Jump to content
PirateClub.hu

Ha egy jármü fénysebességgel halad, mi történik, ha bekapcsoljuk a fényszórót?


Jaffry
 Share

Recommended Posts

  • 5 months later...
  • 4 weeks later...

Na, itt az én elképzelésem (Dinnye92 lecsap):

 

Szerintem itt páran vakvágányra futottak! AsWa első megoldása volt szerintem a jó, az enyém is olyasmi. A kérdés úgy szólt, hogy mi van, ha fénysebességgel halad a kocsi! Tehát pontosan fénysebességgel.

Nos, az történik az elméletem szerint, hogy ha fénysebességgel megyünk, akkor a fényforrás az autóhoz (izzóhoz) képest statikus lesz, tehát állóhelyben lesz! Namármost. Minél többet haladunk fénysebességgel, és minél több fényt generál az izzó, annál erősebb lesz a fény (ami ugye egy pontba koncentrálódik). Ha elég sokat megyünk akkor lehet hogy a napnál többezerszer erősebb fényforrást is kaphatunk. CSAKHOGY itt jön a csűrcsavar... Ugyanis mi nem fogjuk látni ezt a fényt!!! Ugyanis az nem megy sehova, így a szemünkbe sem jut el (feltéve hogyha pont elölről nézzük). Ha pedig megáll ez a fényforrás, és ez a felgyülemlett fény továbbhalad, akkor egy hatalmas fényrobbanást fogunk látni!

De máshonnan már más a helyzet (mert az eddigiek arra vonatkoztak, ha elölről nézzük az izzót (tehát a haladási iránnyal ellentétes irányba nézünk)). Nos, ha más szögből nézzük a fényforrást (pl oldalt lemaradva vagy hátul lemaradva) akkor viszont láthatjuk a fényt, mivel hátrafelé a fény ugyanúgy fénysebességgel fog haladni, persze a fényforráshoz képest (valójában állóhelyzetben marad). Ha viszont ugye külső szemlélődőként nézzük, álló helyzetből, akkor (szerény véleményem szerint) fénycsíkot fogunk látni, aminek a kezdete ugye nem ott lesz, ahol a fényforrás van, mert az oldalra haladó fénynek kell egy kis idő mire elér hozzánk!

 

Remélem kimerítő volt az elméletem és tetszik nektek :) rengeteget elmélkedtem már ezen, és pár barátomat is kiakasztottam a filozofálásaimmal! :D Ha kell amúgy csinálok rajzokat is!

 

Dinnye92

Link to comment
Share on other sites

Ha eltekintünk attól, hogy ez most a gumiszoba, akkor íme a valóság:

 

1. Felteszzük, hogy a részletektől eltekintve létezik fénysebességgel haladó jármű (Amúgy nem létezik, és nem is létezhet, pontosan azért, mert a vákumbeli fény sebességénél magasabb "hatássebesség" nincs!!!)

2. Feltesszük, hogy képesek vagyunk észlelni és mérni egy fénysebességgel haladó járművet.

 

Továbbá nem fogok magyarázni olyan fogalmakat, amik minden fizika könyvben benne vannak(pl: hatássebesség, inercia rendszer, Galilei-transzformáció, Lorentz-transzformáció, Sebesség-transzformáció, Távolság-kontrakció, Idő-dilatáció)

 

Egy kis magyarázat(az utat megmutatom, a specifikáció a fizika könyvekben van):

Az emberek akkor hibáznak, amikor megpróbálják összerakni a mindennapi tapasztalataik alapján a jelenséget. Csakhogy azok a fizikai törvények nem érvényesek egy közel fénysebességgel haladó inerciarendszerre, amik az emberi tapasztalat alapját képezik(pl: két autó elmegy egymással szemben 50-50 Km/h sebességgel, ekkor az egyik autóban ülve a másik autót 100 Km/h sebességűnek látjuk). A mindennapi empírikus tapasztalatokra csak a Galilei-tranformáció egyenletei igazak. Ezzel szemben a Relativisztikus Kinematika a Lorentz-transzformációra épül(mellesleg, ezen egyenletek a fényénél jelentősen kisebb sebességekre pontosan a Galilei-tr. egyenleteit adják). A Lorenz-tr. kimond néhány állítást, melyek egyike az, hogy a fénysebesség minden inerciarendszerben ugyan annyinak adódik. Most visszatérve a kérdéshez, így tehát a válsz az, hogy a fénysebességgel haladó jármű fényét bárhonnan nézve fénysebességűnek látjuk. De ez nem igaz magára a járműre, arra a Sebességtranszformáció ad magyarázatot(lásd még: Idő-dilatáció, Távolság-kontrakció)

Nem hagyatkozhatunk az elképzeléseinkre, mert eleve rosszak a relativisztikus jelenségekre nézve. Ezen jelenségek nem elképzelhetőek, magyarázatukat a fizikai egyenletek viselkedése határozza meg. Igy kapunk egy új szemléletmódot, mellyel modellezhető, pontosan számolható a relativisztikus kinematika.

Einstein miután kiadta az Általános Relativitás elméletről szóló tanulmányát, majd 300 év fizikai ismereteinek mondott ellent. Ezen egyenletek mára bizonyítottá váltak(persze nem az emberi méretekben kell gondolkodni, hanem a elemi részecskék mérettartományában).

Link to comment
Share on other sites

Az én véleményem szintén az, hogy a pontosan a haladási irányvektorral párhuzam irányvektorral haladó fény felgyülemlik a lámpában, míg az ettől eltérő irányban haladó fény vígan kijut onnan, mint ha mi sem történne. Vagyis nagyon sok foton (energia) lesz egy helyen... Bár ez nem tudom, mit jelenten (szép nagy durr?)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...