Jump to content
PirateClub.hu

A Kilimandzsáró drágaköve


Szipi
 Share

Recommended Posts

A Kilimandzsáró drágaköve

 

Mindig valami újdonság bukkan elő Afrikából jegyezte meg rosszmájúan Arisztotelész, majd később idősebb Plinius is, a római történetiró. Nem kedvelték az újdonságokat. Pedig talán még őket is lenyűgözte volna az a legutóbbi geológiai szenzáció, amely a fekete kontinensen bukkant fel: a világ legnagyobb tanzanit-tömbje. 2005 augusztusában találták a tanzániai Kilimandzsáró hegyének egyik bányájában, 270 méter mélységben.

 

A tanzanit a drágakövek egyik legújabban fölfedezett változata, és a legkeresettebb fajták közé tartozik, mert ievendulakék-azúrkék színekben játszik, a kék drágakövek pedig nagyon ritkák. A tanzanit a drágakövek sorában az ötödik helyen áll a „négy nagy" után: gyémánt, smaragd, rubin és zafír. Első példányaira maszáj harcosok találtak rá 1967-ben.

Egyetlen ismert lelőhelye egy kb. 13 négyzetkilométeres terület Arusha közelében az Usambara-hegyekben, Tanzánia északi részén -mely országról aztán a nevét is kapta a kő. A tanzanit ritkábban fordul elő, mint a gyémánt, így elképzelhető, mekkora izgalom fogta el a tanzániai bányászokat, amikor felfedezték a legújabb óriásrögöt. Mérete leginkább egy vaskos téglára emlékeztet, tömege több mint három kilogramm - elég lenne harmincezer eljegyzési gyűrűhöz -, értéke magyar pénzre átszámítva kb. hárommilliárd forint.

De mitől kék a tanzanit? Az ásvány kalciumalumíniumszilikát-hidroxidot tartalmaz, a zoizit egyfajta változatát, amely meglehetősen hétközna-I

pi kőzetformáló ásvány. Természetes állapotában a tanzanit barnás vagy szürkés árnyalatú, üveges, de azúrkék-bíbor színűvé válik, ha 400 Celsius-fokra melegítik. A maszájok által felfedezett példányok a földön szanaszét hevertek, és akkor váltak kék színűvé, amikor egy villám által kiváltott bozóttüz megpörkölte a különös köveket. A kék színt olyan nyomelemek okozták, mint például a vanádium, amely a tanzanit kristály szerkezetében hő hatására megváltoztatja az elektronok elrendeződését.

De hogyan kerülhetett egy ilyen értékes kő Tanzánia egyik sarkába? Valószínűleg szuperforró víz tört fel a földkéregből, és egy ún. gneiszes átalakult kőzet hasadékain át a felszínre szállította az útközben feloldott ásványokat és fémeket. A felszín közelébe érve az oldat lehűlt, így az ásványok keveréke kikristályosodott belőle.

A tanzanit ritkasága valóságos modern aranylázat indított el. A helyi bányászok tömegei törik magukat, hogy rájuk mosolyogjon a szerencse a tanzanit formájában.

A helyi bányatársaság, a TanzaniteOne megígérte, hogy kiállítják az óriáskristályt, mielőtt feldarabolnák. Neve is van már a súlyos darabnak: Mawenzinek nevezték el a Kilimandzsáró három csúcsa közül a második legmagasabb után. Miért nem a legmagasabb csúcsról, az Uhururól kapta a nevét? Reménykednek: hátha előkerül egy még nagyobb darab.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...