Jump to content
PirateClub.hu

Pontos idő {Érdemes benézni!}


Gregory House
 Share

Recommended Posts

Ez is nagyon régi, még matáv-korszakbeli, de érdekes egyszemélyes kutatás arra nézve, hogy ki tudja, hány óra is van pontosan. Válasz: Senki, azazhogy majdnem...

 

 

Mennyi az idő?

 

Aki ott volt a közelmúltban tartott izgalmas órászati előadáson, az emlékezhet rá, mennyit beszéltünk a különféle órák pontosságról meg a pontossági igényekről. (Bennem különösen mély nyomot hagyott az a mondat, hogy Végül is 86 400 másodperc van egy napban, mit számít az a 20-30?) Nem beszéltünk azonban arról, hogy honnan lehet megtudni a pontos időt. Gondoltam, utánanézek.

 

Azt hittem, egyszerű a kérdés. Elővettem a jogszabály-adattárt, és beírtam a keresőprogramba, hogy pontos idő. Gondoltam, van valami mérésügyi jogszabály, amely egy intézmény feladatává teszi a pontos idő definiálását és szolgáltatását. De nem találtam semmi érdemlegeset.

 

Ekkor felhívtam az Országos Mérésügyi Hivatalt. Nagyon készségesek voltak. Igen, ők tudják, mennyi az idő, méghozzá nemzetközileg egyeztetve. A bolygónk körül keringő GPS (Global Positioning System, Globális Helyzetmeghatározó Rendszer) műholdjai a mindegyik műholdon elhelyezett atomórán alapuló, nagyon pontos időjelet szolgáltatnak. A franciaországi Nemzetközi Mértékügyi Hivatal (BIPM) jelzi az egyes országoknak, hogy éppen melyik műhold van felettük, amely az ő számukra a pontos időjelzést adja, ehhez állítják a saját órájukat. A GPS műholdjainak időjele szinkronizált, és igen nagy pontosságú (100 nanoszekundum). Tehát az Országos Mérésügyi Hivatalban egészen pontosan tudják, hány óra. Nagyszerű, mondtam, és hogyan lehet ezt tőlük megtudni? Sehogy, mondták. Nem továbbítják sehova a pontos órajelet? Ők nem. Még néhány kérdés után világos lett, hogy noha az Országos Mérésügyi Hivatal rendelkezik a pontos idővel, 1) ez tőlük nem továbbítódik sehova, 2) nincs olyan előírás vagy szabály, amely bármilyen időt a magyarországi pontos időként definiálna. És honnan van a rádió meg a televízió órajele? Azt nem tudják, tőlük kell megkérdezni.

 

Következett a Magyar Rádió. Szintén segítőkészek és tájékozottak voltak - mihelyt sikerült ráakadni azon emberek egyikére, aki ismeri a rendszert. A Magyar Rádió elektronikus rendszerben szolgáltatja a pontos időt, a perc végén ötöt sípol. Az öt sípolás nem fél vagy egész órakor, hanem akármikor leadható, de az ötödik sípszó mindig a hatvanadik másodperc végét jelzi. Honnan van a pontos idejük? A Rádiónak van egy saját, nagy pontosságú rubídium-oszcillátoros atomórája. Ezek az órák gyakorlatilag nem sietnek, nem késnek, a pontatlanságuk, ha jól emlékszem, 10-12 nagyságrendű. (Mostanában az atomórák már cézium-oszcillátorosak, azok még pontosabbak, de nekünk, köznapi embereknek ezek a különbségek már érdektelenek.) A Magyar Rádió öt füttyögése azt az időt jelzi, amelyet ez a házi atomóra mutat.

 

Egyeztetnek-e az Országos Mérésügyi Hivatallal? Nem, és a GPS-műholdakkal sem foglalkoznak, viszont össze szokták vetni az atomórájuk mutatta időt a DCF-77 időjelzésével (erről is mindjárt beszélünk), és nincs érzékelhető eltérés. Érdekes apróság azonban, hogy ha egyszerre hallgatja valaki a Kossuth rádiót középhullámon és URH-n, akkor nem pontosan egyszerre hallatszik a két fütty. A Kossuth középhullámú adója (a solti adó) ugyanis kb. 2 tizedmásodperc késéssel továbbít mindent, ezért a pontos időjelzés is ennyivel később hangzik fel. A legpontosabb tehát az URH-n hallható időjelzés.

 

És a Magyar Televízió? Felhívtam őket is. Sokat kellett küzdenem a központos barbival, aki nem tudta megérteni, hogy amikor a pontos időről beszélek, nem az időjárás érdekel, és nagyon megsértődött, amikor szótagolva tettem föl a kérdést, de végül kapcsolt valakit, aki tovább küldött valakihez, aki kapcsolt valakit (senki nem mutatkozott be), aki bevallotta, hogy a Magyar Rádiótól kapják az időjelzést, méghozzá elektronikus úton. Nem tudta megmondani, hogy a televízióban hogyan állítják a rádió időjelzéséhez a képernyőn látható órát. Annyi azonban bizonyos, mondta, hogy az óra nem virtuális, hanem tényleges digitális óra. Ennyit tudott, a Rádió pontos idejéről viszont kijelentette, hogy a DCF-77 jelzésén alapszik, illetve azt továbbítja. Nem nyomoztam tovább a tévé dzsungelében. Szerintem, tekintettel a Magyar Televíziónál uralkodó rendről és szervezettségről szerzett eddigi tapasztalataimra, jobb a Rádió pontos időjelzésére alapozni.

 

Aztán ott vannak a különböző teletextadások. Pár hónappal ezelőtt vettem a fáradságot, végigmentem egy tucat különböző csatorna teletextjein. Az időjelzéseket illetően egészen vad dolgokat lehetett látni, akár másfél perc különbség is volt az egyes adók órája között. Azt hittem, a németek lesznek a legpontosabbak a DCF-77 miatt, de nem: a német adók teletextjeinek időjelzései egymástól is eltértek. Most, november közepén újra megnéztem a teletexteket: a CNN kivételével nagyjából mindegyik 1 másodpercen belül pontos volt. A CNN 45 másodpercet eltért. Lehet, hogy két hét múlva megint minden más lesz.

 

Tehát mi is az a sokat emlegetett DCF-77? Egy 1978-as német törvény a braunschweigi fizikai-műszaki intézet (Physikalisch-Technische Bundesanstalt, PTB) feladatává teszi a pontos idő mérését és szolgáltatását. A pontos időt a PTB atomórája állítja elő, és rádióadás útján szolgáltatja. A rádióadó a nevezetes DCF-77, amely Frankfurt am Maintól 25 km-re délkeletre, Mainflingenben működik. Az 50 kW-os adó 77,5 kHz frekvencián üzemel (a frekvenciát szintén a PTB atomórájáról származtatják, ezért az adó frekvencia-standardként is használható), és 24 órán át folyamatosan sugározza az időjelet. Üzemzavar esetén tartalékadóra kapcsolnak át, ezért legfeljebb néhány percre maradhat ki adás. A DCF-77 által szolgáltatott jel a német pontos idő.

 

Európán belül hasonló adó működik Franciaországban is (TDF, 162 kHz). A kelet-európai régióban állítólag Csehszlovákiában üzemelt korábban egy időadó, de megszűnt. Az Egyesült Államokban ilyen célt szolgálnak az Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kezelésében levő WWV, WWVB és WWVH adók (az utóbbi Hawaiin), 20, 15, 10, 5 és 2,5 kHz-en. Ezek az adók percenként be is mondják a pontos időt. Időjelük elérhető az Interneten: www.boulder.nist.gov/timefreq/javaclck.htm.

 

A DCF-77 jelét dekódolni kell, de ez technikailag nem nehéz feladat. Rengeteg cég gyárt kisebb-nagyobb órákat, amelyek automatikusan hozzáigazítják magukat ehhez a rádiójelhez. Számítógépekhez is készítenek olyan kártyákat, amelyek a DCF-77 jelét veszik, és annak alapján állítják a gép belső óráját. A Junghans cég rádióvezérelt karórákat is gyárt, természetesen főleg a német piacra, ahol nagyon jó a vétel. A DCF-77 adását azonban gyakorlatilag egész Európában lehet fogni, Magyarországon is, bár természetesen gyengébben. Sok függ az időjárási viszonyoktól és attól, hogy a vevőantenna hogyan helyezkedik el. Egy kellően érzékeny, megfelelően elhelyezett rádióvezérelt óra Magyarországon naponta többször is el szokta kapni a DCF-77 jelét. Kvarcóráknak ennyi elég ahhoz, hogy gyakorlatilag állandóan pontosak legyenek.

 

És fölhívtam a Matávot is... Egyszerű kérdést tettem föl: ki üzemelteti a pontosidő-szolgálatot? A hálózati részleget kapcsolták, ahol először kissé bizonytalanul közölték, hogy náluk 10 óra van. Aztán megkérdezték, hogy azt akarom-e tudni, pontosan mikor jönnek a szerelők. Utána pedig nem tudtak visszakapcsolni a központnak. Az ezután felhívott telefonos ügyfélszolgálat percekig kereste, hogy ki lehet az illetékes, de képtelen volt kideríteni, javasolta, hogy hívjam föl a tudakozót. Fölhívtam. A tudakozó megadta a vezérigazgatóság központi számát, ahonnan a hálózatiakat kapcsolták korábban... Ekkor már furcsán vettem a levegőt. Újabb hívás: a műszaki vezérigazgató-helyettes asszisztense azt mondta, kideríti, ki az illetékes, és visszahív, de biztosan műholdról rádióval kapják az órajelet. Másnapra meglett az illetékes, de csak azt tudta mondani, hogy egy-két nap alatt választ ad (!). Délutánra válasz helyett megmondta, ki az igazi illetékes. Érdekes bürokráciájuk lehet. Az igazi illetékes aztán elmondta: Digitálisan van rögzítve a hang, a pittyenés az előzőleg bemondott időpontot jelzi. A rendszernek saját belső órája van, de azt naponta egyszer kézzel a Kossuth Rádióhoz igazítják, mert bizony van csúszás. Előzőleg felhívtam a szolgáltatást, 40 másodpercet sietett. Az illetékes nem akarta elhinni, de azt mondta, nem tudja ellenőrizni a Kossuth következő időjelzéséig...

 

Tehát úgy fest a dolog, hogy többféle pontos időnk is van. Van az Országos Mérésügyi Hivatalnál, de az ott is marad. Aztán van a hivatalos német pontos idő, amelyet a DCF-77 sugároz. Van a Magyar Rádió saját atomórás pontos ideje, és utoljára, de nem utolsósorban ott van a GPS műholdak pontos ideje, amelyet az egyre szaporodó műholdas rendszerek vesznek. Ez utóbbiak persze drágák. Gyakorlati szempontból, ha a magunkfajta pontosan tudni akarja, mennyi az idő, vegyen egy rádióvezérelt órát, vagy nézze meg a NIST amerikai pontos idejét az Interneten, vagy igazítsa az óráját a Magyar Rádió füttyögéséhez, de az URH-n ám, különben két tizedmásodpercet is késhet... A Matávot pedig hagyjuk, szegényt.

 

 

 

Békés András

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...