Jump to content
PirateClub.hu

Miért izzik vörösen a világ legnagyobb kék gyémántja?


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Miért izzik vörösen a világ legnagyobb kék gyémántja?

 

A kutatók megfejtették, miért parázslik kísérteties vörös színben a világ legnagyobb kék gyémántja. Azt is kiderítették, hogy ez egyáltalán nem egyedülálló és nem is furcsaság.

 

A Hope-gyémánt (amely nevét nem a reményről, hanem egyik tulajdonosáról kapta) a világ egyik leghíresebb és leghírhedtebb gyémántja.

 

Az évszázadokon át annyi viszályt szító gyémánt a közelmúltig a tudósoknak is fejtörést okozott: nem tudtak rájönni, miért izzik mélyvörös színben több másodpercig azután, hogy ultraibolya fénnyel megvilágítják. Azt gondolták erről a jelenségről, hogy meglehetősen ritka.

 

A magyarázatot Sally Maganának, a Tengerészeti Kutatólaboratórium drágakőkutatójának sikerült megtalálnia.

 

A kutatók fölfedezték, hogy egyedi módon bár, de valójában mindegyik kék gyémánt foszforeszkál vörös vagy kékeszöld fénnyel. Egyesek, mint a Hope-gyémánt jóval kevesebb zöldeskék fényt bocsátanak ki, ezért a vörös parázslás dominál. A foszforeszkálás oka elsődlegesen a bór elem jelenléte – de a vizuális hatás finomabb részleteinek kidolgozása még hátra van.

 

Tehát a Hope-gyémánt izzása egyáltalán nem ritkaság, jelentette ki Magana egy nyilatkozatában. Ráadásul nem is a Hope-gyémánt „teljesít a legjobban” sem időtartamban, sem intenzitásban. Akadt olyan kék gyémánt is, amelyik 28 másodpercig foszforeszkált, a Hope-gyémánt 8,2 másodpercével szemben.

 

A mérete miatt viszont a Hope-gyémántnál sokkal látványosabb a jelenség. „Mivel olyan nagy, úgy tűnik, mintha egy izzó parazsat tartanánk a kezünkben” – nyilatkozta a sajtónak Magana.

 

Tudományos és egyéb szempontból azonban még fontosabb az, hogy a különböző egyedi gyémántok egyedi színkeveréket sugároznak ki, ami az elhalványulás egyedi sebességével kombinálva egyfajta ujjlenyomatként használható a kék gyémántoknál. Így például rögtön megválaszolható az a korábban szinte megoldhatatlannak tűnő kérdés, hogy bizonyos kisebb kövek mely nagyobb gyémántok földarabolásából származnak. Az egyetlen nagy kőből származóknak ugyanis egyformák a foszforeszkálással kapcsolatos jellemzőik.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

8639.jpg

 

8640.jpg

 

Olyan hírességek birtokolták, mint a Napkirály, XIV. Lajos, illetve szeretője, Montespan márkiné, akit a király, állítólagos hűtlensége miatt, kolostorba záratott; a francia forradalomban lefejezett Marie Antoinette; Thomas Henry Hope, angol bankár, a kő névadója (talán neki hozott egyedül szerencsét ? nemesi rangot kapott a kőért); IV. György, angol király; II. Abdul Hamid, az utolsó török szultán, aki száműzetésben halt meg; a görög milliomos, Onasszisz első felesége, Athina, akinek házassága a gyémánt megvásárlása után hamarosan tönkrement.

Az eredetileg 112, jelenleg 45,52 karátos (1 karát = 0,2 gramm), mélykék színű gyémánt 1958 óta az amerikai Smithsonian Intézet drágakőgyűjteményének központi darabja. Az évszázadokon át annyi viszályt szító gyémánt a közelmúltig a tudósoknak is fejtörést okozott: nem tudtak rájönni, miért izzik mélyvörös színben több másodpercig azután, hogy ultraibolya fénnyel megvilágítják. Azt gondolták erről a jelenségről, hogy meglehetősen ritka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...