Jump to content
PirateClub.hu

Áramvezető baktériumok


Szipi
 Share

Recommended Posts

Áramvezető baktériumok

 

Ha a kísérletezők csak annyit tennének, hogy baktériumokat raknának sorba, és ezáltal villanyvezetéket hoznának létre, már az is szenzáció lenne! De ebben a mikrovilágban minden a feje tetejére állt! A biológusok és elektromos szakemberek egyrészt azon mesterkednek, hogy élő baktériumokból hozzanak létre áramtermelő üzemanyagcellákat, másrészt attól a képtelen megoldástól sem riadnak vissza, hogy rávegyenek egy baktériumot: saját maga növesszen villamos vezetéket.

 

Ebben a látszólagos zűrzavarban legalább annyit érdemes tudni, hogy az üzemanyagcella már nem újdonság. Ha az egyik oldalról hidrogénionok, a másik oldalról oxigénionok lépnek bele, akkor a megfelelő kémiai reakció következtében a hidrogénionok fölösleges elektronjai átvándorolnak a mohón várakozó oxigénionokhoz. És ahol elektronok vándorolnak, ott villamos áramról beszélhetünk.

A legújabb kutatások szerint ugyanez megvalósítható baktériumok segítségével is. Ezen apróságok bizonyos fajai békésen falatoznak cukrot és különféle hulladékanyagokat. Közben ezekről elektronokat szakítanak le, és mivel táplálékukban oxigén- és fématomok is találhatók, ezekbe gyömöszölik bele az elektronokat. De ha egyszer elektronokat mozgatnak, akkor áramot is termelnek. A biológiai üzemanyagcelláknak gyakorlatilag ez az alapja. Néhány baktériumfajról azonban kiderült, hogy még ennél is többre képesek.

Yuri Gorby a Washington állambeli Csendes-óceáni Északnyugati Országos Laboratóriumban -munkatársaival együtt - többféle baktériumot is talált, amelyek ún. nanoszálak létrehozására képesek.

Ezekről a baktériumokról ugyanis kiderült, hogy falatozás közben nemcsak, hogy elektronokat képesek leszakítani és továbbítani fématomokba, hanem ha rászorítják őket, még a tőlük mesz-szebb elhelyezkedő fématomokat is igyekeznek elérni.

Ennek érdekében kezdik növeszteni a nanoszálakat. (Az ún. „nano" már a parányok világát jelzi, mert a milliméter milliomod részének tartományában járunk.) A kísérletek szerint ezek az eleven elektromos huzalok 50-150 nanométer vékonyak, és hosszúságuk eléri a századmillimétert is.

Gorby szerint hasonló módszerrel más mikroorganizmusok is rávehetők arra, hogy nanoszálakat növesszenek.

Ha sikerülne pontosabban megérteni, hogyan lehet rávenni ezeket az apróságokat a hajszálnál legalább ezerszer vékonyabb villamosvezetékek előállítására, ezzel nemcsak a biológiai üzemanyágcellákból nyerhetnének a jelenleginél több áramot, hanem más elektronikus szerkezetekbe is becsempészhetnék a hasznos, de ártalmatlan baktériumokat.

Mindez ma még csak a kutatók mikroszkópjai alatt játszódik le, de nem játék. A jövő technikai újdonságai mindig furcsa játékokkal kezdődnek...

 

Link to comment
Share on other sites

ezt a "rávegyenek egy baktériumot: saját maga növesszen villamos vezetéket" című előadást azért megnézném ám.... :blink: szipi

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...