Jump to content
PirateClub.hu

Eltűnik a Vörös-tenger?


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Eltűnik a Vörös-tenger?

 

A Vörös-tenger déli kapujánál tervezett gigantikus vízerőmű megoldhatná a Közel-Kelet növekvő energiaigényét. Ugyanakkor a 600 méterrel csökkentett tengerszint elképesztő ökológiai kárt okozna, arról nem is beszélve, hogy az erőmű csúcsteljesítményét csak 300 év múlva érné el.

 

A Vörös-tenger déli bejáratához, a Báb-al-Mandeb-szoroshoz tervezett vízi erőmű paraméterei már önmagukban megdöbbentőek: a 150 méter magas és egy kilométer vastag fal 100 kilométer hosszan húzódna az északi parton lévő Jemen és a déli parton lévő Eritrea és/vagy Dzsibuti között. A duzzasztómű várható gazdasági és környezeti hatásairól az International Journal of Global Environmental Issues című lap legújabb számában számolt be egy holland, román és amerikai szakértőkből álló kutatócsoport.

 

 

8461.jpg

 

Mivel a világ legnagyobb vízierőművéről lenne szó, nagyon sok pro és kontra érv hangzik el. “Miközben a beruházás hatalmas környezeti kárt okozna, a környezet szempontjából előnnyel is járna, hiszen tetemes mennyiségű energiát állítana elő széndioxid-kibocsátás nélkül” - véli Jaap Hanekamp, a hollandiai Middelburgban lévő Roosevelt Akadémia kutatója, a cikk egyik társszerzője.

 

A vízi erőmű végső teljesítménye a tervek szerint 50 ezer MW lesz, amely a jelenlegi legnagyobb vízi erőmű, a Kínában a Jangce folyón lévő Három Szoros erőmű (Three Gorges Dam) teljesítményének duplája. Az erőműnél a nap energiáját, vagyis a párolgást használnák fel arra, hogy csökkentsék a gát Vörös-tenger felöli oldalán lévő vízszintet. Így az Indiai-óceán (Ádeni-öböl) irányából magasabb szintről érkező víz hajtaná meg a turbinákat.

 

Hanekamp szerint feltétlenül szükség van egy ilyen beruházásra, hiszen az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap vagy a szél nem képesek kielégíteni a térség napról-napra növekvő energiaigényét. Más kutatók szerint viszont olyan mértékű környezeti kárt okozna, ami megkérdőjelezi a projekt létjogosultságát.

 

Eltűnnének a korallzátonyok a sósvizű tocsogóból

 

A beruházás ugyanis egy sekély, sósvizű medencévé alakítaná a Vörös-tengert, vagyis teljesen megváltoztatná az életfeltételeket, többek között eltüntetve a gazdag korallzátonyokat is.

 

A tenger területe a mai mintegy 450 ezer négyzetkilométerről ötven év alatt a kétharmadára csökkenne, 300 év alatt pedig az egyharmadára – írják a tanulmány szerzői. Ugyanakkor a “kirekesztett” víz megemelné az óceánok vízszintjét. A tanulmány szerint az első ötven évben 12 centiméteres emelkedést idézne elő a világtengerek szintjében, 300 év alatt pedig ez az érték 30 centiméter lenne. “Ugyanennyi energia szénnel történő előállítása sem okozna ilyen mértékű emelkedést a világtenger vízszintjében” – érvel Peter Bosshard, az International Rivers Network természetvédelmi szervezet vezetője.

 

Amennyiben megvalósul a beruházás, az energiatermelés csak legalább ötven év múlva indulhat meg 18-19 ezer MW teljesítménnyel, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a párolgás révén mintegy 100 méterrel csökkenjen az elzárt Vörös-tenger vízszintje. A csúcsteljesítményt (50 ezer MW) csak közel 300 év múlva lehetne elérni, hiszen ekkorra csökkenne több mint 600 méterrel a Vörös-tenger vízszintje. Ez viszont lehetetlenné tenné a hajózást, vagyis megszűnne az Európa és Ázsia közötti rövid hajózási útvonal.

 

Roelof Dirk Schuiling, az Utrechti Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a beruházás valószínűleg 100-200 milliárd euróba kerülne. Ezen kívül még számolni kell a Vörös-tenger északi részén, a Szuezi-öbölnél is szükséges beruházással, melynek költsége 15-20 milliárd euróra tehető.

 

Andy Hughes, az International Commission on Large Dams egyik vezetője szerint a projekt technikailag kivitelezhető, de nem sok jót ígér. Szerinte előbb ki kellene használni minden más létező energiaforrást, mielőtt egy ilyen beruházásba kezdenénk. A várható környezeti hatásokat nehéz pontosan előrevetíteni, az viszont biztos, hogy visszafordíthatatlan és globális szinten is jelentkező változásokról lenne szó.

 

 

8462.jpg

 

 

Ugyanakkor a térség bizonytalan politikai helyzete miatt is komoly aggályokat vet fel egy ilyen mértékű beruházás. „A megújuló energiákra épülő technológiák hatékonysága folyamatosan javul, és remélhetőleg ez a jövőben olyan mértékű lesz, hogy elkerülhetővé teszi egy ilyen megaberuházás létrejöttét” – hangsúlyozza Bosshard.

Link to comment
Share on other sites

Ez már megint az emberi hiúság nagyratörekvése. Aztán megint eltűnik egy csomó állat és növény.... :( Nem hiszem el, hogy az kell az emberiségnek mostanság.... :( Mikor térünk észhez?

Link to comment
Share on other sites

Itt már megint valaki nagy pénzeket szakítana ezzel, és azért erőltetik ennyire. Felháborító ez az emberi nemtörődömség és rombolási vágy. Arra biztos nem gondolt egyik tervező sem, hogy mi lesz, he ez teszi fel az "I" -re a pontot és végleg tönkremegy a Föld. 300 év múlva lehet, hogy éppen egyik tervező rokona fog meghalni az elődje hülyesége miatt. Őrület ami a mai világban megy.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...