Jump to content
PirateClub.hu

Egységesítik a mobilok töltőit,


E.Draven
 Share

Recommended Posts

Egységesítik a mobilok töltőit

[origo]2007. 09. 21.

 

A legnagyobb mobilgyártókat tömörítő iparági szervezet bejelentette, hogy a jövőben egységesítik készülékeik töltőit, így a cégek különböző telefonjainak hálózati adapterei bármely rivális termékkel működni fognak - bár azt még nem tudni, mikortól.

 

A többek közt az LG-t, a Nokiát, a Motorolát, a Samsungot és a Sony Ericssont is tagjai között tudó Open Mobile Terminal Platform (OMTP) nevű iparági szervezet pénteken jelentette be, hogy szabványosítaná a mobiltelefonok töltésére és PC-hez kapcsolására szolgáló csatlakozót.

20070921usb.jpg

 

Az OMTP tagjai a szervezet közlése szerint tagjai a micro-USB csatlakozótípust fogadták el a jövőben megjelenő telefonjaik univerzális illesztőjeként, hasonlóan a PC-ken található USB-hez. Ez a csatlakozó leginkább a digitális fényképezőkön, mp3-lejátszókon széles körben alkalmazott mini-USB-illesztőhoz hasonlít, de még kisebb a mérete (a képen a baloldali csatlakozó), így kis méretű készülékekben is alkalmazni lehet majd.

 

A micro-USB-csatlakozót jelenleg csupán elenyésző számú telefonon alkalmazzák. A porton keresztül megfelelő kábellel a telefonokat a PC-hez, autós kihangosítóhoz, headsethez vagy egyéb perifériáról, de a port egyben az akkumulátor töltését is lehetővé tesz hálózati adapterről. Bár a cégek egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy konkrétan mikor tervezik bevezetni készülékeiken a szabványos csatlakozót, annak elterjedése jelentősen egyszerűsíti majd a felhasználók dolgát.

 

Ugyanakkor Dean Bubley, a a Disruptive Analysis elemzője a ZDNet-nek úgy nyilatkozott, ezzel a lépéssel a gyártók jelentős bevételektől eshetnek el, jelenleg ugyanis minden cég jelentős profittal értékesítheti kizárólag saját készülékeivel kompatibilis kábeleit, melyekből többszáz fajta létezik. Emellett egyes szakértők szerint a csupán 2 mm vastag csatlakozó bevezetése a későbbiekben megkötheti a gyártók dizájnereinek kezét: ha pedig a szabványos port alkalmazása miatt nem valósulhat meg egy-egy egyedi ötlet, könnyen lehet, hogy a cégek újfent visszatérnek az egyedi illesztők alkalmazásához.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

hm. ez szerintem kifejezetten jó ötlet, mert ha uj mobilt veszek, a használati utasításban benne van hogy tartozik hozzá adatkábel, csak éppen nincs benne, és 5ezerért nem fogom megvenni :angry: kínlódás haveri úton is szerezni ( ez meg a másik, hogy előbb utóbb ezt is fogják a kínaiak utángyártani, és akkor meg cseszhetik a profitjukat :D ). A családban van 4 féle telefon, mindegyikhez az adatkábel kb 20.000 Ft- lenne. (tisztelet a kivételnek, mert van amihez télleg adnak kábelt)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...