Jump to content
PirateClub.hu

Ha eldördül a startpisztoly


Szipi
 Share

Recommended Posts

Ha eldördül a startpisztoly

 

Senki nem állt stopperórával a kezében Athén városkapujában Kr. e. 490-ben, amikor a maratoni csatamezőről egy névtelen harcos megvitte a hírt a perzsák felett aratott győzelemről. A kb. negyvenkét kilométernyi távon nem kisérte gépkocsi, a nevét sem jegyezték fel a krónikák, de hősi tettének híre csaknem két és félezer év távlatából is fényesen ragyog.

 

Az újkori olimpiák rekordjairól már pontos adataink vannak, de furcsa mófion ez a pontosság nem volt egyértelmű sokáig számos sportágban. Csaknem hat évtizeddel ezelőtt a szakemberek nyugtalankodni kezdtek, hogy valami baj van a síkfutók startjával. A rajtbíró egy vaktöltésű pisztollyal adott jelt a futóknak az indulásra, s a versenybírók a célegyenessel egy vonalban ülve erre a hangra indították meg stopperóráikat.

A legrövidebb távot, a százméteres síkfutást véve alapul könnyen belátható, hogy a hang körülbelül 0,3 másodperccel később ért el a versenybírókhoz, mint a versenyzőkhöz. így a stopperórák is később indultak el. A svájci Omega óragyár szakemberei azért olyan startpisztolyt terveztek, amely a lövéssel együtt elektromos úton indítja el önműködően a versenyórákat. 1956-ban a melbourne-i olimpia előtt még elvetették az újítást, mert attól tartottak, hogy így a korábbi rekordokat is módosítani kellene.

A pontos indítás módszere végül 1972-ben a müncheni olimpián nyert polgárjogot. Az olimpiákon most már olyan startpisztolyt alkalmaznak, amelyben a lövéskor keletkező gáz nagy nyomással mozdít el egy kis bronzlemezt, ez pedig villamos kapcsolót működtet. így a lövés pillanatában a versenyórák is elindulnak, s a versenybíróknak csak a célba érés pillanatát kell rögzíteniük egy gombnyomással.

Napjainkban azonban a technika már itt is közbeszól. A versenybírók reflexeiből eredő hibák kiküszöbölésére fotocellás stopperóra vigyáz a célvonalon. A futópálya egyik oldalán apró lézer küldi cérnavékony sugarát a túloldalra egy fényérzékelő fotocellába. A különös célszalag láthatatlan, mert a lézer valójában hősugarakat bocsát ki. A fotocellában ennek a fénysugárnak a hatására villamos feszültség keletkezik mindaddig, amíg a célba érkező győztes futó meg nem szakítja a fénysugarat. Ekkor a fotocella feszültsége megszűnik, és ez a jel állítja meg a startpisztoly lövésével elindított időmérő kvarcórát is.

A fotocellás stopper csak az első befutó időeredményét méri. Mi lesz a többivel, különöseri akkor, ha közvetlenül a nyomában vannak? Ebben az esetben a szakemberek azonnal rohannak a célfotó-berendezéshez, amely filmszalagon rögzíti a finis eseményeit. A felvételről 0,001 másodperces időkülönbségek is leolvashatók. A berendezést 1971 óta alkalmazzák hivatalosan, és az eredmények azt bizonyítják, hogy vitás kérdésekben a filmszalag mindig segít.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...