Jump to content
PirateClub.hu

Számitógép működési gondok,vajon miért lassú a gépem?


Recommended Posts

Segítség, megvettem az új gépet és kegyetlen lassú. Kb olyan szinten van, mint a 7 évvel ezelett vett gépem. Nem tudom mi a baj. Légyszi mondjatok valami okosat. Feltettem az alaplaphoz való drivereket. Már a windows betöltése is olyan volt, mint az előző gépnél, de akkor lett a betöltés ilyen, miután feltettem a Zonealarmot, úgyhogy azt most le is szedtem egyből. A gép ledjei sem világítanak, nem én raktak össze, mert annyira nem értek hozzá, de valszeg rosszul lett ott bekötve, mert elől az usb sem megy.

Tudtam hogy nem fog simán menni, de egész délután ezzel szenvedtem, nyamvadt windows telepítés, új gép tervezett 80 helyett 110-ért és akkor ilyen. áááááá

 

A regcleaner el sem indul, a windows media playerre meg perceket kell várni, mert olyan lassú.

Link to comment
Share on other sites

Szia Steve23 !

 

Amennyiben az enegiatakarékos alaplapot vetted meg, akkor először az alaplapot kellene megvizslatni. Nekem korábban AMD-s deszkám volt, ahol beélesítettem a Cool'n'Quiet funkciót /ez is egy hasonló energiatakarékos, ill. proci kímélő funkció, ami abban nyílvánult meg, hogy ha nem volt szükség kraft-ra, akkor levette a CPU frekvenciáját, ha meg kellet az erő, akkor visszaállította az eredeti frekire / , és az istennek se akarta az eredeti frekvencián működtetni a processzort, amikor szükség volt a teljesítményre. A megoldás az volt, hogy az alaplapi driver-ek közül letakarítottam a Cool'n'Quiet driver-t, a BIOS-ban pedig letiltottam ezt a funkciót. Ha nem boldogulsz ez ügyben, akkor jelezd, ill. írd le a konkrét HW konfigodat.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

A konfig:

Gigabyte GA-EP35C-DS3

Intel Core2 Duo E6550 2.33GHz

DDR2 2048MB 800MHz KIT 2X1Gb DualCh. Apacer

Sapphire HD 2400XT 256MB DDR3

450W Chieftec 12cm DT450A2 PFC

Micase ML520 BSBN

 

Na megpróbálom most kicsit higgadtabban leírni, mert tegnap így 5-től fél 11-ig próbálgattam. Szóval összeszerelve kaptam kézhez a gép

3f5

et, csak a 300 vinyóm kellett beletenni. Szépen rá is kötöttem az alaplapra a dvd írómmal egyetemben. Mindkét eszköz IDE csatlakozós. Amit furcsálltam, hogy a BIOS-ban mikor néztem, akkor úgy írta, mintha 5 IDE lehetőség lenne, mármint 5x 2 master és slave. Pedig elvileg 4x 2 SATA-nak és 1x 2 IDE-nek kellene lennie. Nem tudom hogy ennek mennyi jelentőssége van, lehet hogy csak elírás, de amíg nincs SATA-s cuccom, addig ez nem fog kiderülni gyakorlatban.

A windows telepítésekor is akadt egy olyan problémám, amivel még nem találkoztam. Kiírtam a 4x4 jegyű kódot még a telepítés előtt ahogy illik. Elindítom a telepítőt, kéri a kódot, beírom és ekkor jön a hidegzuhany. 5x5-ös kódot kért. Nem igazán tudom hogy ez mennyire normális, már egyszer korábban telepítettem ezt az XP SP 2-t és akkor a 4x4-es kód volt. Szóval erről is szeretném valaki hozzáértőbb véleményét kérni.

Telefonáltam és kicsit később sikerült egyik jóbarátomnak egy kódot találni, fel is ment utána.

Mikor bejött a windows, beállítottam a

5a8

lapozófájl méretét négy gigára, újraindíottam és elkezdtem feltenni az alaplap cd-jéről a drivereket. Fel is ment minden, újraindítás megint. Aztán felraktam tűzfalnak egy Zonealarmot és jött a egy hidegzuhany. Bejött az a kék hátterű windows ablak a bootolás után, ott is többet várt szerintem, utána meg behozta simán a hátterem minden nélkül és ott szenvedett kb 1 percig, mire a tálcát és a többit is behozta. Ez szerintem egyáltalán nem normális, főleg új windows esetén. Felraktam a videókártyához is a drivert és leszedtem a zonealarmot. Aztán úraindítottam és akkor gyorsabban hozta be. Nem szórakozott annyit, de szerintem lassú. Mert elkezdett rinyálni a windows, hogy nincs megfelelő védelem, még nem raktam fel a NOD32-t, szerintem ez kiküszöböli majd a hibaüzenetet, de akkor is, mire ezt kiírja, eltelik 1-2 két perc. Szerintem ez sem normális. Utána hozta ki azt is, hogy valami nem stimmel a hangkártyával és lehet, hogy nem fog rendesen működni. Érdekes módon akkor ment a hangkártya rendesen, tehát volt hang, de többszöri újraindítás után is kiírta a hangkártyához ezt a hibaüzenetet, úgyhogy a hangkártyához újratettem a drivert külön. Aztán még mindig ment a hang, de pár újraindiítás után már nem, akkor nem írt hibaüzenetet, de nem szólt se a media player, se semmi más. Azért indítottam közben újra többször is, mert gondoltam nekiállok feltenni a programokat és közben hallgatok zenét. Feltettem a regcleanert, hogy majd ki

5a8

szedjem később az indítólistából azokat a programokat, amik kérdés nélkül berakják magukat és a registry-t is akartam később pucolni. Szóval feltettem a regcleanert és elindítottam volna, de semmi reakció. Nem indototta el. Alt+Ctrl+Del-t nyomtam, az alkalmazások között nem is írta, csak a folyamatoknál láttam. De hiába volt ott, percekkel később sem nyitotta meg. Szóval többször újraindíottam, hátha segít, de nem, később sem nyitotta meg és az egyik újraindítás után már a hang sem ment. De hibaüzenet nem volt.

A media player meg, mikor még ment a hang azt csinálta, hogy elindítottam az mp3-at és kiírta bal alul, hogy mediafájl megnyitása vagy mi és azzal is percekig szenvedett. Végül elindította, de nem így kellene mennie.

Szóval több sebből vérzik és eléggé lehangolt, hogy az új géppel ennyit kínlódtam és egyszerűen már nincs ötletem (az Energy Saver kikapcsolásán kívül), hogy mi lehet a baj. De erős a gyanúm, hogy ebből egy újratelepítés lesz.

Megpróbáltam filmet elindítani, azt egyből behozta a media player, szóval nem értem ezt az egészet.

Ha hazaérek ki is próbálom, hogy milyen anélkül az energy saver nélkül. Apropó, a BIOS-ban kell valamit külön állítani, vagy alapba jónak kellene lennie?

Dadus köszönöm a tippet és további segítséget is!

 

A vinyóm meg egy 300-as Samsung vagy Maxtor, nem emlékszem.

Link to comment
Share on other sites

Szia !

 

Első lépésben meg kellene nézned, hogy az IDE kábel milyen, sűrű erezésű, vagy a ritkább erezésű, ha a sűrűbb erezésű, akkor idáig OK. Ezután nézd meg, hogy a winyó Master-re, a DVD író pedig Slave-re van-e állítva. Amennyiben ezek stimmelnek, és továbbra is lassú a gép, akkor jelezd, és folytatjuk a tényfeltárást.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Esetleg memória hiba mert írtad,hogy kél hátterű... egyszóval kékhalál ami álltalában két okból van vagy driver hiba vagy fizikai probléma van.Memóriákat nézd meg esetleg szedd ki az egyiket meg cserélgesd meg....

Feladatkezelőben nem fogja valami a procit mert akkor szokott lassú lenni ennyire ha a procit fogja valami 100%-on és akkor a többire nem jut a proci időből.

Link to comment
Share on other sites

Gabi89: Úgy értettem, hogy a kék hátterű windows feliratnál megáll, szórakozik egy kört, behozza az általam beállított hátteret és ott is szórakozik egy kört. De mióta leszedtem a zonealarmot, ez megszűnt

Dadus: Leszedtem az energy savert, de nem érzékeltem változást. Még mindig lassan hozza be az elején, hogy nincs megfelelő védelem. A hangkártyához újratettem a drivert, azt most megy rendesen.

Megnéztem a kábel erezésést, összehasonlítottam a régivel. A régin ránézésre ilyen 50-60 ér fut, az újjon meg baromira sokkal több, szerintem legalább kétszer-háromszor annyi. Most fogom és újrateszem az egész windows-t. Aztán meglássuk hogy mi lesz. Köszönöm az ötleteket.

 

Az alaplap már tegnap is bent volt, csak a ledek nem világítottak és elől nem működött az USB, ezért ma áramtalanítottam a gépet és az alaplap leírása és rajza alapján a rákötöttem az alaplapra a csatlakozókat. Ehhez képest utána már be sem tudtam kapcsolni a gépet. Valakinek van valamilyen ötlete? Tuti hogy jól csináltam a leírás alapján, de utána kipróbáltam csak a Power Switch-et bekötni a többi helyre, hátha rossz a rajz, de úgy sem ment, semmire sem reagál most. Azt meg nem tudom, hogy hogy volt bekötve tegnap, mert nem én raktam össze és egyértelmű volt, hogy ha nem megy a led meg az USB, akkor nem jó a bekötés és legcélszerűbb, ha kihúzom az ehhez a részhez tartozó csatlakozókat és a rajz szerint kötöm vissza. Kb ennyi történt és most már ötletem sincs, mit tudnék csinálni.

Módosította Steve23
Hozzászólások áthelyezve,téma eltérés végett! (Silverr)
Link to comment
Share on other sites

Hali !

 

Szerintem alkalmazd az alaplap gépkönyve szerinti HW összerakást, majd az áramtalanított gép alaplapjából vedd ki a gombelemet, várj kb. 1 percet, lazítsd meg az alaplap rögzítő csavarjait, rakd vissza a gombelemet, indítsd el a gépet, amennyiben elindult lépj be a BIOS-ba, kérj egy 'Load Fail-Safe Defaults' beállítást, ments és indítsd a gépet. Vizsgálódj. Ha minden OK-s lenne, gép áramtalanítása, csavarok meghúzása, tesztelés.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Csináltam egy BIOS resetet és mostmár tényleg jól, bekötöttem a kapcsolókat meg a ledeket. Az eredmény: SEMMI. Úgyhogy részemről én ezzel be is fejeztem. Majd holnap egyik ismerősöm megnézi, ha ő sem tud vele mt kezdeni, akkor visszaviszem a boltba hogy csinálják meg vagy cseréljék ki.

Köszönöm az ötletekeidet Dadus!

Link to comment
Share on other sites

Ez marhajó. Most vissza akartam vinni a boltba a gépet és előtte mégegyszer átnéztem. Kihúztam az első USB-t és azért nem indult el, mert az nem jól volt bekötve. Ugye az összeszerelést nem én csináltam, hanem egyik ismerősöm, aki az Front USB-t a COMA-ra kötötte be, így elindult a gép, csak az USB nem működött. Meg a ledek sem jól voltak bekötve. Szóval mikor én jól meg akartam csinálni, azt nem vettem észre, mert még nem kötögettem így USB-t, hogy egy port az 4 tűre megy rá. Én meg a két portra való 8 tűt egy portra kötöttem. Ezért nem ment. Mielőtt visszavittem volna a boltba fogtam és lehúztam az USB-t meg mindent és akkor vettem észre, hogy az bizony szétcsúszik, mert mikor áttettem a COMA-ról, akkor ahogy lejött a két USB csatlakozó, úgy raktam át a portjára. Na ezzel ennyi lett volna a gond, hasznos tapasztalat volt és nagyon tanulságos.

Most nekiállok és újrateszem a windowst, hátha az meg segít a betöltésnél fellépő szenvedésen.

Link to comment
Share on other sites

Szia !

 

Vélhetőleg Mono-ra van bekötve a gitárod. Nézd meg, hogy egyáltalán egyforma a gitár meg a mikrofon csatlakozója /két színes szigetelő gyűrű van a gitár csatlakozóján ?/ . Megoldás egy műszerész ismerős keresése, aki megcsinálja neked.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Ömm, nem találtam semmilyen színmegkülönböztetést a gitár csatlakozóján. Egyébként a gitárból és az effectből is nagy jack dugóval megy a kábel és egy kis jack átalakítóval tudom a gépre kötni. Az előző gépemnek is integrált hangkártyája van és ott ment így, ha rákötöttem a mikrofonra. Előtte meg ilyen gépes effetező progit hasznnáltam és akkor a vonalbemenetre kellett kötni, de az csak akkor szólt, ha ment hozzá a progi. Mikrofonbemenetnél viszont nem kell semminek mennie hogy szóljon (csak a gépnek). A gitár meg mono, azt tudom, csak nem értem, hogyha eddig ment így, akkor most miért nem. Mármint persze új gép új alkatrészek, de elvileg ugyanazon az elven kellene ennek is mennie.

Egy másik kérdésem is lenne. Tegnap este már bepötyögtem, csak elszállt a net mikor küldeni akartam és elveszett.

Szóval a front panelemen van mikrofonbemenet meg fülhallgató kimenet. Ezek nem kerültek eddig megfelelő bekötésre. Az alaplap könyve alapján pedig nem is tudom megcsinálni, mert nem egyeznek a jelölések, vagy csak én nem értek hozzá (esetleg mindkettő).

Tehát a leírás szerint a táblázat a front panelhez:

For AC'97 Front Panel Audio:

Pin No. Definition

1 MIC

2 GND

3 MIC Power

4 NC

5 Line Out ®

6 NC

7 NC

8 No Pin (itt nincs tű sem)

9 Line Out (L)

10 NC

 

Ehhez képest ami van 7 csatlakozó, az így néz ki színsorrendben a kábelek szerint:

Piros MIC-VCC

Narancssárga MIC-IN

Fekete GND

Fehér SPK-R

Zöld RIN

Kék LIN

Lila SPK-L

 

Eszerint én nem tudom, hogy melyiket hová kellen kötni. Lehet hogy ennek a bekötésének a hiánya okozza a problémát? Amúgy nincs ilyen műszerész ismereősöm, szóval jó volna, ha a segítségetekkel tudnám megoldani.

Link to comment
Share on other sites

Szia !

 

A kis jack átalakító kis jack dugójáról beszéltem, hogy azon kell lennie 2 színes, akár fekete vagy fehér is lehet, elválasztó gyűrűnek, ami a fém csatlakozó testét, jobb és bal meleg ágát választja el egymástól. Most, hogy írod, korábbán ez működött, akkor a következő problémák lehetnek, érintkezési hiba, próbáld megmozgatni az átalakítót ill. dugókat az aljzatokban, ér szakadás, ehhez lenne jó egy műszerész, aki vissza tudja forrasztani az elszakadt eret. A frontpanel esetében az alábbi pároztatást tedd meg:

 

Piros MIC-VCC > MIC Power

Narancssárga MIC-IN > MIC

Fekete GND > GND

Fehér SPK-R > Line Out ®

Lila SPK-L > Line Out (L)

 

Üdv.: Dadus

 

Link to comment
Share on other sites

Jaaa igen. Megnéztem és a nagy jacken van egy fekete csík, a kicsin pedig két fekete.

 

Köszönöm az ötletet. Valamiért nem megy. Megpróbáltam így rákötni és semmi. Se a mikrofon nem megy, se a fejhallgató nem szólal meg. Mondjuk nem értem, hogy miért a speakert írtad, hogy kössem a line-ra, szerintem oda a line kellene. Vagy lehet hogy a tervezők szerint az túlságosan kézenfekvő lenne. Az vajon lehet, hogy amíg nincs minden jól bekötve, addig semmi nem megy a ezek közül?

A kábelnek tutira semmi baja, úgy vigyázok rá mint a hímestojásra, vagyis nem kell rá vigyázni. Ott van a gépem az asztalon, a kábel mögötte és kész. Takarításkor kell átmozgatni a dolgokat, de tudom milyen érzékenyek ezek a kábelek és ennek megfelelőlen is használom. Biztos hogy nincs száltörés, átmozgatni pedig már próbáltam.

Szóval a macska rúgja meg, valaki nagyon nem akarja, hogy gitározzak így. Pedig tegnap mikor idegesítő mono változatban kipróbáltam, hallottam hogy vagy 3 és félszer jobban szól, mint a régi intergrált kártyámmal.

 

Egyébként a Regcleaner még mindig nem megy. De az nem is számít, mert közben mondta egyik haverom, hogy a futtatásnál ha beírom, hogy msconfig, akkor ott is ki lehet szedni ami nem kell. Szóval ez így is jó nekem, csak fura, hogy nem csinál semmit, ha elindítom. De mindegy tényleg.

Link to comment
Share on other sites

Szia !

 

A front panel működéséhez szoftveres beállítás is kell. Olvasd el az alaplap gépkönyv 5. fejezetét. Idézet a gépkönyvből:

 

C. Configuring AC'97 Audio:

If you want to connect an AC'97 front panel audio

module, click the tool icon on the Audio I/O tab On

the Global Connector Settings box, select the Disable

front panel jack detection check box. Click

OK to activiate the AC'97 functionality.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Érdekes. Szó szerint írom, ami a realtek kezelőben van. "Előlapi jack-aljzat érzékelés letiltása."

Ezt már én is megtaláltam a könyvben, de én ezt úgy értelmeztem, hogyha bepipálom, akkor nem fogja érzékelni, ha rákötök valamit.

Kipróbáltam így, most fel is ismerte. De itt is csak a bal oldal szól gitárral, mikrofonnal pedig sztereó ez is. Viszont itt a fejhallgató és a hangfal is csak az egyik szól, ennél a jobb oldali. Szóval valami nem kóser.

Köszi az eddigi segítséget! Várom a további ötleteket ha van még.

Link to comment
Share on other sites

Szia !

 

Szerintem a gitár problémát úgy tudod megoldani, ha a Speaker beállításnál Mono-ra váltasz, ha van rá mód, amikor a gitárt akarod használni, vagy keress olyan lehetőséget, ha van, hogy automatikusan érzékelje, hogy Mono vagy Stereo jel jön, bár ilyen szerintem nem lesz. Az, hogy most a jobboldali szól ne zavarjon, ez csak azon múlik, hogy az alaplapon éppen melyik ág van bedugva a Speaker csatlakozóból az 'L'-re ill. 'R'-re, ha megcserélnéd, akkor a baloldali szólna.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Most a gitártól függetlenül gondoltam, hogy a hangfal és a fejhallgató is csak jobb oldalt szól, winamppal próbáltam és úgy szólt csak a jobb oldala, a gitár meg egyáltalán nem szólt, mert az a bal oldalon szólt volna, tehát szerintem valami nincs jól bekötve.

 

Amit furcsállok, hogy a hangok és audioeszközöknél a vezérlőpulton a felvételnél minden szürke, mintha nem lenne hangkártya, vagy csak nem lenne telepítve, tehát semmit nem tudok ott állítani. A realtek control panelen meg ugyanez a helyzet a felvételnél, semmi állítási lehetőség. Az egyetlen amire reagál, ha a lejátszásnál a rear pink in-t állítom, ott a hangerőt is engedi, meg azt is, hogy erősebb mikrofonjelet vegyen fel, az ilyen speciális állítási lehetőségként van. De szerintem valahol itt lehet a hiba.

A másik gépnél addig szólt csak az egyik fele, mikor a felvételnél beállítottam a mikrofont, hogy az vegye a jelet. Utána azt úgy oldottam meg, hogy a lejátszásnál beállítottam, hogy lehessen látni a mikrofon tulajdonságait és ott is kiválasztottam, mint jelvevő eszközt. Ezután ment rendesen. Tehát szerintem az lehet a gond, hogy a felvételnél és a lejátszásnál is ki kellene választani. De az vezérlőpultos beállítási lehetpségeknél ugye szürke és nem lehet állítani, a realtek programban pedig csak a némítást lehet bepipálni, aminek sok hasznát nem veszem. A realteknél viszont van egy olyan ott, hogy sztereó felvevő, ami szintén nem kínál semmilyen állítási lehetőséget. Ez lehet driverhiba? Mert elvileg leszedtem valami újabb drivert és fel is tettem, de semmi jelét nem láttam annak, hogy történt volna valami. Még a verziószámot sem tudom megnézni, se telepítés előtt, se telepítés után a programban. Csak a telepítés közben írta ki. Szóval érdekes, de leginkább már hócipőm tele van, hogy miért kell mindennel ennyit szenvedni.

Link to comment
Share on other sites

Szia !

 

Na, akkor összefoglalom a tennivalót. A Hardware dolgokat hagyd úgy, ahogy leírtam. Uninstalláld az Audió driver-t és a Microsoft UAA Bus driver for High Definition Audio driver-t. Ezután indítsd újra a gépet, telepítsd fel a Microsoft UAA Bus driver for High Definition Audio driver-t. Megint indítsd újra a gépet, majd telepítsd fel az alaplaphoz adott Audió driver-t. Ezután az Audio Managerben állítsd be az Audio I/O füllön a 2CH Speaker-t, a Connected device-nél válaszd a Mic In-t, a Configuring AC97 Audio fülnél pipáld be úgy mint ahogy csináltad korábban.

 

Üdv.: Dadus

Link to comment
Share on other sites

Rendben köszi, vacsi után megcsinálom.

 

Ilyet konkrétan nem találtam a programok listája között és c-n a program files mappában sem, úgyhogy nem tudtam uninstallálni. Ezért fogtam és realtekhez a drivert szedtem le, újraindítottam. Visszatettem és újraindítottam, aztán feltettem a Microsoft UAA Bus driver for High Definition Audio drivert és újraindítottam, még mindig csak a bal oldal szól. Szerintem így is elvileg újra kellett mindent raknia, tehát ha ezen múlik akkor jónak kellene lennie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...