Jump to content
PirateClub.hu

Karácsonyi italok


Millye
 Share

Recommended Posts

Rumos ananászbólé

 

Hozzávalók:

 

1 nagy doboz konzervananász

 

2 evőkanál porcukor

 

1 üveg félédes fehér pezsgő

 

1 üveg félédes jófajta fehérbor

 

1 dl rum /lehetőleg fehér/

 

Az ananászt leszűrjük, és egyforma kis darabokra vágjuk. Bóléstálba tesszük. Rálocsoljuk a rumot, rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük. Lefedve fél napig érleljük a hűtőszekrényben. Ezután felkeverjük, ráöntjük a bort meg az ananászlevet. Ismét állni hagyjuk. Közvetlenül fagyasztás előtt felöntjük a pezsgővel, és azonnal kínáljuk.

 

Friss gyümölcsökből készült alkoholmentes bólé

 

Hozzávalók:

 

2 nagy narancs

 

4 kockacukor

 

4 mandarin

 

2 nagy banán

 

1 grépfrút

 

1 citrom

 

20 dkg porcukor

 

1 kiskanál konyakaroma

 

5 dl szénsavas narancslé

 

1 l szénsavas tonik

 

A narancsokat megmossuk, majd a kockacukorral ledörzsöljük a héját. A narancsolajos cukrot bóléstálba rakjuk. Hozzátesszük a meghámozott, felkarikázott banánt, a kis kockákra vágott narancsot, mandarint és a grépfrút kifacsart levét, és beleöntjük a konyakaromát. Az egészet óvatosan összekeverjük. A tálat lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Legalább fél napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás előtt beleöntjük a szénsavas italokat, és azonnal tálaljuk.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gyümölcsös-f?szeres téli itóka

 

Hozzávalók:

2 dl ananász juice

2 dl narancs juice

4 ev?kanál fekete tea

1 csipet szerecsendió-reszelék

4 szem szegf?szeg

1 rúd fahéj

méz

 

Elkészítés:

Forraljuk fel a narancslevet a szegf?szeggel és a fahéjjal, majd hagyjuk állni fél órát. Közben f?zzünk er?s fekete teát, és ha kih?lt, ízesítsük mézzel. A f?szeres narancsléhez keverjük hozzá a teát, az ananászlevet és a szerecsendiót, és miel?tt h?álló poharakba töltenénk, forraljuk fel még egyszer.

 

 

Karácsonyi narancsbor

 

Hozzávalók:

1 l vörösbor

1 pohár tiszta alkohol

4 darab narancs

egy narancs héja

25 darab kockacukor

 

Elkészítés:

Hámozzuk meg a narancsokat, és a gerezdeket vágjuk fel apró darabokra. Keressünk egy jó nagy (kb 1,5-2 literes) üveget, és töltsük bele a bort a narancsdarabkákkal. Zárjuk le, és tegyük félre egy hétre – hadd érjenek össze az ízek. Az persze nem árt, ha minden nap megkevergetjük egy kicsit. A hetedik napon sz?rjük le a folyadékot - az utolsó el?tti napon hozzádobhatunk még egy narancshéjat is - oldjuk fel benne a kockacukrot, majd öntsük hozzá az alkoholt is.

 

 

Gyömbérlik?r

 

Hozzávalók:

1/4 liter tiszta alkohol

3-4 dl víz

8-10 dkg friss gyömbérgyökér

150 g barna kandiscukor

egy fél citrom héja és leve

 

Elkészítés:

Aprítsuk fel a gyömbért, majd a citrom héjával elkeverve f?zzük takaréklángon kb. negyedóráig. Ezt követ?en adjuk hozzá a citrom levét és a kandiscukrot, és f?zzük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ha ezzel megvagyunk, sz?rjük le az egészet, majd öntsük hozzá az alkoholt is. Akkor lesz a legfinomabb, ha minimum egy hétig állni hagyjuk.

 

 

Brandy Hot Toddy

 

Hozzávalók:

6 cl brandy

forró víz

szerecsendió

1 kockacukor

citromhéj

 

Elkészítés:

Töltsünk meg félig forró vízzel egy poharat, oldjuk fel benne a kockacukrot, öntsük hozzá a brandyt, permetezzünk rá a citrom héjával, majd nyugodtan ejtsük is bele a citromhéjat. Végül reszeljünk rá egy kis szerecsendiót.

 

 

Karácsonyi egg nog

 

Hozzávalók:

3 cl brandy

3 cl rum

1 kk cukorszirup

1 tojás

szerecsendió

tej

 

Elkészítés:

Rázzuk össze alaposan egy shaker-ben (jég és tej nélkül) a hozzávalókat, sz?rjük az italt pohárba, majd öntsük fel forró tejjel. A tetejére reszeljünk szerecsendiót.

 

 

Grog

 

Hozzávalók:

6 cl rum

1 cl citromlé

1 kockacukor

1 szelet citrom

szegf?szeg

fahéj

citromhéj

 

Elkészítés:

A rumot, a citromlét és a cukrot keverjük el egy füles pohárban, adjunk hozzá néhány szem szegf?szeget és a fahéjdarabkát, majd az egészet öntsük fel forró vízzel. A tetejét szórjuk meg a citromhéjjal, s végül hanyagul ejtsünk a pohárba egy citromszeletet.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Karácsonyi mézes pálinka

 

Hozzávalók:

4, 5 dl házi pálinka

fél dl méz

mézes süteményekbe való fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.)

Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő.

 

Egyébként mi is csináltunk már mézes pálinkát otthon és nagyon ízlett a vendégeknek! Szoktunk még a pálinkába tenni aszalt gyümölcsöt pl sárgabarackot szilvát....

 

 

Rumos Ananászbólé

 

Hozzávalók:

1 nagydoboz konzervananász

2 evőkanál porcukor

1 üveg félédes jófajta fehérbor

1 üveg félédes fehér pezsgő

1 dl rum (lehetőleg fehér).

 

Az ananászt leszűrjük, és egyforma kis darabokra vágjuk, bólés tálba tesszük. Rálocsoljuk a rumot, rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük. Lefedve fél napig érleljük a hűtőszekrényben. Ezután felkeverjük, és ráöntjük a bort meg az ananászlevet. Ismét állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük a pezsgővel, és azonnal kínáljuk.

 

Friss gyümölcsökből készült alkoholmentes bólé

 

Hozzávalók:

2 nagy narancs

4 kockacukor

4 mandarin

2 nagy banán

1 grépfrút

1 citrom

20 dkg porcukor

1 kiskanál konyakaroma

5 dl szénsavas narancslé

1 l szénsavas tonik.

 

A narancsokat megmossuk, majd a kockacukorral ledörzsöljük a héját. A narancsolajos cukrot bólés tálba rakjuk. Hozzátesszük a meghámozott, felkarikázott banánt, a kis kockákra vágott narancsot, mandarint és a grépfrút kifacsart levét. Rászórjuk a porcukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, és beleöntjük a konyakaromát. Az egészet óvatosan összekeverjük. A tálat lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Legalább fél napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás előtt beleöntjük a szénsavas italokat, és azonnal tálaljuk.

 

Házi Baileys

 

Hozzávalók: 1.2 liter tejszín, 1/2 liter rum, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg porcukor, 1 csomag mogyorós cappuccino.

Fogj egy jó nagy lábost, borítsd össze, keverd össze, hűtsd be és kész.

 

 

Tojáslikőr

 

Hozzávalók:

5 tojássárga

kb. 15 dkg porcukor (ízlés szerint)

egy vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor

6 dl tej

2,5 dl tiszta alkohol (90 fokos) vagy

2 dl tiszta alkohol és fél dl konyak.

A tojások sárgáját keverje simára a vaníliarúd kikapart belével, vagy a vaníliáscukorral és a porcukorral. A felforralt és lehűtött tejet és az alkoholt apránként adagolja hozzá. Karácsonyig pihentesse hűvös helyen, és 2-3 naponként rázza össze.

Jól behűtve likőrös pohárban, vagy konyakos pohárban, tejszínhabbal díszítve kínálja.

 

Tojáslikőr gyerekeknek

 

(Alkoholmentes tojáslikőr, fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!)

Hozzávalók:

- 1 liter tej

- 4 egész tojás

- kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint)

- 2 csomag vaníliáscukor

- őrölt szerencsendió a díszítéshez.

Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze öt percig. Vegye le az edényt a tűzről, és öntse bele a vaníliáscukrot is és jól keverje el. Ezután hűtse le. Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegye a masszát turmixgépbe és adjon hozzá egy csésze tört jeget. Mixelje habosra, a tetejét díszítse szerecsendióval.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...