rivals Posted Augusztus 15, 2007 Share Posted Augusztus 15, 2007 A Purdue University kutatói bemutattak egy olyan szerkezetet, amely ion szelet használ a félvezető lapkák hűtésére. Az újfajta hűtés sokkal hatékonyabb, mint az eddig használt bármilyen módszer. A kísérleti hűtőben egy pozitív töltésű anódot és egy negatív töltésű katódot helyeztek el egymással szemben. A katód elektronokat bocsát ki az anód felé, s mikor a légáram áthalad köztük, az elektronok ütköznek a levegő részecskéivel, és így pozitív töltésű ionok keletkeznek. Ezek elkezdenek visszaáramolni a katód felé, ami ion-szelet okoz, s ez nagyban javítja és gyorsítja a levegő áramlását a hűtő alatt elhelyezkedő alkatrész, pl. mikroprocesszor felülete felett. Mivel a levegő gyorsabban áramlik, a hűtés hatásfoka sokkal hatékonyabb lesz. A szakértők szerint a hagyományos léghűtések hatékonyságát beszabályozza az, hogy a levegő molekulái a hűteni szándékozott felülethez közel nem mozognak, azaz minél távolabb vannak a felülettől, annál gyorsabban mozognak. A hűtés hatékonyságát az ionszél-motor 250 százalékkal javítja. Egyetlen dolog maradt hátra: hogy az amúgy sem nagy szerkezetet tovább miniatűrizálják, hogy rá tudják azt építeni közvetlenül a processzorokra, jelentősebb méretnövekedés nélkül. A kutatásokat egyébként az Intel támogatja, így először minden bizonnyal az ő processzoraikba építik majd be az ion-szél motort - a bizakodó kutatók szerint három éven belül Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
pro230 Posted Augusztus 15, 2007 Share Posted Augusztus 15, 2007 WOW! Ezután jobb lesz tuningolni. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
rivals Posted Augusztus 16, 2007 Author Share Posted Augusztus 16, 2007 jaja,az biztos. Képzeljünk csak bele. Egy Core 2-es proci 50 fok-on meg,ezzel a hűtéssel meg már szószerint lefagy a proci. Tehát szinte kötelező lessz tuningolni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
KO.pasz Posted Augusztus 17, 2007 Share Posted Augusztus 17, 2007 most nemazért, de feltalálnak minden kütyüt, ami még az eddiginél is 5-6x drágább és minden hülye megveszi (nem rátok értettem). szóval működött eddig is az a rohadt proci, most ha feltalálták ezt akkor ez kell. minek??? tökéletesen hűt a ventillátor is. most biztos az következik, hogy mert halkabb...hát már a vincsesztered jobban hallod mint a ventillátort szóval azzal nincs gond... a lényeg az, hogy szerintem otthoni használatra ezek a kütyük feleslegesek.. de lehet, hogy én vagyok túl maradi.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Attilaking Posted Augusztus 18, 2007 Share Posted Augusztus 18, 2007 szerintem meg nagyon is hasznos dolog ez a hűtés bár a mai processzorokhoz szerintem még megteszi a hagyományos léghűtés is de a jövőben biztos el kell az ilyen hatékony megoldás is mert akkor a teljesítmény mellett a hőtermelés is biztosan megnő a processzoroknál Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
KO.pasz Posted Augusztus 19, 2007 Share Posted Augusztus 19, 2007 bár a mai processzorokhoz szerintem még megteszi a hagyományos léghűtés is én is ezt mondom, de valóban, idővel biztos szükség lesz rá, meg akár a mai nagyobb teljesítményű gépeknél jól jöhet Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
rivals Posted Augusztus 21, 2007 Author Share Posted Augusztus 21, 2007 De a mostaniakhoz sem lenne ám rossz,gépzeljétek csak el,hogy menniyre fel lehetne vele húzni egy Core 2 Duo prockót. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaBooST Posted Augusztus 21, 2007 Share Posted Augusztus 21, 2007 elolvastam jaja nagyon jó lesz csak kár hogy nem értem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
nimtom Posted Augusztus 21, 2007 Share Posted Augusztus 21, 2007 Ez tényleg jó lenne, de az a 3 év hol van még?! Mire kész lesz addigra már a technika ennyire előre lesz a fejlődésben, h. már újabb módszert kell kitalálni, bár lehet, h. csak én gyorsítottam fel gondolatomban a fejlődési ütemet Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dkoma Posted Augusztus 22, 2007 Share Posted Augusztus 22, 2007 szerintem necsak a pc hőtésére gondoljatok !!! sokmindenre lessz ez még jó Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dinnye92 Posted Augusztus 23, 2007 Share Posted Augusztus 23, 2007 Nem tudom, én pro230 hozzászólásáig pl azt hittem hagyományos hűtőgépről van szó Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Islander Posted Augusztus 24, 2007 Share Posted Augusztus 24, 2007 szerintem ez a mostani állás szerint max szervergépekbe lenne jó Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
mxcmeszi Posted Augusztus 24, 2007 Share Posted Augusztus 24, 2007 Ja, aztán ha 50 év múlva ilyen gépek lesznek, és valamiért elromlik a hűtés, leolvad a szobád... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts