Jump to content
PirateClub.hu

Lépcsőzés a hosszú élet titka?


Nicky066
 Share

Recommended Posts

A lépcsőzés jótékony hatásai

 

hadg9s2d.jpg

 

A lift és a mozgólépcső használatának betiltása, és a lépcsők gyakori használata jobb erőnléthez, kevesebb testzsírhoz, karcsúbb derékhoz és a vérnyomás csökkentéséhez vezethet - állapították meg vizsgálatukban svájci kutatók.

 

Liftezés helyett kemény munka a lépcsőn

 

A Genfi Egyetem vizsgálatának 69 résztvevője a vizsgálat kezdete előtt kevésbé aktív életmódot folytatott, azaz heti két óránál kevesebbet sportolt és naponta kevesebb mint tíz lépcsőn ment fel vagy le gyalog. A 12 hetes tesztidőszak alatt azonban az egyetem kórházának állományából toborozott önkéntesek a munkahelyükön kizárólag a lépcsőket használhatták a liftek helyett. Ez azt jelentette, hogy naponta átlagban öt lépcső helyett huszonhármon mentek fel vagy jöttek le.

 

Javultak az egészségi mutatók

 

Három hónap után a résztvevőkön elvégzett egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy az érintetteknek a kiindulási állapothoz képest megnőtt a tüdőkapacitásuk, jobb lett a vérnyomásuk és koleszterinszintjük. Ezenfelül átlagosan 3-4%-kal csökkent súlyuk, valamint derekuk körfogata is, miközben javult sportolási képességük. Ez összességében azt jelenti, hogy 15 százalékkal csökkent annak eshetősége, hogy az érintettek fiatalon halnak meg.

 

Phillippe Meyer, a csoport vezetője hangoztatta: mindez azt sugallja, hogy a tartós lépcsőzés jótékony hatással lehet az egészségre. A kutatók következő terve, hogy egy sokkal több embert átfogó vizsgálat által támasszák alá felfedezésüket.

 

Miért lehet előnyös a rendszeres testmozgás?

 

A mozgás - így a rendszeres lépcsőzés - jótékony élettani hatásai széleskörűek: a rendszeres edzés fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, csökkenti a szívizomzat oxigénigényét, aminek különösen nagy jelentősége van koszorúér-betegségben szenvedők számára. Ezenkívül jól ismert, hogy a gyakori testmozgás igen kedvező hatással van az általános egészségi állapotra: csökkenti a cukorbetegség, a magasvérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek - köztük a stroke, és a szívinfarktus -, valamint az elhízás, a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázatát.

 

A rendszeres mozgás előnyös hatása ezenfelül olyan személyeknél is kimutathatóak, akiknél már kialakult valamilyen koszorúér-betegség. A szívizom-infarktuson átesettek körében ugyanis 50%-kal növekedett a túlélési esélye azoknak a pácienseknek, akik áttértek erre az életmódra. A sport a társadalom mentális egészsége szempontjából is nagy jelentőséggel bír: a fizikailag egészséges emberek pszichikai állapota is pozitívan változik. Külön hangsúlyozandó, hogy a kedvező változások rendszeres mozgás esetén minden korosztályban (tehát a 65 éven felüliek körében is) kialakulnak, ahogyan azt előző cikkünkben olvashatták. A rendszeres fizikai aktivitás ezenfelül a legtöbb daganatos betegség kialakulása ellen is védő hatással bír ugyanis mintegy 50%-kal csökkenti a vastagbél-, 30%-kal a tüdő- és méhtest-, 20%-kal pedig a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

 

Forrás:origo.hu

Link to comment
Share on other sites

A képen látható hölggyel én is végeznék rendszeres testedzést, ahogy hallottam az is nagyon jót tesz az egészségnek. Amúgy 3évig napi szinten bicajoztam, elég sokat, szóval nekem olyan feszes a popsim, hogy a lányok mindig azt markolásszák. Szerencsére a fiúkat nem engedem hozzá közel! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...