Jump to content
PirateClub.hu

Fuldokló madarak


Szipi
 Share

Recommended Posts

Fuldokló madarak

 

A műanyagok inváziója nemcsak a tengereket érte el, hanem a tengeri madarakat is. Az Északi-tenger partjára holtan kisodródott madarak közül a sirályhojszák 95 százalékának gyomrában különféle műanyagdarabokat és fóliákat találtak. Nem véletlenül támogatta az Európai Unió azt a vizsgálatot, amelynek programterve ezt a címet kapta: „Mentsük meg az Északi-tengert!"

 

Dánia partjainál az egyik elpusztult madár gyomrában például 20,6 gramm műanyagot találtak. Ez látszólag nem nagy mennyiség, de egy emberi gyomorban méretarányosan ez nagyjából 2 kg műanyaghulladéknak felel meg. A kutatók szerint a jelenségnek az az oka, hogy a sirályhojszák előszeretettel táplálkoznak halakkal és a vonóhálós halászhajókról kidobott maradékokkal. Bármilyen úszó törmelék, amelyet táplálékként lenyelnek, megmarad a gyomrukban, ennélfogva ezek a madarak valóságos „repülő szemetes edénnyé" válnak.

Az elmúlt két év folyamán a hollandiai Texel szigetén berendezett Alterra tengeri laboratóriumban nyolc országból begyűjtött 560 sirályhojszát boncoltak fel. A madarak gyomra átlagosan 44 műanyagtörmeléket tartalmazott, ami madaranként átlagosan 0,33 gramm tömegnek felel meg. De találtak Belgiumban olyan madarat is, amelynek gyomrában 1603 műanyagdarabka kevergeti. Noha nem tudták megállapítani, hogy mi ölte meg ezeket a madarakat, a műanyagok biztosan hozzájárultak jó néhányuk pusztulásához, mivel tönkretették gyomruk nyálkahártyáját, megakadályozták táplálékfelvételüket, vagy ezáltal mérgező vegyi anyagok kerültek az állat szervezetébe.

Van Franeker kutató gyanúja szerint már a csibék is szenvednek a lenyelt műanyagdarabkáktól. Vizsgálataiból kiderült ugyanis, hogy azoknak a felnőtt madaraknak a gyomrában találtak kevesebb műanyagot, amelyek gyomortartalmuk felöklendezésé-vel táplálják kicsinyeiket. Ennek következtében már a csirkék gyomrában is megjelentek a műanyagok. Annyi bizonyos, hogy a szennyezett sirályhojszák többsége a hajózási útvonalak mentén kalandozik, és az Északi-tengerben három-négyszer rosszabb a helyzet, mint azoknál a madaraknál, amelyek például a távoli Fáröer-szigeteken élnek.

Korábbi vizsgálatai során Van Franeker már apró műanyagdarabkákat lelt a Wilson-féle viharmadarak csibéinek gyomrában is a Déli-sarkvidéken. De talált öngyújtót, fogkefét, golflabdát és robotjátékot is olyan albatroszfiókák gyomrában, amelyek Hawaii szigeténél pusztultak el. Jelenleg sem derűsebb a kép. A gyomortartalomban előfordulnak léggömbdarabkák, zacskófoszlányok, műanyag palackok töredékei és egyéb csomagoló anyagok, ami arra utal, hogy a gondatlanul kezelt műanyagok a folyókon leúsznak a tengerekig, vagy a szárazföldről fújja őket a szél a vízbe. Mindenesetre a környezetvédő csoportok elborzadva vették tudomásul, hogy ennyire kiterjedt már a tengeri madarak műanyag révén történő szennyezése.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...