Jump to content
PirateClub.hu

Mobil és a hányinger


E.Draven
 Share

Recommended Posts

Egy új vizsgálat szerint rövid távon nem okoznak betegséget a mobiltornyok

 

 

 

Az Essex Egyetem pszichológusai új vizsgálatukban nem találtak rá bizonyítékot, hogy az elektromágneses hullámok rövid távon bármilyen megbetegedést okoznának.

 

A mobiltelefonok adótornyai és az agydaganatok közötti lehetséges kapcsolat: megbetegedések egy melbourne-i egyetemen

Nagy-Britanniában csaknem 4% azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint érzékenyek a moboltelefonok által keltett elektromágneses hullámokra, ami hányingert, émelygést, illetve influenzaszerű tüneteket vált ki náluk. Elaine Fox és munkatársai nemrég olyan vizsgálatot terveztek, amelynek során megpróbálták kideríteni, hogy valóban igaz-e, amit ezek a személyek állítanak.

 

A kutatók 44 olyan személyt vizsgáltak, akiknél saját állításuk szerint a mobiltelefonok sugárzása váltja ki a rosszullétet, valamint 114 olyan alanyt, akik semmi ilyesmire nem panaszkodtak. A laborban egy olyan szerkezetet használtak, amely a hagyományos, és a ’3G’ típusú telefonjelek továbbítására egyaránt képes volt. Amikor a résztvevőket úgy tájékoztatták, hogy a sugárzó egység bekapcsolták, a "hullámokra érzékeny" alanyok diszkomfortérzetről és fokozott szorongásról számoltak be. Ezzel szemben amikor arra kérték őket, hogy tippeljék meg, az eszköz bekapcsolt állapotban van-e, a 44 érzékeny alany közül csak ketten voltak sikeresek (hatból hat alkalommal), a kontrollszemélyek közül viszont öten. További megfigyelés, hogy az érzékeny személyek tünetei - izzadás, a szívritmus növekedése - nem mutattak semmilyen összefüggést azzal, hogy a sugárzó eszköz bekapcsolt állapotban van-e, avagy sem - olvasható a Nature hírportálján.

 

Az Environmental Health Perpectives című folyóiratban megjelent tanulmányhoz nagy reményeket fűzött egy olyan angliai szervezet vezetője is, akik az "elektroszenzitív" emberek érdekeit képviselik: "Reméltem, hogy ez a tanulmány végre kimutat valamit, és igazán meglepődtem az eredményeken… El kell fogadnom azonban, hogy a tünetek lelki eredete is egy lehetséges magyarázat" - mondta Alasdair Philips, a Powerwatch munkatársa. Negyvennégy személy vizsgálatából már statisztikailag szignifikáns következtetéseket lehet levonni, így a tanulmány eredményei alapján állítható, hogy - legalábbis rövid távon - az említett tüneteket nem a mobiltelefonok sugárzása váltja ki. Mindamellett a kutatók nem tudják, hogy mi lehet a valódi ok: "A tünetek teljesen hitelesek voltak, vagyis a résztvevők egyike sem "szimulált". A rosszullét oka azonban vélhetően pusztán az a tudat, hogy a személyek elektromágneses hullámok közelében vannak, maguknak a hullámoknak viszont úgy tűnik nincs egészségkárosító hatása" - mondta Fox.

 

Tekintve, hogy az emberek nem rendelkeznek az elektromágneses hullámok érzékelésére alkalmas sejtekkel, mint például a cápák, a magyarázat valóban elfogadhatónak tűnik. Arra sem született még elfogadható elmélet, hogy a telefonok által kibocsátott hullámok milyen módon okozhatnának betegséget. Ahhoz azonban további kutatásokra lesz szükség, hogy a telefontornyok által kibocsátott jelek hosszabb távú egészségügyi hatásait is felmérjék; egy melbourne-i egyetemen korábban több agydaganatos megbetegedés is előfordult a legfelső emeleten dolgozók körében, és sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az épület tetején elhelyezett mobiltelefon-adótorony tehető felelőssé a daganatok kialakulásáért.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...