Jump to content
PirateClub.hu

Másodpercenként 430 billiószor „ketyeg” az új atomóra


Turul9
 Share

Recommended Posts

Másodpercenként 430 billiószor „ketyeg” az új atomóra

 

 

Amerikai fizikusok olyan atomórát fejlesztettek ki, amely egyetlen másodpercet sem késik vagy siet több mint 200 millió éven át, így a pontosság terén a legigényesebbeket is kielégíti.

 

Az óra, amelyet a Science című folyóirat pénteki számában mutatnak be, az amerikai kereskedelmi minisztérium Nemzeti Mérésügyi és Technológiai Intézetének (NIST) hivatalos atomóráját is felülmúlja, amely „csak” 80 millió évre ígér másodpercre pontos időt.

 

A világ legpontosabb órája címére számot tartó új atomórát a Joint Institute for Laboratory Astrophysics (JILA) laboratóriumban dolgozták ki a NIST és a boulderi Colorado Egyetem együttműködésével. „Ezek az órák olyan gyorsan fejlődnek, hogy nem tudjuk megmondani, melyik lesz a legjobb” – mondta Tom O’Brian, a NIST idő és frekvencia részlegének vezetője.

 

A nagy pontosságú órákra többek között a hosszú távú űrutazásokhoz van szükség, ahol a legkisebb hiba miatt is meghiúsulhat egy küldetés. A rendkívül pontos órák titka, hogy minél gyorsabban ketyegjenek. A Jun Yu kutató által kifejlesztett új atomóra 430 billiószor „ketyeg” másodpercenként.

Link to comment
Share on other sites

egy billió az 10^?? -on nagy szám?

 

 

1 billió = 1000 x 1 milliárd, vagyis 10^3 x 10^9 = 10^12 - ha így megfelel :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

A másodperc egy egyezméynes elméletileg lefektetett mértékegység:

A másodperc az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9 192 631 770 periódusának időtartama. A hiperfinom energiaszint azt jelenti hogy alegkülső hélyon lévő elekron mágneses mezeje befolyásolja az kölcsönhatásba lép az atomag mezejével(a mező a forgásuk miatt van) a két mező ellentétes és egyirányú állapota adja a fenti frekvenciát , amit a kisugárzódott fotonból mérnek is.

ez igen jól mérhető, és ehhez képest nézik hogy az atomóra késik e. A késést a technológiai pontatlanság okozza, részleteket nem vágom,azt tom hogy a régebbi verziónál ahol a rezonáló anyag gáz volt ott a surlódás is gondot okozott.

 

Nem a nagy bummhoz álítják. Az atomórát is csak egy másik órához tudják álítani. A nagyszerűsége nem abban van hogy megmondja menyi idő telt el a kezdetektől, hanem hogy ha egyszer megadtam neki egy időpontot ahoz képest 200ezer évig nem feg egy másodpercet se késni, míg a fali kakukkos 2000 évet felhalmoz.

 

A 430 billió ketyegés azt jelent hogy a használt anyag rezonancia frekvenciája ekkora.

A mérés biztos olyan mint a cézium atomosnál, hogy a detektorba csapódó atomok eloszlása (száma) kiadja a frekvenciát.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...