Jump to content
PirateClub.hu

Gigantikus hegycsúcs a Vesta kisbolygón


hankock
 Share

Recommended Posts

Gigantikus, 24 kilométer magas hegycsúcsot fedezett fel a Dawn űrszonda a Vesta kisbolygón.

 

 

Az ionhajtóművel ellátott Dawn a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája, amely a két legnagyobb aszteroidát, a Cerest és a Vestát vizsgálja. 2007. szeptember 27-én indult a Kennedy Űrközpontból, és ez év júliusában állt a Vesta körüli pályára. Egy éven át kering az 530 kilométer átmérőjű Vesta körül, amely a Mars és a Jupiter között lévő úgynevezett kisbolygóöv második legnagyobb objektuma, majd a Ceres felé veszi az útját. Mire két és fél év múlva, 2015 februárjában eléri az aszteroidaöv legnagyobb égitestjét, a Cerest, már 4,83 milliárd kilométert tudhat maga mögött.

 

A 466 millió dolláros (105 milliárd forintos) projekt a Naprendszerünk keletkezésének titkait hivatott kutatni, mivel a kisbolygóöv objektumai 4,5 milliárd évvel ezelőtt, a Földdel és a többi bolygóval egy időben alakultak ki. A feltételezések szerint a Vesta abból a porból és gáztömegből képződött, amely 4,65 milliárd éve a Nap születése után maradt vissza.

 

A Dawn spirális pályán haladva egyre közelebb kerül a Vesta felszínéhez, miközben folyamatosan "szkenneli" a felszínét. Augusztus közepén az űrszonda feltérképezte a kisbolygó "napos" oldalát a látható és az infravörös fény tartományában. A következő hónapokban ugyanezekről a területekről különböző felbontású felvételeket készít. Kamerája hét színszűrővel van ellátva, amelynek köszönhetően feltérképezik a felszín domborzati viszonyait - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

 

Az űrszonda felvételei egy hatalmas hegycsúcsot mutatnak a kisbolygó déli féltekéjén.

 

"A képződmény majdnem akkora, mint Naprendszerünk legmagasabb ismert hegye, a 27 kilométeres Olympus Mons (Olympus-hegy) a Marson. A déli sarki hegy jóval magasabb, mint Mauna Loa, Hawaii déli felén álló pajzsvulkán, amely a víz alatti részével együtt 9 kilométer magas. A képződmény majdnem háromszor akkora, mint a 8848 méteres Mount Everest" - hangsúlyozta Christopher Russel, a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) professzora, a Dawn-misszió vezető tudósa.

 

Az űrszonda felvételein az is látszik, hogy a Vesta felülete jóval rücskösebb, mint korábban feltételezték, és az északi féltekét jóval több kráter pettyezi, mint a délit. Az előzetes számítások szerint a déli félteke bizonyos régiói mindössze 1-2 milliárd évesek, vagyis lényegesen fiatalabbak, mint az északi térség.

 

A Dawn első eredményeit a franciaországi Európai Bolygókutatási Kongresszuson ismertették a NASA tudósai.

 

mti

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...