Jump to content
PirateClub.hu

Viharok


Telvanni
 Share

Recommended Posts

A téma adott. HP SC-k, BOW-ECHO, CUMULUNIMBUS meg minden jöhet. Valóban szerintetek is szélsőségesebb lett az országunk időjárás tekintetében?

Ha készitettetek képeket szép cumulunimbus vagy bármilyen felhőről ide rakhatjátok, vagy videókat is.Meteorológus vagyok, szivesen válaszolok kérdéseitekre is.

Pár videó tőlem, ill, szomszédttól, barátoktól Magyarországból.

 

ARCUS:

 http://www.videoplayer.hu/videos/play/63026

Supercella, nagyon kemény volt!! DÖRGÉSEK MEG A FELHŐ BRUTÁLIS:

http://www.videoplayer.hu/videos/play/62739

2. része

http://www.videoplayer.hu/videos/play/68002

3. része

http://www.videoplayer.hu/videos/play/62752

4. része

http://www.videoplayer.hu/videos/play/68030

http://www.videoplayer.hu/videos/play/68070

Módosította spirituell
Tilos a direkt link az oldalon! Code tag használata kötelező!
Link to comment
Share on other sites

Hűűű szerintem ez egy jó téma! Csatlakozom!!!

Szerintem: a nyári UV sugárzás jelentősen megnőhetett, mert '92-óta ha nem védem magam megfelelően simán kijön a napalergiám, még a víztől távol, árnyékban is....

Viharok: Én 2 éve láttam először szinte folyamatos (cca.:30percen át) villámlást (pedig nem vagyok mai gyerek), meg akkora szelet idén, hogy a tuját (kb.3m magas) ketté törte....

És: én 25 évig minden nyáron egy hónapot töltöttem a Balatonnál és nem emlékszem, hogy 23 C foknál melegebb lett volna..., és léghőmérsékletre sem, hogy a 40 C fokot közelítette volna...(Bár ha nézem a régi hőmérséklet maximumokat...ritkán múlja fölül a napjainkban mért...)

Link to comment
Share on other sites

sziasztok! berakok ide egy érdekes cikket, hátha elindít egy dumit köztetek. szipi :)

 

Homokvihar dúl a Marson

 

Hatalmas homokvihar akadályozza az Opportunity marsjárót, hogy beereszkedjen a Viktória-kráterbe. Pedig a Mars-kutatás szempontjából igen jelentős adatokhoz juthatnának a kutatók, ha a marsjárónak sikerül kőzetmintákat gyűjtenie az idős kráter belsejéből.

Bár a két marsjárót eredetileg csak három hónapos, alig 600 méteres küldetésre tervezték, a NASA kutatói igencsak elégedettek lehetnek, hiszen az Opportunity és a Spirit már több mint három évvel túlteljesítette a „normát”.

A két marsjáró 2004 elején szállt le a vörös bolygó felszínén, és azóta folyamatosan adatokat gyűjt és küld a földi irányító központba. Az Opportunity a három év alatt már összesen több mint tíz kilométert tett meg.

Ráadásul 2007 elején, egy fejlesztés révén tovább javult az Opportunity mozgása, és könnyebbé vált számára a terepakadályok kikerülése. A robot az elmúlt időszakban a Viktória-kráter peremén gyűjtött adatokat. Az alábbi képen látható, hogy a kráterhez való megérkezésétől, vagyis 2006. szeptember 16-tól (a marsi tartózkodásának 951-dik napjától) idén június 24-ig (1215-dik napig) egy hurokszerű utat járt be.

Az Opportunity most újabb kihívás előtt áll: be kell ereszkednie a kráterbe, és ott mintákat kell gyűjtenie. A kutatók már megtalálták a beereszkedés legoptimálisabb helyszínét, de a közel egy hete tartó homokvihar akadályozza a marsjárót a művelet végrehajtásában. A homokvihar nem csak az Opportunity-t, de a bolygó másik oldalán lévő Spiritet is hátráltatja

„A hónap eleje óta tartó homokvihar miatt csökken a beeső fény mennyisége, ez pedig csökkenti az Opportunity energiáját. A napelemek teljesítménye 765 Wattról 402 Wattra csökkent, ezért június 30. óta a robot csökkentett üzemmódban működik” – nyilatkozta a hírügynökségeknek John Callas, a NASA szakértője. Hosszú távon viszont nem jelent veszélyt a vihar a robotokra, miután elül, újra „teljes gőzzel” dolgozhatnak.

A kráter belsejébe való „bepillantás” a kutatók reményei szerint nagy előrelépés lesz a Mars-kutatásban. A kráter ugyanis valószínűleg egy 2-3 milliárd évvel ezelőtti meteor-becsapódás következtében keletkezett. A kutatók remélik, hogy a robotgeológus segítségével szabadon álló idős kőzetek nyomára bukkanhatnak. A robotnak a jelenlegi tervek szerint legalább 30 métert kell ereszkednie a kráter belsejébe. Ez a vállalkozás viszont nem éppen kockázatmentes. A szakértők azzal is számolnak, hogy a marsjáró valószínűleg nem lesz képes kijönni a kráterből.

Bár a két marsjáró még működik, a NASA kutatói már az újabb kutatórobot útját készítik elő. Augusztus 3-a és 24-e között lövik fel a Phoenix Mars Lander nevű új generációs marsjárót, és a tervek szerint 2008. május végén érkezik meg a vörös bolygóra. Az új robot arra a kérdésre keresi a választ, hogy a bolygó felszínének közelében lévő jég rendszeresen megolvad-e, és ha igen, ez lehetővé teszi-e a mikroorganizmusok megjelenését?

 

Link to comment
Share on other sites

hat kicsit elavult a tema, de valami nagyon extreme tortent nalunk erdelyben ... kb deli fel 1 lehetett .. mikor egy nagyon nagy csattanasra ebredtem ;) ezzt ugy kepzeljetek el hogy ablak ajto agy minden beremegett .... hat felugrottam az agybol gondoltam csak eso`` lessz erre mikor gep elott ucsorogtem .... kb 10 perc mulva ... hat en meg ilyety nem lattam az egbol tenis labda nagysagu jegek hultak ! wa` asse tudtam ki ki vel van az ablakokkat a nagyedben s gondolom az egesz varosban sorra torte be az enyimet csak jol elrepesztette, kinezek az ablakomom ... es nagy szrukreszeget latok a parkanynal kb 30 cm magas jeg fal van .. a velunk szemben levo blokk ami kb 8 m van tolunk nem lattam .. szal nagy ido`` volt ez lezajlott kb 20 perc alat ... hat szetverte rendesen udvarhelyt, kertek , balkon, ablakok, cserepes hazak ... s minden ami torekeny ... + egy jo par autot kofracsra vert a jeg .. foldon tele volt jeggel de nagyon nagy darabokkal es 2007.07.11 en tortent ezzel szerintem tortenelmet irt az ido``

Link to comment
Share on other sites

Zatyi ilyen nálunk is volt, ráadásul itt, Magyarországon (Kecskemét). Ennyire persze nem volt durva, de szerintem elég különös volt. Teljesen hirtelen jött és hatalmas jégdarabok hulltak az égből. Azt nem tudom medddig tartott, mindenesetre nekem úgy egy órának tűnt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...