Jump to content
PirateClub.hu

Változik a Hold arca?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Változik a hold arca?

 

A Holdról eddig azt gondolták a kutatók; hogy geológiailag teljesen élettelen. Vulkánok csaknem egymilliárd évvel ezelőtt működtek rajta utoljára, ezért úgy vélték, hogy csak a meteorok becsapódásai változtathatták azóta a felszínét. Ezt a hiedelmet azonban most valószínűleg helyesbíteni kell.

Car!e Pieters amerikai kutatónő és munkatársai az Apollo űthajósok által az 1960-70-es években készített felszíni fotók és színképek adatait elemezték. Főként arra voltak kíváncsiak, hogy milyen az a szokatlan terület a Hold egyenlítőjének közelében, amely csaknem három km átmérőjű. Itt ugyanis kevesebb a kráter, élesebbek a domborzati alakzatok, és a felszín sokkal csillogóbb, mint a környező területek.

Ez a "frissesség arra utal, hogy itt a felszín még nem szenvedett el túlságosan sok becsapódást, nem koptatták le eléggé a napszél részecskéi és a mikroszkopikus méretú meteorok, amelyek állandóan csiszolják égi kísérőnk kőzeteit.

Mire következtettek ebből? A kutatók úgy vélik, hogy a Hold mélyén olyan gázok képződnek, amelyek ebben az esetben egy korábbi sziklaréteget robbantottak le, és az új felszín "frissessége" mindössze tízmillió évre tekinthet vissza. Ennélfogva könnyen lehet, hogy a Hold arculata - bár

változatlannak véljük - mégis átalakulhat a jövőben.

 

Link to comment
Share on other sites

Ez is szép...DE: én akkor lassultam le amikor (a todomány mai (legfrissebb ) állása szerint: a Hold a Földből (gigantikus) ütközés során keletkezett...(Ezért ferde a Föld forgástengelye) És: Folyamatosan távolodik tőlunk (mondjuk a dinók korában 10X nagyobbnak látszott), ha elér 1 kritikus távolságot (1-2 Mév múlva) akkor megszűnik a stabilizáló hatása a Földre és akkor nekünk annyi ....(meg addig még soxor annyi...)

Link to comment
Share on other sites

Ezért is lenne érdemes nagyon-nagyon sokat költeni űrkutatásra. Gyakorlatilag semmit nem fejlődött ez az ágazat. Söt inkább vissza fejlődött. A jelenlegi eszközökkel pl. nem tudnának eljutatni embert a holdra... :angry2::blink:

Link to comment
Share on other sites

Én is olvastam régebben egy tudományos lapban, hogy kb 40 millió évvel ezelőtt a Holdon akkora vulkanikus kitörés volt, hogy a világűrbe kidobódott akár 10 millió tonna tömegű por és gáz. Amit a Hold kicsi gravitációs mezője nem tudott befogni és igy Föld körüli pályára került. Ezálltal a Föld bolygónknak ugyanolyan gyűrűje keletkezett mint mostanság a Szaturnusznak van, csak ez mostanra eltűnt mert a Hold árapály hatására szétzilálódott.

Ezt a tudósok abból a szempontból állapították meg, hogy a Földön kialakult egy különös jégkorszak. Amikor is a forró rövid nyarakat igen hosszú és kemény telek követték, ezek hatására a földi ökoszisztéma jelentősen megváltozott,

több állat és növényfaj kihalt. A világűből pedig több millió tonna tektit csapódott be a földbe amiket szintén megtaláltak az akkori földrétegekben, ami nem volt más mint a Holdból kilökődött anyag.

Az egész természeti esemény magyarázata a Föld forgástengelyének a ferdeségében keresendő. Amikor a Nap nyáron magasan delelt akkor nem zavarta semmi a sugárzásban. De viszont télen a Nap alacsonyan delelt a földre beeső fény nem jutott át a Föld körül keringő porgyűrűn. A hosszú sötét éjszakák után csak egy szüre rövid nappal volt, az átaghőmérséklet drasztikusan csökkent amit a növény és állatvilág egy része nem tudott elviselni.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...