Jump to content
PirateClub.hu

Kikapcsolható ragasztót fejlesztettek ki


E.Draven
 Share

Recommended Posts

Kikapcsolható ragasztót fejlesztettek ki

 

Valóságos ragasztási láz tört ki a kutatókon. Legalábbis erre a következtetésre juthat az, aki beleolvas a Technology Review legutóbbi híreibe, ahol egyre-másra jelennek meg újszerű ragasztóanyagokról szóló hírek. Összeállításunk ebbe az érdekes kutatási területbe nyújt bepillantást.

 

 

 

 

A ki-be kapcsolható ragasztó

 

Mark Geoghegan és kollégái (Sheffield Egyetem, Nagy-Britannia) kutatói egészen különös, ki-be kapcsolható ragasztót fejlesztettek ki. A kapcsolót illetően szó sincs itt holmi nyomógombról, a tapadós anyag működését pH-érték-változás (a kémhatás változása) okozza. A ragasztót kétféle polimer alkotja, amelyek aszerint tapadnak össze, illetve válnak szét, hogy az őket körülvevő oldatnak milyen mértékű a savassága.

 

Újrafelhasználható ragasztók fejlesztésével szerte a világon kísérleteznek kutatók, és "kapcsolóként" felmerült már más fizikai jellemzők, például az anyagot körülvevő közeg hőmérsékletének vagy elektromosságának szabályozása is.

 

Az új ragasztó két komponensből áll: egyrészt az oldatban úszkáló savas hidrogélből, másfelől szilikonalapra erősített, 20 nanométer vastagságú bázikus polimerláncokból, amelyek úgy néznek ki, mint egy kefe sörtéi. Amikor az összetevőket körülfolyó közeg enyhén savas kémhatású, a lebegő polimerláncok hozzátapadnak rögzített társaikhoz, erős hidrogénkötést képezve velük. Ám megnövelve az oldat savasságát, a bázikus részecskék elvesztik töltésüket, és a kötés felbomlik.

 

Mark Geoghegan szerint ez a speciális ragasztó felhasználható lenne például a gyógyításban, mert elősegíthetné a gyógyszerek hatékony célba juttatását. A gyomornak és a beleknek más a pH-értéke, és a lenyelt tabletta csak ott tenné le hasznos terhét (vagyis a hatóanyagát), ahol arra valóban szükség van.

 

Persze még hosszú az út, míg ilyen intelligens tablettákért állhatunk sorba a patikákban. A kutatóknak a következő lépésben azt kell tökéletesíteniük, hogy a sikeresen összetapasztott felületeket minél gyorsabban szét tudják választani. Ez a folyamat ugyanis jelenleg hét órát vesz igénybe.

 

 

Forrás: [origo]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...