Jump to content
PirateClub.hu

A tojók éneke


Szipi
 Share

Recommended Posts

A tojók éneke

 

A madárhímek énekelnek, a tojók pedig hall­gatják. A közhiedelem szerint ilyen a madarak kedvenc udvarlási szertartása, de most ez a té­tel meginogni látszik.

 

A New Scientist című angol tudományos heti­lap közlése szerint Garamszegi László, a belgiu­mi Antwerpen Egyetemen munkatársaival együtt 233 európai énekesmadárfaj szakirodal­mát tanulmányozta át. A leírások között 109 to­jóról találtak adatokat, és ekkor derült ki, hogy ezek közül 101 fajban a nőstény is dalra fakad. Tehát csak nyolc faj tojói nem eresztik ki hang­jukat az erdők csendjében. A nőstény madarak énekéről általában azért nincsenek feljegyzé­sek, mert a tojók halkabban énekelnek, vagy hí­meknek nézték őket a hasonló tollazatúk miatt.

 

A magyar kutató Charles Darwint rója meg az adatok hiányáért: „Hangsúlyozta a hímek párzásra hívó viselkedésének fontosságát, és azóta ezt figyelte mindenki." A törzsfejlődés fáján visszafelé haladva Garamszegiék azt az érdekes felfedezést tették, hogy legalább két madárcsaládban a hímekhez képest előbb fej­lődött ki az ének a tojóknál. Szerintük az ősi madarak az énekükkel figyelmeztették a többi tojót a territóriumuk határaira. „Most már csak az a zavarba ejtő kérdés - tűnődik Garam­szegi -, hogy egyes tojók a törzsfejlődés folya­mán miért hagyták abba az éneket?"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...