Jump to content
PirateClub.hu

Nanoseprűs takarítás


Szipi
 Share

Recommended Posts

Nanoseprűs takarítás

 

 

Hogyan tisztítsunk meg egy felületet a nanorészecskéktől? Természetesen nanokefével! A fizikusok és más szakemberek serege már évek óta pepecsel a nanovilágban, hogy egyre újabb tárgyakat és alkatrészeket hozzon létre.

 

Aki eddig még sohasem hallott a nanovilágról, annak eláruljuk, hogy a "nano" valaminek a milliárdod részét jelenti. Ennélfogva a nanovilág a milliméter milliomod részének méreteit foglalja magában. Ebben a tartományban az összekapaszkodó szénatomok parányi csöveket is alkothatnak, így nemrég a szakemberek olyan parányi "fogkefét" készítettek, amelynek nanocsövekböl álló "szőrszálai" harmincszor erősebbek az acélnál, de ötször kisebb a sűrűségük. "Ezek a szálak rendkívül rugalmasak, csövek lévén igen nagy a félszínük, és mindennek a tetejében még az elektromosságot is vezetik.

Ennek révén a nanocsövek még arra is képesek, hogy érintkező keféket alkossanak parányi villanymotorokban" - jelentette ki Pulickel Ajayan a New York állami Troyban működő Rensselaer Politechnikai Intézet munkatársa.

A pirinyó kefével ötven nanométer átmérőjű apró részecskéket tudtak leseperni egy sima felületről. Három ilyen kefét erősítve egy apró villanymotor tengelyéhez, háromszáz ezredmilliméter átmérőjű hajszálcsöveket tudtak kitisztítani. Semmi kétség tehát: a nanokefére várt a mikrovilág.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...