Jump to content
PirateClub.hu

Nokia 6101


Dj Nándorfalvi
 Share

Recommended Posts

Nokia 6101

 

Nokia 6101 - elnagyolt kidolgozzás, közepes tudás

Az olcsó kamerás, de kinyitható kialakítással megáldott készülékek piacán próbál minél nagyobb részesedést kivívni magának a Nokia 6101. Nézzük, milyen sikerre számíthat.

 

 

A Nokia 6101 szétnyitható mobiltelefon érdekessége, hogy a töltõ csatlakozója kisebb lett a mára már megszokott Nokia szabványhoz képest. A gyártó gondoskodott, hogy eme változás ne okozzon nagy problémát, ugyanis adnak egy átalakítót is, amellyel gondtalanul tudjuk használni a régi töltõket. Ránézésre megtévesztõ a telefon, külseje alapján egy szerény képességekkel rendelkezõ viszonylag jó kialakítású készülék tárulkozik elénk. Viszont mikor kezdünk belülrõl is megismerkedni vele, rájöhetünk arra, hogy kategóriáját erõsítõ, jól felszerelt kis telefonról van szó. Ami pedig a borítását illeti, az maga a csalódás.

 

Kézbe véve és a kijelzõ

 

A telefont kezünkbe véve egybõl érezni, hogy az elõ- és hátlap kidolgozásával nem veszõdtek túl sokat a készítõk. Becsukott állapotban (szembõl) a Nokia 6101 még egész elegánsnak tûnhet messzirõl, de közelebb haladva az élmény magáért beszél: elnagyolt design elemek, igénytelen anyagválasztás és gusztustalan színek jellemzik a telefont. A kinyitható mechanika ellenére nehéz egy kézzel kinyitni a telefont, mivel sehova se tudjuk beakasztani az ujjunkat, így a lezser telefon-nyitogatós mozdulatokról le kell modnanunk.

 

Elsõként legyünk tisztában a telefon adataival: mérete 85 x 45 x 24 milliméter, tömege 97 gramm. Ezek az arányok megfelelnek a mai elvárásoknak. A mobil két kijelzõt kapott. A külsõ kijelzõ nem mondható valami fenomenálisnak, 96 x 65 pixeles és 4096 szín megjelenítésére képes, amely a Nokia esetében sajnos szokványosnak mondható, de legalább a legfontosabb adatok szerepelnek rajta. A felbontása a mostani készülékekhez képest nagyon alacsony, színei életlenek, szinte látni a pixeleket a képernyõn. A Nokia 6101 jobb oldalán található meg a push to talk gomb és az infra port, míg a baloldalon a hangerõ szabályozó. A belsõ, fõ TFT kijelzõ 128 x 160 pixellel és 65 ezer színnel rendelkezik.

 

Billentyûzet

 

A nagy méretû és szépnek mondható billentyûzet kék megvilágítást kapott. A kezelésével kapcsolatban csak a négy + egy állású navigációs gombbal lehet problémánk. A gond a fel- és lefele való irányításban rejlik. Alapjába véve kemény a billentyûzet.

 

 

nokia61011.jpg

 

Multimédia

 

A készülék legnagyobb örömömre rendelkezik a remekül használható FM rádióval, és a beépített VGA fényképezõgép sem maradt ki a specifikációból, amelynek maximális felbontása 640 x 480 képpont. Kifejezetten szép képeket készíthetünk vele, de a vaku hiánya természetes fény nélkül igen csak érzékelhetõ. Képes videó (3gp) felvételére és lejátszására, megtalálható az éjszakai mód-, az önkioldó- és a képsorozat funkcióra. Ezen kívül a telefonon MP3, valamint MIDI/többszólamú dallamok használhatók csengõhangként és figyelmeztetõként. A telefon hangszórója közepes minõségû.

 

Menü és szolgáltatások

 

A menü kialakítása semmi extrát nem mutat, a Series 40 kezelõfelület már mindenki számára ismerõs lehet. A Nokia 6101-ben a névjegyzék nem dinamikus, hanem „csak” 500 férõhelyes, a gyorstárcsázást maximum 9 névhez tudjuk alkalmazni. A hangfunkciók a következõk: hangfelismerõ tárcsázás, hangutasítások, hangrögzítés és a beépített kihangosító. A diktafon maximum 5 perces felvételt képes készíteni. A telefon szokásos szolgáltatásai között a következõket találjuk meg: ébresztõóra, jegyzet, naptár, teendõk, stopper és a visszaszámláló. Az üzenetek menüpontban található meg az SMS, MMS és a meglepõen fejlett e-mail kliens (SMTP, IMAP4 és POP3) is.

 

 

A készülékben három elõre telepített játékot találhatunk meg (Canal Control, Golf Tour, Solitaire), ezenkívül új játékok tölthetõk le. De a gyártó által ellátott játékokat remekül kidolgozták. A mindössze 3,5 MB-os memória nem túl sok fotó tárolására alkalmas, az MP3 csengõhangok hasznáaltáról már nem is beszélve. A memória természetesen nem bõvíthetõ.

 

Adatkommunikáció

 

Az adatkommunikációs lehetõségek igen szegényesek, a GPRS és a pozitívumként értékelhetõ EDGE kapott helyett. Az infra portot szerencsére nem spórolta le a gyártó, így nyugodtan tudunk képeket küldözgetni ismerõseinknek. Az infra, használatakor nem mindig mûködött megfelelõen Az USB PopPort csatlakozás a PC-nkkel történõ kapcsolattartást könnyíti meg, a Bluetooth ellenben kimaradt a készülékbõl. A beépített XHTML böngészõ a függõlegesen megnövelt kijelzõnek hála viszonylag élvezetes eredményt produkál WAP oldalak nézegetése közben.

 

Összegzés

 

Az 50 ezer Ft-os kártyafüggetlen árat túlzásnak tartom, mivel ezért az összegért jóval igényesebben kidolgozott készüléket is találunk a piacon. A 760 mAh Li-Ion akkumulátor igen csak rövid ideig bírja a gyûrõdést, érthetetlen, hogy miért kell még ezen is spórolni. Egy feltöltéssel 3 napig tudtam nyugodtan használni a készüléket. A telefon versenytársaihoz képest nem mutat semmi különöset, inkább hozza a szokásos Nokia alsó-közép átlagot, csak éppen egy kagyló telefon formájában, amely típus a finn gyártónak mindig is az Achilles sarka volt design és kialakítás terén.

 

nokia6101.jpg

 

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 5 weeks later...

nekem is most 1 éves 3 * volt szervízben De softverhibával mind3* ! Vírusos gamek:D

 

nekem nem kopik és folyamatosan játszok rajta minimum 9 napig bírja igy aksi! (telefonálok is vele rendesen) Tökéletesen működik semmi baja ! csak képernyő hamar karcolódik de nálam annak sincs semmi baja 1 év után sem!

Mostani áron aki nem dvd-zni akar telóján annak nem rossz vétel ! Én caskis eleganciából választottam ezt!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...