Jump to content
PirateClub.hu

Szigetet szülhet egy víz alatti tűzhányó


baro130
 Share

Recommended Posts

Egyre hevesebb földrengések kíséretében egy hónapja önti a lávát egy víz alatti tűzhányó a Kanári-szigetcsoport El Hierro nevű kis szigetének közelében. Könnyen lehetséges, hogy a magasodó vulkán eléri a vízfelszínt, és új szigetként emelkedik ki az óceánból.

 

A víz alatti vulkanikus hegy a Kanári-szigetek déli térségében, El Hierro partjai közelében emelkedik. Október 10-e óta folyamatosan ömlik belőle a láva, ehhez hasonló jelenség 40 év óta először fordul elő a Kanári-szigetek térségében. A vulkáni aktivitás rengeteg földmozgással jár együtt, naponta többször remeg a föld El Hierro szigetén. A földrengések egyre erősebbek, november 4-én, pénteken este egy a Richter-skála szerinti 4,4-es rengés rázta meg a térséget. Emiatt a hatóságok éjszakára lezárták a sziget Los Roquillos nevű alagútját. A spanyol nemzeti földrajzi intézet szerint elképzelhető, hogy ennél erősebb rengések is lesznek, amelyek a szigetet is komolyan érintik - az esetleges földcsuszamlások miatt Las Puntas városában 11 lakóházat már evakuáltak.

 

 

20111105tengerala7.jpg

A víz tetején úszó vulkanikus hamuból jól látható, hogy a víz alatti vulkánkitörések egy hasadék mentén zajlanak

A megszilárdult láva egyes helyeken már 100 méterre tornyosul a tengerfenék fölé, de még mindig 150 méter hiányzik ahhoz, hogy kibukkanjon a hullámok közül. Még nem biztos, hogy eléri ezt a magasságot, de ha továbbra is ilyen intenzitású lesz a vulkáni tevékenység, nagy rá az esély. Ennek ellenére már több mint ötszáz ötlet érkezett, hogyan is kellene elnevezni majd az új szigetet (az egyik legnagyobb favorit az Atlantisz).

 

A négy hete növekvő "szigetmag" felbukkanása nem meglepetés a geológusok számára, hiszen a terület már július óta igen aktív. Az újdonsült tűzhányó, amely tulajdonképpen egy tenger alatti hasadékként kezdte életét, pár hét alatt nagyot növekedett a kiömlő láva megszilárdulásával. Bizonytalan, hogy mennyi ideig és hány helyen fog még magma feltörni, egyelőre nem csillapodik a vulkáni tevékenység.

 

 

Bővebben (képekkel+videókkal) a téma kifejtve:

http://www.origo.hu/tudomany/20111103-kanariszigeteki-vulkanok-tengeralattai-vulkani-tevekenyseg-uj-sziget-az-atlantioceanbol.html

 

[o]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...