Jump to content
PirateClub.hu

Mérgező ruhákban járunk


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Mérgező ruhákban járunk

 

Mindenki hallott már a bio-élelmiszerekről - a bio-divat azonban sokunk számára új fogalmat takar.

 

A textilipar óriási hatással van a környezetre. A legtöbb holmi, amit viselünk mesterséges úton előállított anyagokból készül, olyan vegyszerek felhasználásával, melyek súlyosan szennyezik a környezetünket, sőt a használatuk során fölszabaduló kemikáliák veszélyeztethetik egészségünket.

 

Veszélyes (idegméreg- és hormontartalmú) rovarirtószereket, maró szódát, kénsavat, kergemarha kórt okozó szerves foszfátokat, mérgező formaldehidet, rákkeltő színezékeket és még ki tudja mi mindent használnak a ruháink, ágyneműink, lakástextíliáink alapanyagának termesztéséhez és előállításához.

 

Az öko- vagy organikus anyagok előállításához minimális vegyszert használnak, és maximálisan kímélik a környezetet a folyamat minden egyes szakaszában, vagyis a növénytermesztéstől, a textíliák készre színezéséig.

 

Bár azt gondolnánk, hogy a fehér gyapot a lehető legtermészetesebb ruha-alapanyag, de az igazság az, hogy a legsúlyosabb környezetszennyezés fűződik a termesztéséhez: mivel nem ehető növényről van szó, igen nagy mennyiségű és radikális összetételű növényvédőszerrel permetezik az ültetvényeket. A fejlődő országokban használt rovarirtószerek 50%-a gyapotmezőkön kerül felhasználásra! Az eredmény: mérgezett vizek, krónikus betegségektől sújtott mezőgazdasági munkások, tömegesen pusztuló vadállatok. A kész textil fehérítésére, majd a színezésére további ártalmas kemikáliákat vetnek be, így végül egészen "természetellenes" lesz.

 

Az organikus textilek alapanyagául szolgáló gyapotot rovarirtók és műtrágyák használata nélkül, kíméletesen termesztik, a kész anyagot nem fehérítik, hanem növényi színezékkel színezik. Az öko-gyapjú, a hagyományos (erőteljes irritáns hatású) organofoszfát kezeléstől mentes.

 

A len termesztéséhez eleve kevesebb vegyi anyag szükségeltetik. A született környezetbarát textil-alapanyag azonban a kender, melynek termesztéséhez nem szükséges semmilyen vegyszer, hozama háromszorosa a gyapoténak és gyökereivel táplálva a földet, gazdagabb talajt hagy maga után, mint amibe elültették.

 

Nem kell lemondania a márkás holmikról annak, aki elkötelezett híve a környezetvédelemnek: egyre több divattervező és ismert márka kínálatában (például Levi Strauss, Giorgio Armani vagy az Adidas) szerepelnek a környezetbarát organikus textíliákból készült kollekciók.

 

A 2007-es évi kollekciók meglepő újdonságai a farost, bambusz, alga vagy szója alapanyagú szövetek, melyeket hernyóselyemmel vagy kasmírral kombinálnak. A ruhák színei jóval élénkebbek, mint tavaly és az uralkodó szín -stílusosan - a zöld.

 

A ruhákban, melyeket viselünk, megmutatkozik a stílusunk: kifejezik az egyéniségünket, árulkodnak a jellemünkről - miért ne viselnénk ezentúl olyanokat, melyek nem ártalmasak az egészségünkre és előállításuk során kímélik a bolygót, mely még sok-sok nemzedéknek kell otthonául szolgáljon!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nem csoda... ma már szinte minden mérgező... Elég szomorú, hogy nem fordítanak kellő figyelmet az ilyen dolgokra. (tisztelet a kivételeknek) Végülis, mi, vevők, nem tudjuk ellenőrizni.

 

Nem csoda, hogy manapság annyi megbetegedés van, és azt se tudják mitől.

Link to comment
Share on other sites

Ha lehet azt bio-divatna knevezni h újahasznosított anyagokból készült övtáskám van akkor én követem ezt a stílust ^^

 

Amúgy télleg rossz dolog ez :S

 

De bizonyos szinten érzékeny a bőröm az ilyen ruhákra...pl anno vettem 1 boxert aztán a műszálas varrás miatt egész nap viszketett a valagam mikor az volt rajtam :rolleyes::lol::unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nyilván úgy gondolták, hogy ha már az élelmiszergyártásban ott van a kismillió korlátozás, míg a ruhagyártásban semmi, akkor nossza, csináljuk meg a ruhákat minél olcsóbban, aztán sózzuk rá a jónépre, hülyére keressük magunkat a többit meg les*arjuk.

 

/kénytelen leszek ezeket a röhejes csillagokat használni, mert már kaptam egy két s*ggrepacsit :lol: /

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...