Jump to content
PirateClub.hu

Jobb a bal?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Jobb a bal?

 

A balkezességet egyes kultúrák csapásnak, de minimum kijavítandó hibának tartják, mert a „rossz oldali" kezet használja az érintett. Nem is olyan régen még Európában is ezt a elfogást követték. A magyar nyelv is számos kifejezésben őrzi a negatív hozzáállás emlékét (kétbalkezes, balsors, balvégzet, balszerencse, balsiker, baleset, balhé, ballépés).

 

A föld lakosságának tíz százaléka balkezes. Sajnos, még ma is előfordul, hogy tájékozatlanságból, puszta akaratból megpróbálják a balkezes kisgyereket átszoktatni, átnevelni jobbkéz-használóvá. Ez nagyon nagy baj, súlyos bajokat - viselkedési, koncentrálási zavarokat, dadogást, olvasási, írási, számolási gondokat okozhat a későbbiekben.

Az ugyanis, hogy jobb- vagy balkezes lesz valaki, már a magzati korban eldől, és az agynak azon a részén múlik, amelyik egyben a beszédért, az írásért, olvasásért is felelős.

Kisgyerekeknél eleinte még nem látszik egyértelműen a dolog, a babák mindkét, kezüket ugyanannyit használják. Hároméves korban lehet már sejteni, hogy melyik lesz a „domináns oldal".

Az utóbbi időben a hajdani babonákkal szemben az a hit is terjed, hogy a balkezesek között több a kivételes tehetség vagy intellektus. Ez sem igaz, ugyanakkor bizonyos esetekben valóban nagy előny a balkezesség; a gyors reflexeket, döntéseket, mozdulatokat igénylő sportoknál -például vívók esetében.

A balkezes gyerekek sokszor érzékenyebbek, szorongóbbak az átlagnál, fontos, hogy a szülő, a tanár figyelembe vegye, és egyes esetekben speciális segítséget adjon, például írástanulásnál a helyes technika elsajátításához. Ma már mód van balkezeseknek való eszközök beszerzésére, hogy elkerülhetők legyenek a mindennapos bosszantó kis kudarcok a „nem kézre álló dolgok" miatt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...