán méretében egyezik meg az Alpokkal, hanem küllemét tekintve is nagy hasonlatosságot mutat, ugyanolyan völgyek szabdalják, ugyanolyan csúcsok csipkézik, mint európai társát" - hangsúlyozta Fausto Ferraccioli, a brit dél-sarkvidéki kutatás, a British Antarkctic Survey (BAS) geofizikusa.

 

Ismertetése szerint a hegyláncot 4 kilométeres jégréteg rejti, amely feltehetően fokozatosan borította be a geológiai képződményt.

 

Fausto Ferraccioli szerint a mostani vizsgálatok alapján összeállított térkép csupán az első lépés annak megismerésében, hogy hogyan viselkedik majd a jégpáncél a globális felmelegedés hatására.

 

antarktisz_hegy.png

 

"Az Antarktiszt immár 35 millió éve borítja jég, s ha ez teljesen elolvad, akár 57 méterrel megemelkedhet a világóceán vízszintje, de a részleges olvadásnak is súlyos következményei lesznek" - mondta a brit geofizikus, aki szerint addig, míg meg nem értik a jégrétegek természetét, addig nem lehet működőképes modellt kidolgozni.

 

A légi felmérés során az is kiderült, hogy a mínusz 30 fokos hőmérséklet ellenére 3 kilométerre a felszín alatt tavak rejtőznek a völgyekben. Az elmúlt években az Antarktiszon egyébként már több jégalatti tavat is felfedeztek.

 

A kutatókat a Gamburcev-hegyvonulat keletkezése is izgatja. Az Alpokhoz, vagy a Himalájához hasonlatos hegylánc kontinensek közötti ütközésekkor keletkezik. Az Antarktisz legkevesebb 500 millió évvel ezelőtt volt kitéve ilyen tektonikus erőknek.

 

"Míg az Alpok legfeljebb 50-60 millió éves, itt olyan hegyláncra bukkantunk, amely 500 millió évvel ezelőtt keletkezhetett" - hangsúlyozta Fausto Ferraccioli.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

hát ez nem semmi... :o

egész mamutokat... :D de biztosan komoly dolgokat rejthet, azt írja:

 

,,mínusz 30 fokos hőmérséklet ellenére 3 kilométerre a felszín alatt tavak rejtőznek"

 

lehet hogy a tavakban eddig ismeretlen faj is él... tudjátok ahol víz van ott élet is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...