Jump to content
PirateClub.hu

A föld forgása


Szipi
 Share

Recommended Posts

A föld forgása

 

Az éghajlatváltozás sokféleképpen érintheti bolygónkat, de talán a legbizarrabb változás az, hogy a Föld egy kicsit gyorsabban kezd forogni, s ezzel a napok hossza parányival rövidül. A föld teljes körülfordulási idejét bármi befolyásolhatja, ami megváltoztatja bolygónk tömegének eloszlását a forgástengelyhez képest.

 

Gondoljunk egy forgó műkorcsolyázóra! -magyarázza Félix Landerer, a hamburgi meterológiai intézet kutatója. - Amikor széttárja a karját, forgása lelassul. Amikor behúzza a karjait, forgása felgyorsul."

Úgy tűnik, a Föld is így kissé jobban össze fogja húzni magát a globális felmelegedés következtében. Landerer és munkatársai azt a változást modellezték, amely a legvalószínűbbnek látszik: 2000 és 2100 között a szén-dioxid mennyisége a levegőben a kétszeresére nő. Az óceánok hőmérséklete emelkedik, a víz sűrűsége megváltozik, a víztömeg a magasabb szélességi fokokra tolódik - közelebb a Föld forgástengelyéhez -, aminek következtében bolygónk forgása felgyorsul.

Ilyen módon2200-ra a napok hossza 0,12 ezredmásodperccel csökkenhet. ?Ez persze nem akkora idő, amekkorát az óránkon észrevehetnénk" -mondja Landerer. De figyelembe kell vennünk, hogy a Hold árapályhatása következtében bolygónk százévenként 0,23 ezredmásodperccel lassabban forog...

Link to comment
Share on other sites

hát annak én is örülök, hogy nem érzékeljük ezt a forgást, mert a gyomrunknak vége is lenne :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

Én meg mintha azt hallottam volna, hogy: a Hold 1 mega becsapódás révén jött létre a Földből. Ez alakította ki pl. a tengely-ferdülést. A Hold folyamatosan távolodik. Ezért (is) lassul a Föld forgási sebessége. De: nagyobb gond, hogy a Hold távolodásával fokozódik a Föld eddigi precessziós billegése és ebból adódóan egyre gyorsabbá válik az évszakok változása. Persze, ez sem pikk-pakkra fog megtörténni...De: van egy héj-elcsúszási elmélet (ami a sarki jégtakarók gyors eltűnésével foglalkozik, ha jól emlékszem), ami viszont...

Link to comment
Share on other sites

Mondjuk ezzel a minden energia elvész dologgal tudnék vitatkozni :)

De egyébként nem kell figyelembe venni mert elenyésző, ráadásul a mi életünkre már nem lesz kihatással... hacsak fel nem találják addig az örökélet gyógyszerét :lol:

 

Leegyszerüsítettem hogy a 6 éves fórumtag is kapizsgálja. :D

Link to comment
Share on other sites

A Hold létrejöttéről több elmélet is van, a mostani földrajz könyvem szerint pl nem volt ősrobbanás, hanem ez a rengeteg anyag elkezdett forogni, ezáltal besűrűsödött, a magjából a hatalmas nyomás miatt lett a Nap, de még a Nap létrejötte előtt ebből a forgásból kiszakadtak bolygók, melyek az elmélet szerint a mai Naprendszer bolygói. És hogy a Hold is hasonlóan vált le a Földről.

Ezt egyébként azzal támasztják alá, hogy a Marsról és a Holdról származó kőzetek is hasonló korúak, és hogy az összes bolygó a Naprendszerben ugyanannyi idős.

 

De olvastam már ennél "hihetetlenebbeket" is :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...