Jump to content
PirateClub.hu

Lyuk a vízben


Szipi
 Share

Recommended Posts

Lyuk a vízben

 

Egy folyadékban a legkevésbé számít az ember lyukakra. De kísérletek kimutatták, hogy ha közönséges kukoricakeményítőt kevernek el vízben, és folyamatosan rázzák az elegyet, akkor olyan hengeres lyukak alakulnak ki benne, amelyek mindaddig léteznek, amíg a vibrálás tart. „Teljesen ellenkezik a józan ésszel" - magyarázza Róbert Deegan amerikai fizikus annak a csoportnak a tagjaként, amelyik rábukkant erre a furcsa jelenségre.

 

Rendes körülmények között a folyadék felszínén a lyukak gyorsan betömődnek a hidrosztatikai nyomás következtében. Nem így a kukoricakeményítő elegyében, amely a legtöbb folyadékkal ellentétben különös tulajdonságot mutat: minél tovább keverik, annál sűrűbb lesz.

Deegan és munkatársai öt milliméter magasságú kukoricakeményítős elegyet öntöttek egy tálcára, majd ezt a lapot függőleges irányban rezegtették másodpercenként százhússzor. Kezdetben ugyanazok a mintázatok jelentek meg a folyadék felszínén, mint amilyenek más rezgő folyadékokon alakulnak ki. De amikor a kísérletezők egy szalmaszállal lyukakat fújtak a felszínbe, ezek a lyukak nyitottak maradtak mindaddig, amíg a folyadék rázkódott.

Gyorsabb rezgésnél még ennél is bizarrabb alakzatok tűntek fel: olyan féregszerű nyúlványok, amelyek nem csak hullámozva álltak, hanem még el is mozdultak, és végigkúsztak a felszínen.

Link to comment
Share on other sites

azokat én is, de sajna ezek olyan cikkek, amik nem találhatóak a neten, magam gépelem be ide az összeset :rolleyes: . de ha lesz hozzákapcsolódó téma, vagy bármi más szívesen fogadnám. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...