Jump to content
PirateClub.hu

A robotrája a mélyben


Szipi
 Share

Recommended Posts

Robotrája a mélyben

 

Ahogy kecsesen siklik a viz alatt, és lustán leb­benti szárnyait, senki sem mondaná meg, hogy ez a rája voltaképpen mechanikus szer­kezet.

 

Pedig a német Rudolf Bannasch és Leif Kniese éppen azt tűzte célul maga elé, hogy olyan önálló készüléket szerkesszen, amely tö­kéletesen utánozza a ráják úszását.

Az „álrája" nemcsak hullámzó mozgással halad, hanem egy helyben is képes megfor­dulni, és ha úgy adódik, akár bukfencet is vet­het a vízben. A búvár nélküli önálló víz alatti járművekből az elmúlt évtizedben sokféle változat készült azzal a céllal, hogy felderít­sék az óceánok félelmetes mélységeit.

Ezeket a járműveket azonban általában hajócsava­rok hajtják, és nem képesek a rövid távú fi­nom mozgások, valamint a hosszú távú fel­derítések ötvözésére. Ez az új Aqua ray azon­ban másfél méteres szárnyfesztávolságával a hajtást és a finom manőverezést is egyetlen villamos elem energiájával hajtja végre.

A jármű újdonsága az is, hogy az úgyneve­zett finray megoldást alkalmazza, melynek lényege, hogy egy rugalmas szövet szálai kö­tik össze azokat a rudakat, amelyek a rája testét és „körgallérját" mozgatják. Ezeket a rudakat viszont hidraulikus hengerek hozzák mozgásba, így rendkívül bonyolult mozdula­tokra képes a szerkezet.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...