Jump to content
PirateClub.hu

Csillapíthatatlan az adatéhség


blox
 Share

Recommended Posts

Az emberiség által felhalmozott adatmennyiség évente 60 százalékkal nő. Ez egyszerre jelent üzletet az adattárolókat gyártó cégek számára és problémát, illetve kiadásokat a vállalatoknak, az intézményeknek és a felhasználóknak.

 

0516hard1.jpgA szakemberek szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az egyszer eltárolt fájlok több mint felét soha nem többé nem nyitják meg az emberek. A cégek például számos dokumentumot csak jogi vagy más okokból tárolnak el akár évekig, és gyakran teljesen megfeledkeznek róluk. Az elraktározott adatmennyiség tehát folyamatosan nő és ugyan az adattárolás a csökkenő áraknak köszönhetően egyre olcsóbb, mégis jelentős feladat. Az IDC piackutató cég felmérése szerint a következő öt esztendőben az évente eltárolt adatmennyiség továbbra is 60 százalékkal nő majd.

 

Gary Cosgrave, a Waterford Technologies munkatársa úgy véli, hogy 2010-ig az emberiség 988 milliárd gigabájt új információt fog összegyűjteni. A Waterford Technologies végezte az EMC adattárolási cég megbízásából azt a felmérést, amelyből kiderült, hogy a felhalmozott fájlok több mint 50 százalékára csak egyszer van szükségük a vállalatoknak és a felhasználóknak, vagyis csak foglalják a helyet.

 

Ami azonban egyrészt probléma, az másfelől óriási üzlet is az adattárolással foglalkozó cégeknek. Jó példa erre, hogy csak Németországban a távközlési információk elraktározása 50-75 millió euró plusz kiadást jelent az internetszolgáltatóknak és a telekommunikációs társaságoknak. S emellett elegendő csak az operációs rendszerek vagy a játékok egyre növekvő méretére gondolni: ezek a programok valósággal falják a gigabájtokat és minél több mindent végez az ember a számítógépe segítségével, annál inkább nőnek majd a fájlhegyek és az általuk elfoglalt terület.

 

Egyszerű kísérlet: elég csak rákeresni a PC-nken tárolt leggyakoribb (doc, jpeg stb.) formátumú fájlokra, a program több ezer találatot fog kiadni. Szintén elgondolkoztató, hogy ma már a levelezőrendszerek - legyen szó a freemailről, a Hotmailről vagy a Gmailról - is gigabájtos postafiókokat kínálnak, illetve, hogy több tíz gigabájtos adattároló lemezek (HD-DVD, FVD, Blu-ray stb.) versengenek egymással. Az adattárolás mértékének növekedésével pedig nő a számítógépek előtt eltöltött idő és a PC-k fogyasztása is. Úgy tűnik azonban, hogy a digitális korszak 22-es csapdájából az emberiségnek nehéz lesz kitörnie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jaja amugy tökre igaza van nekem is 320 +60 +160 giga van és egy rohadt 2gb es játékot még ki sem tudtam volna csomagolni. Akkor 1 napot rászántam. Annyi xart töröltem le hihetetlen. Végén meg még tul sok helyem is lett.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...