Jump to content
PirateClub.hu

Tehenekkel a globális felmelegedés ellen


SomeOne
 Share

Recommended Posts

A tehenek mentik meg a Földet

 

Különleges menüvel akarja leszoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. Sajnos a kérődzőknek nem ízlik a zsíros fű.

 

A békésen legelésző tehenek egy-egy egyede naponta 300-500 liter metángázt bocsát ki, és ezzel nemcsak közvetlen környezetükben rontják a levegőt, bolygónk felmelegedéséhez is hozzájárulnak. A metán ugyanis igen agresszív gáz, a széndioxidnál több mint hússzor nagyobb mértékben melegíti a Földet. Mivel a világon egyre több húst szeretnének fogyasztani, egyre több metán kerül a levegőbe, pedig a gáz koncentrációja már amúgy is 100 százalékkal nőtt az elmúlt évszázadban.

 

Michael Kreuzer, a zürichi egyetem professzora az állatok táplálkozásával foglalkozik, és úgy véli, hogy neki és kutatótársainak most jött el az idejük. Kreuzer ugyanis már évek óta foglalkozik a metán okozta problémával, nemcsak a klíma, hanem az állatoknál jelentkező energiaveszteség miatt is. A tehenek a takarmány négy-hét százalékát adják le energiaveszteségként metángáz formájában. Ha ezt ki lehetne iktatni, akkor nőne a tej- és a hústermelés.

 

Kókusszal a metán ellen

 

A svájci kutatók tesztelik azokat az adalékanyagokat, amelyek segítségével 10-40 százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki a kérődzők. Az egyik anyag az a zsír, amit kókuszdióból, lenmagból vagy napraforgóból nyernek, a másik két anyag trópusi növényekből származik. A tehenek metánkibocsátása ezek fogyasztása esetén csökken, bár a kutatók nem tudják pontosan, hogyan.

 

Az érdekeltek nem rajonganak az új ízekért, az adalékanyagokat nem kedvelték meg a tehenek.

 

 

 

LoOOoL

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Már csak az a probléma, hogy a kérődzők által kibocsátott metán eltörpül az egyéb természetes forrás, pl vulkánok és anaerob körőlmények között éló baktériumok által kibocsátott mennyiség mellett. Az egész globális felmelegedés téma fel van fújva, nincsenek egyértelmű bizonyítékaik, és a 20. század 2. felében felállított modellek jóslatai nem jöttek be, nem megbízhatóak. Többtízezer ember gazdagodik meg a témából.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...