Jump to content
PirateClub.hu

Rejtett hieroglifákra bukkant a piramis-kutató


hankock
 Share

Recommended Posts

A gízai nagy piramisba beküldött robot kutatóegység elkezdte feltárni a 4500 éves síremlék titkait. A piramis egyik rejtélyes járatát lezáró ajtón túl készült első felvételeken vörös festékkel írt hieroglifák láthatók.

 

pyramid.jpg

 

Ezeket a jeleket elvileg most látta először emberi szem a piramis építése óta. A felvételek új részletekkel szolgáltak arról a két különös rézből készült elemről is, melyeket az úgynevezett "titkos ajtók" egyikébe ágyaztak be. Az egyiptológusok azt remélik, hogy a jelek segítségével megfejthetik a monumentum szokatlan építészeti titkait és a titkos járatok célját. "Úgy véljük, a hieroglifák megfejtése segíthet az egyiptológusoknak kitalálni, miért építették ezeket a rejtélyes járatokat" - mondta a robotot tervező Rob Richardson, a Leeds Egyetem mérnöke.

 

A Kheopsz, más néven Hufu fáraó által emeltetett nagy piramis az ókori világ utolsó fennmaradt csodája. Az építmény a gízai fennsíkon elhelyezkedő három piramis legnagyobbika, amiről 1872 óta tudják, hogy alagutakat rejt magában. A feltételezések szerint ezek titkos kamrákhoz vezethetnek. A régészek eddig csupán találgatni tudtak a négy járat, vagy inkább akna funkciójáról, mivel azok túl keskenyek ahhoz, hogy egy ember fel tudja deríteni.

 

Két akna, melyek a felső, vagyis a "király terméből" indulnak ki, a szabadba vezetnek, azonban az alsó kettő, melyek közül az egyik a piramis szívében elhelyezkedő "királynő termének" déli, a másik pedig az északi oldalán helyezkedik el, eltűnik az építményben.

 

Az általános nézet szerint ezek rituális járatok, amiket a halott fáraó lelke számára alakítottak ki egyfajta átjáróként a túlvilágra. A mindössze fél méter körüli átmérőjű járatokba először 1993-ban sikerült betekintést nyerni, amikor egy német mérnök, Rudolf Gantenbrink egy robotot küldött a déli járatba.

 

65 méter megtétele után a robotot megállította egy mészkő tábla, amit két, akkor rézfogantyúnak tűnő elem ékesített. Kilenc év elteltével Zahi Hawass, Egyiptom régészeti vezetője élő televíziós adásban indított el egy újabb robotot a déli járatban. A világ lélegzet visszafojtva figyelte, ahogy a robot lyukat fúr a táblába, hogy egy kamerát átjuttatva egy újabb ajtónak tűnő objektum táruljon a nézők elé. Másnap Hawass az északi járaton indította el robotját, ami több éles forduló és ugyancsak 65 méter megtétele után egy újabb mészkő táblába ütközött. Ezt, akárcsak a Gantenbrink ajtót, két rézfogantyú díszítette.

 

composite.jpg

 

 

"Egész életemet a Nagy Piramis titkainak tanulmányozásának szenteltem. A célom, hogy rájöjjek, mi van a titkos ajtók mögött" - nyilatkozott korábban a Discovery News-nak Hawass, aki egy ideig Egyiptom régészeti miniszteri posztját is betöltötte. A rejtély megoldásának érdekében Hawass létrehozta a Djedi projektet, egy nemzetközi expedíciót, amit Kheopsz fáraó varázslójáról neveztek el, aki a történelmi feljegyzések szerint segédkezett a piramis megtervezésében. A Djedi csapat összeválogatásánál a fő szempont a robot volt, erre pályázatot írtak ki, melyben számos gépezet mérette meg magát. A legjobbnak nyilvánított gép az angliai Leeds Egyetem tervei alapján készült és valóban tovább jutott elődjeinél.

 

A projekt a déli járat felderítésével indult, ami a Gantenbrink ajtónál ér véget. A korábbi expedíciókkal ellentétben a Djedi robotja egy mikro endoszkópot kapott, ami nem csupán mereven előre, hanem különböző irányokba is képes nézni, a hajlékony eszköz pedig elég kicsi volt, hogy átférjen a korábban fúrt lyukon és alaposabban szemügyre vegye a mögötte húzódó kamrát, felfedezve a vörös hieroglifákat. "A vörös festés nagyon gyakori Gíza környékén" - mondta Peter Der Manuelian, a Harvard Egyetem egyiptológusa. "Ezek általában a kőműves-, vagy a munkás csoportok kézjegyei, amik számokat, dátumokat, vagy akár a területen dolgozók neveit is tartalmazhatják"

 

A kutatóknak a két rézelemet is sikerült tüzetesen megvizsgálniuk, amit mindeddig csak szemből láthattak. "A kampók hátulja visszafordul önmagukba. Miért? Mi volt a céljuk ezeknek az elemeknek? A hurkok túl kicsinek tűnnek, hogy bármilyen mechanikai célt szolgáljanak" - magyarázta Richardson, aki szerint az új információk kizárják azt a feltételezést, hogy a rézelemek fogantyúk lennének, inkább valamilyen díszítő funkciója lehet. "Emellett az ajtó hátulja le van csiszolva, tehát fontos elem lehetett. Nem úgy néz ki, mint egy egyszerű durva kődarab, amit a törmelékek elszigetelése érdekében raktak be" - tette hozzá a projekt kutatási vezetője, Shaun Whitehead, a brit Scoutek UK régészeti kutatásokra szakosodott cég munkatársa, a kamera tervezője.

 

pins.jpg

 

 

Kate Spence, a Cambridge Egyetem egyiptológusa szerint a szűk járatok semmilyen gyakorlati funkcióval nem rendelkeznek, csupán szimbolikusak. "A fém kampók szimbolikus fogantyúknak tűnnek, a királynő terméből induló aknák észak-déli irányúak, nem kelet-nyugatiak, ezért én azt gyanítom, hogy szimbolikus a funkciójuk, ami a csillagokhoz köthető" - mondta.

 

Az elkövetkező hónapokban további érdekességek láthatnak napvilágot. A robotot számos egyedi eszközzel szerelték fel, köztük egy parányi "robotbogárral", ami képes átjutni egy 19 milliméter átmérőjű nyíláson is. Az eszközök közül az egyik legfontosabb egy magfúró, valamint az a miniatűr ultrahangos műszer, amivel letapogathatják a falakat, megállapítva a kő vastagságát. "Ezután az északi járatot fogjuk felderíteni" - mondta Richardson.

 

A csapat 2011 végéig be szeretné fejezni a munkálatokat, a felfedezésekről várhatóan 2012 első hónapjaiban olvashatunk bővebben.

 

SG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...