Jump to content
PirateClub.hu

Hosszabb lesz az újesztendő első napja


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

A Föld forgása és az atomórák járása közötti eltérés miatt az újév első napján 0:59:59 után egy szökőmásodpercet iktatnak be. A szökőmásodperc bevezetése óta ez a 34. alkalom az óraátállításra.

 

A párizsi központú Nemzetközi Földforgás és Vonatkoztatási Rendszerek Hivatala (International Earth Rotation and Reference systems Service) a Föld lassulása miatt rendelte el a szökőmásodperc beiktatását, hogy a Föld forgását és az atomórák járását szinkronizálják. Legutóbb 2006-ban került sor hasonló óraigazításra.

 

Az átállás következtében 2009. január elsején 0:59:59-ről a következő másodpercben nem, csak az azt követőben ugranak az órák 1 órára. A „jelet” a németországi braunschweigi Fizikai- és Technikai Szövetségi Hivatal adja.

 

A szökőmásodperc beiktatása azért fontos, hogy az egyenetlen földmozgás és az egyenletesen járó atomórák között összhang legyen, vagyis például valóban délben legyen a legmagasabb ponton a Nap. Az atommásodperc időegységet 1967-ben határozták meg pontosan. Akkoriban azonban a Föld gyorsabban mozgott, mint napjainkban. A Föld forgása ugyanis nem egyenletes, kismértékű lassulás figyelhető meg az árapály jelenség, az évszakokhoz kötődő tömegáthelyeződések (pl. vándorló jég) valamint az égitestek vonzása miatt. Éppen ezért a négy évtizede meghatározott másodperc rövidebb, mint az az időegység, amit akkor kapunk, ha ma a napot 24 egységre, majd azt 60, majd azt is 60 egységre osztjuk. A különbség az 1960-as évektől 2000-ig átlagosan évente háromnegyed másodpercet jelent.

 

Az atomidő viszont a mai időszámításunk alapját jelenti. A szökőmásodpercek segítségével az atomidőből (International Atomic Time – TAI) adják meg az ún. koordinált világidőt (UTC – Universal Time Coordinated). Az UTC – amelyet 1972-től a polgári életben is használnak – a greenwichi, vagyis a nulladik földrajzi hosszúsághoz tartozó középidő (Greenwich Mean Time – GMT) „utódjának” tekinthető. A két kifejezést ma is gyakran szinonimaként használják, bár némi eltérés van köztük. Míg a GMT a Föld forgásának csillagászati mérésén alapul, az UTC-t a nemzetközi atomidő alapján határozzák meg úgy, hogy figyelembe veszik a Föld forgási sebességének változását és a forgástengely pólus körüli ingadozását is.

 

A Föld egyenetlen mozgását jelzi az is, hogy amíg 1999 és 2006 között hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy szökőmásodperc beiktatására legyen szükség, a következő, vagyis a mostani szökőmásodperchez már csak három év kellett. A szökőmásodperc bevezetése óta eddig összesen 33 alkalommal került sor ilyen módosításra.

 

forrás: nationalgeographic

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...