Jump to content
PirateClub.hu

Dinoszauruszok légzsákkal?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Dinoszauruszok légzsákkal

 

A dinoszauruszok között a legnagyobb növényevő szauropodák a fejüktől a farkukig negyven méter hosszúak és kb. száz tonna tömegűek voltak. Hogyan nőhettek ezek az állatok ilyen nagy méretűre? Ez még napjainkban is rejtély, különösen azért, mert a kis fej a kb. 12 méter hosszú nyakon eléggé behatárolta, hogy miként ehetnek és lélegezhetnek.

 

A Bonni Egyetemről két kutató, Steve Perry és Jonathan Codd most úgy sejti, hogy megtalálta a megoldást: a dinoszauruszok madárszerű tüdővel lélegeztek, és ez mindenképpen segítette őket, hogy testtömegüket mind nagyobbra növeljék.

A megkövesedett dinoszaurusz-maradványok nem őrizték meg a tüdőszöveteket. De a dinók legközelebbi rokonainak - a krokodiloknak és a madaraknak - teljesen más a tüdejük, mint az emlősöknek. Az emlősökben ugyanis a rekeszizom szivattyúzza a levegőt ki és be a tüdőből, amelyben seregnyi elágazó, egyre vékonyabb cső apró kis zsákokban, az ún. tüdőhólyagocskákban (alveolusok-ban) végződik. Itt azután a vér elnyeli az oxigént, és leadja a káros gázokat.

A madarak ennél trükkösebben lélegeznek: kilenc különleges légzsák egészíti ki tüdejüket, és alveolusok helyett is vékony csövecskék húzódnak bennük. Az emlősökhöz képest ezek sokkal nagyobb oxigénelnyelő felületet biztosítanak a madaraknak, és mivel a végük is nyitott, a levegő hatékonyabban keringhet bennük. Ezenkívül a gázcserét lebonyolító tüdőszöveteik csupán fele olyan vastagok, mint az emlősök tüdejében.

Más tényezőkkel együtt ez azt jelenti, hogy a madarak tüdeje körülbelül nyolcvan százalékkal nagyobb hatásfokkal működik, mint az emlősöké.

Perry és Codd arra jött rá, hogy a szauropodák hasonló anatómiai felépítésűek lehettek. Újból megvizsgálták azokat a csontokat, amelyek a szauropodák nyakában és hátán találhatók, és ezeket hasonlónak találták a mai madarakéhoz.

A paleoontológusok eddig úgy vélték, hogy ezek a szerkezetek csökkentették a csontok tömegét, ami. megkönnyítette az óriási dinoszauruszok mozgását.

Perry és Codd azonban azt állítja, hogy az üreges zónák egyúttal arra valók voltak, hogy itt helyezkedhettek el a légzsákok a mai madarak mintájára. Ha viszont a szauropodáknak madárszerű tüdejük volt, ennek a tömege 1/4-1/3 súllyal könnyítette meg mozgásukat. Ezek a légzsákos dinoszauruszok persze nem repültek, de madárszerű tüdejük lehetővé tette, hogy tovább tartsák tüdejükben a levegőt, és ez a viszonylag hosszú idő csökkentette azt az energiát is, amelyet a lélegzésre kellett fordítaniuk.

Ennek a madárszerű tüdőnek volt még egy másik jótékony hatása. Ahogy az állat mérete növekedett, tüdejének oxigéncserélő képessége gyorsabban fokozódott, mint testének oxigénigénye. Ez talán magyarázatot adhat arra, miért tudtak a szauropodák annak idején olyan hatalmasra növekedni.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...