Jump to content
PirateClub.hu

Milyen hatással vannak ránk a légköri frontok?


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Milyen hatással vannak ránk a légköri frontok?


Szervezetünk folyamatosan alkalmazkodik a változásokhoz. A változó környezet fontos részei a légkörben végbemenő változások - magyarán az időjárás. A biometeorológia a légköri változások emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálja. Márpedig az időjárás elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki hatását.

Vannak nyilvánvaló, jól észlelhető meteorológiai változások, mint a szél, az eső, a hó. Azonban a szervezet alkalmazkodóképességét igénybe vevő légköri átalakulások nem minden esetben ilyen jól azonosíthatók - ezek a frontok. Élettani hatásuk alapján a biometeorológiában is megkülönböztetünk hideg- és melegfrontokat.

Melegfront

A stabil melegfrontban a légkör egészére jellemző a melegedés, a páratartalom fokozódása, a légnyomás esése, a pozitív statikus elektromos erőtér túlsúlya. A szervezet erre a vegetatív idegrendszeren belüli ún. paraszimpatikus tónusfokozódással válaszol.

A szervezetünk ilyenkor vérnyomáseséssel, nyugtalansággal, fáradtságérzéssel, levertséggel, migrénnel, fejfájással reagál a légkörben zajló folyamatokra. Erre az időszakra a balesetek számának emelkedése, a gyulladásos folyamatok fellángolása, a szívbetegségek romlása, valamint a fájdalomérzékenység fokozódása jellemző.

Hidegfront

Labilis hidegfront esetén a hőmérséklet az egész légrétegben csökken, a magasban gyakran erősebben, mint az alacsonyabb szinteken, a légnyomás emelkedik, az elektromos erőtér erős, ingadozó, és a kis negatív töltésű ionok vannak túlsúlyban. A hidegfront alapvetően a szimpatikus tónus túlsúlyát okozza.

Ilyenkor újulnak ki a reumatikus panaszok, válnak aktívvá a gyomorfekélyek, fokozódnak a görcsös hasi panaszok, de gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak is. Több a szülés - és azon belül a koraszülés, valamint az asztmások jobban fulladnak. Csökken a reakcióidő, emelkedik a hörghurutok száma, magasabb lesz a vérnyomás, és előtérbe kerülnek a görcsök.

Kettős fronthatás


A Kárpát-medencében, sajátságos földrajzi helyzete miatt, gyakoriak a kettős fronthatások: leggyakrabban a labilis melegfront és a labilis hidegfront fordul elő együtt. Tapasztalatok szerint ennek a két fronthatásnak van a legerőteljesebb hatása vegetatív idegrendszerre. Ilyenkor egyéni érzékenység alapján, a két fronthatás jellemzői keveredve, illetve egymástól függetlenül is jelen lehetnek.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...