Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
navidad[X]

Idén ősszel repülhet a plazmahajtású csészealj

Recommended Posts

Idén ősszel repülhet a plazmahajtású csészealj

 

Egy új szárny nélküli, csészealj alakú repülőgép prototípusa fog bemutatkozni a Florida Egyetem professzora, Subrata Roy munkájának köszönhetően.

 

A tudós szerint amennyiben a "szárny nélküli elektromágneses légi jármű" (WEAV) képes a repülésre, végre új korszak köszönthet be a repülőgéptervezésben. "Ha működik és képesek leszünk reptetni, az egy kvantumugrással felérő esemény lenne a repülő tárgyak történetében" - mondta Roy.

 

A WEAV a magnetohidrodinamika nevű fizikai jelenséget fogja alkalmazni, amit a Tom Clancy regényéből készült Vadászat a Vörös Októberre című film képzeletbeli orosz tengeralattjárója is alkalmazott. Marko Ramius kapitány vízi járművének hajtóművében nem voltak mozgó vagy forgó alkatrészek, elektródák ionizálták a vizet, ami kiáramolva a tengeralattjáró hátsó traktusán hangtalanul hajtotta előre a hadigépezetet. Roy szerint ez az alapelv ugyanúgy alkalmazható a levegőben is akárcsak a vízben, más kérdés hogy a 90-es években tengeralattjárók esetében már megpróbálkoztak a megvalósítással, a végeredmény azonban teljes egészében hatástalannak bizonyult, így a japán-amerikai Yamoto projekt feledésbe merült, de ez egy másik történet.

 

A WEAV-ban két különböző elektróda sorozatot helyeznek el egy vékony kerámia lapon. Az egyik sorozat a repülőgép tetejére és aljára kerül, ami az ionizált levegőt lefelé mozgatva felhajtóerőt képez. Egy másik sorozat a gép oldalán kap helyet, ez biztosítja az előrehaladást. Az elektródák egy vezető folyadékot állítanak elő a környező levegő plazmává ionizálásával. A plazmán elektromos áram átvezetésével nyert erő hatással van a közeg áramlására és mozgásra bírja a szerkezetet.

 

0706plasma_saucer.jpg

 

Bár a gépben nincsenek mozgó alkatrészek, maga a WEAV forogni fog, akárcsak a régi amerikai mozifilmek csészealjai, biztosítva a szerkezet stabilitását, valahogy úgy, ahogy egy puskacső forgásra kényszeríti a lövedéket hogy az egyenesen repüljön. Nem ez lesz az első magnetohidrodinamikát alkalmazó repülőgép, teszi hozzá Anthony Colozza, a NASA Glenn Kutatóközpontjának munkatársa. Nyolc évvel ezelőtt egy NASA csapat már kísérletezett az ionizált levegő meghajtással egy külső energiaforráshoz csatlakoztatott repülőszerkezet levegőben tartásához. "Amikor sikerült elérniük a kitűzött célt, azt hitték valami csodát műveltek, egy anti-gravitációs gépet alkottak, és minden ilyesmi" - mondta Colozza. "Aztán berakták egy vákuumkamrába és a szerkezet meg sem mozdult"

 

Az új repülőgépnek levegőre, vagy legalább mágneses mezőre van szüksége a működéshez, tehát a világűrben ezzel aligha repkedhetünk, különösen a bolygóközi utazásokra alkalmatlan.

 

Roy becslése szerint az első próbarepülésre akár már az ősszel sor kerülhet, siker esetén pedig elkezdhetnek nagyobb méretekben is gondolkozni, a prototípus ugyanis csak 15 centiméter átmérőjű. A projektet már most nagy érdeklődés övezni, a NASA és az Egyesült Államok Légiereje egyaránt szerződést kötött Roy-jal, és az UFO elméletek gyártói is kíváncsian figyelik a történéseket.

 

Roy magabiztosan tekint a jövőbe, pedig nem tűnik egyszerűnek egy plazma meghajtású gép repülésre bírása, különös tekintettel arra, hogy a magnetohidrodinamikus elv elég sok energiát igényel, Roy gépe pedig egy fedélzeti akkuval fog üzemelni. A hajtómű Roy a Légierő által finanszírozott plazma aktuátor kutatásának eredménye, a prototípus legyártása pedig az egyetem műszaki és űrrepülési mérnöki karának, valamint villamos- és számítástechnikai mérnöki karának közös projektje lesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nem semmi :o Valóban nagy lépés lesz, ha tényleg működik, érdekes hír, köszi hogy megosztottad! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nagyon szivesen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hát ha tényleg működik akkor szerintem sokkal biztonságosabb lesz mint egy pl egy turbina.. szerintem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lehet kezdünk rájönni az Alienek titkára :P Mikor lesz az első csészealj-csata? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nem akarok fikázni senkit/semmit. De ez egy szenzációhajhász álhír. Ezt a "technikát" már legalább 100 éve ismerik, ezen az elven működik pl a Segner kerék. Plazmáról szó sincs!!! nem is lehetne megvalósítani...

mellesleg ehhez hasonló kis ufót lehet építeni 1 tv trafó, 3 hurkapálca, és egy kis alufólia segítségével.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaja hun3d az Állítólag c. műsorban is pont ezt demonstrálták ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmmmm...... hirtelen összeállt a felyemben egy elmélet :D lehet hülyeség.... de lehet azért terjesztették el az egészet az amcsik, mert tudják hogy voltak már csészealjak a Földön, így viszont ha erre jár egy, mindenki azt hiszi hogy csak az amcsi légierő az :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

uhh

ha ez megvalósul

nem semmi tényleg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tom Clancy-regényéből vették az ötletet :D

Amugy nembiztos hogy hülyeség remélem sikerül nekik repülésre bírni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×