Szipi Posted Szeptember 10, 2007 Share Posted Szeptember 10, 2007 Jobb a bal? A balkezességet egyes kultúrák csapásnak, de minimum kijavítandó hibának tartják, mert a „rossz oldali" kezet használja az érintett. Nem is olyan régen még Európában is ezt a elfogást követték. A magyar nyelv is számos kifejezésben őrzi a negatív hozzáállás emlékét (kétbalkezes, balsors, balvégzet, balszerencse, balsiker, baleset, balhé, ballépés). A föld lakosságának tíz százaléka balkezes. Sajnos, még ma is előfordul, hogy tájékozatlanságból, puszta akaratból megpróbálják a balkezes kisgyereket átszoktatni, átnevelni jobbkéz-használóvá. Ez nagyon nagy baj, súlyos bajokat - viselkedési, koncentrálási zavarokat, dadogást, olvasási, írási, számolási gondokat okozhat a későbbiekben. Az ugyanis, hogy jobb- vagy balkezes lesz valaki, már a magzati korban eldől, és az agynak azon a részén múlik, amelyik egyben a beszédért, az írásért, olvasásért is felelős. Kisgyerekeknél eleinte még nem látszik egyértelműen a dolog, a babák mindkét, kezüket ugyanannyit használják. Hároméves korban lehet már sejteni, hogy melyik lesz a „domináns oldal". Az utóbbi időben a hajdani babonákkal szemben az a hit is terjed, hogy a balkezesek között több a kivételes tehetség vagy intellektus. Ez sem igaz, ugyanakkor bizonyos esetekben valóban nagy előny a balkezesség; a gyors reflexeket, döntéseket, mozdulatokat igénylő sportoknál -például vívók esetében. A balkezes gyerekek sokszor érzékenyebbek, szorongóbbak az átlagnál, fontos, hogy a szülő, a tanár figyelembe vegye, és egyes esetekben speciális segítséget adjon, például írástanulásnál a helyes technika elsajátításához. Ma már mód van balkezeseknek való eszközök beszerzésére, hogy elkerülhetők legyenek a mindennapos bosszantó kis kudarcok a „nem kézre álló dolgok" miatt. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
qrta14 Posted Szeptember 10, 2007 Share Posted Szeptember 10, 2007 Én ismerek egy pár balkezest, de egyáltalán nem mondható el róluk h szorongók! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
FZolee Posted Szeptember 10, 2007 Share Posted Szeptember 10, 2007 Én is balkezes vagyok Kösz az infót szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
paksi9 Posted Szeptember 10, 2007 Share Posted Szeptember 10, 2007 Én is balkezes és ballábas vok:)De nem vok szorngó,szal ez hülyeség:P Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
biohazard Posted Szeptember 10, 2007 Share Posted Szeptember 10, 2007 Volt már nektem balkezes a bal padtársatok miközben ti jobbkezesek vagytok? sose fértek el a padban... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts