Jump to content
PirateClub.hu

Árt vagy segít a koffein?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Árt vagy segít a koffein?

 

Manapság szinte nincs ember, aki a nap folyamán ne venne magához valamilyen koffeintartalmú italt. Az ébredés után jön az első kávé, vagy erős tea, esetleg kóla, hogy a szürke reggeleken észhez térítsen - aztán nap közben jöhet a többi csésze/pohár segítség, avagy élvezet. Ugyanakkor sokféle hír kering a koffein negatív hatásairól: függőséget okoz, alvási zavart eredményez stb. Mi az igazság mindebből?

 

A koffein az idegrendszerre hat. Hatására szaporább lesz a szívverés, a légzés, az anyagcsere, a vérerek kitágulnak az agyban - mindennek következtében élénkebbnek érezzük tőle magunkat, fokozódik a szellemi teljesítőképesség. Ugyanakkor nagyobb mennyiségben az arra érzékenyeknél álmatlanságot, feszültséget, szorongást, verejtékezést okozhat.

A koffein fokozza az anyagcserét, élénkíti a bélműködést, de ez a tulajdonsága csak a cukormentes, koffeines italoknál működhet fogyókúrát segítő hatásként. Vízhajtó hatása is van, de az ebből adódó súlycsökkenés csak átmeneti: amint folyadékhoz jut a szervezet, visszatérnek az elvesztett dekák. A csontritkulást fokozó „bűnösként" is számon tartották, az újabb kutatási eredmények szerint azonban nincs ilyen hatása, mivel csak jelentéktelen mértékben fokozza a kalciumürítést. Koffein a kávé mellett a kólákban, a csokoládéban, a kakaóban, illetve a teában (tein) is van, így ezek túlzott fogyasztása is okozhat kellemetlen tüneteket.

Nem tanácsos tehát a napi folyadékszükségletet például kólával bevinni a szervezetbe, és kávéból, erős teából sem szabad túl sokat fogyasztani. A koffein halálos dózisa 5-30 gramm - szerencsére ilyen mennyiség elfogyasztása képtelenség (250 ml kólában például mindössze 10-50 mg található).

A koffeinfüggőség más szenvedélybetegségekhez nem hasonlítható: megvonása okozhat ugyan álmosságot, fejfájást, ezek a tünetek azonban egy héten belül megszűnnek.

 

Link to comment
Share on other sites

én reggel egy bögre teával kezdek, de az nem erős, és nem is vok függő. inkább egy szertartás nálam, mint éledezés segítés. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...