Jump to content
PirateClub.hu

A korallok napernyője


Szipi
 Share

Recommended Posts

A korallok napernyője

 

Az élet mindig alkalmazkodik a környezethez, erről már az iskolában is tanulhattunk. Azt azonban kevésbé szokták hangsúlyozni a biológiaórákon, hogy az élet saját maga is alakítja környezetét, hogy minél kellemesebb feltételeket teremtsen a maga számára. Amikor J. E. Lovelock angol kutató könyve 1979-ben először jelent meg Gaia címmel, alapos meglepetést keltett, mert a Föld görög istennőjének, Gaiának a szimbólumával jellemezte bolygónkat, és azt állította, hogy voltaképpen óriási lüktető sejt lebeg a világűrben, amely éli a maga életét. A kék bolygó ugyanis már régóta nem az, amilyennek négy és fél milliárd évvel ezelőtt született, mert közben az élővilág megjelenése során már az egysejtűek is egyebek között azon fáradoztak, hogy megváltoztassák a légkör összetételét.

 

A Gaia-elmélet azóta szép karriert futott be, de a kutatók még mindig keresik a bizonyítékokat, hogy gazdagítsák a példák tárházát. így például Ausztráliában a Nagy-korallzátonyon a biológusok kimutatták, hogy a korallpolipok alaposan fel vannak töltődve egy vegyi anyaggal, a dimetil-szulfiddal (DMS).

Amikor ez a vegyület a légkörbe jut, felhők kialakulását segíti, és ezáltal jelentős hatással van a helyi éghajlatra. A levegőben ugyanis a DMS parányi részecskékből álló aeroszollá porlik, ezeken a cseppeken a vízpára lecsapódik, majd hatalmas felhőket képez. Ugyanezt a kénvegyületet óriási mennyiségben állítják elő tengeri algák is, ez adja az óceánok jellegzetes szagát. Az algák döntő szerepet játszanak a földi éghajlat szabályozásában, eddig azonban még senki nem sejtette, hogy a korallzátonyok hasonlóan fontos szerepet játszanak ebben.

Az ausztráliai Lismore-ban a Dél Keresztje Egyetem munkatársai Graham Jones vezetésével mérték meg a híres Nagy-korallzátonynak és a körülötte pihenő víznek a DMS tartalmát. Azt találták, hogy a korallokból kiváló nyálka minden más élő szervezethez képest a legnagyobb sűrűségben tartalmazza a dimetil-szulfidot. Ilyen módon DMS-ben gazdag réteg alakul ki a tenger felszínén a zátony felett.

És itt lép be az érdekes feltevés: a korallok a Gaia-féle visszacsatoló mechanizmust alkalmazzák, hogy szabályozzák annak a napsugárzásnak a mennyiségét, amelynek ki vannak téve. Laboratóriumi kísérletekben Jones és munkatársai azt az eredményt kapták, hogy a korallok több DMS-t állítanak elő, amikor a velük társbérletben élő baktériumokat stresszhatás éri: például emelkedik a hőmérséklet vagy erősödik az ibolyántúli sugárzás. Ha a kibocsátott DMS több felhőt képez, a korallok ezáltal olyan napernyőt nyithatnak maguk fölött, amely csökkenti a víz hőmérsékletét vagy az ibolyántúli besugárzást. Jones mindenesetre derűlátóan nyilatkozott: „Hosszú utat kell még megtennünk, amíg ezt határozottan bebizonyíthatjuk, de máris jó néhány érv szól mellette".

 

Link to comment
Share on other sites

hát mit mondjak, elég érdekes ez a kijelentés és nem áll meg: "élet saját maga is alakítja környezetét, hogy minél kellemesebb feltételeket teremtsen a maga számára" akkor miért van környezeti katasztrófa? :blink: szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...